Fædrelandsvennen

Hva vil Listhaug?

Sylvi Listhaugs voldsomme angrep på KRF kan kanskje mobilisere noen ekstra Frp-velgere. Men også drive KRF bort fra den borgerlige leir.

-

Under Siv Jensens ledelse har Frp beveget seg bort fra den mest outrerte populismen og blitt et - stort sett - ansvarlig regjerings­parti. En viktig del av den prosessen har vært å bygge allianser til de andre borgerlige partiene. Og en viktig del av den prosessen har vært å etablere god personkjem­i med de andre borgerlige partileder­ne.

Nå er innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug (Frp) i ferd med å ødelegge alt dette. Over lang tid har hun holdt seg med en retorikk som har skapt polariseri­ng i samfunnet generelt, og sterke reaksjoner i samarbeids­partiene Venstre og KRF spesielt.

Hva hensikten med dette er, er ikke lett for andre å se logikken i.

Ved inngangen til valgkampen skulle man kanskje tro at de fremste borgerlige politikern­e hadde interesse av å dempe interne motsetning­er og heller kjempe sammen for fornyet tillit hos velgerne. Men det er tydeligvis ikke Listhaugs strategi. I stedet har hun den siste uka kommet med nye, voldsomme angrep mot samarbeids­partner KRF. Hun har blant annet hevdet at KRF er mer opptatt av hvor mye som gis i bistand enn hva pengene går til. Det kalte Knut Arild Hareide for «ren løgn». I tillegg beskyldte hun samme Hareide for «å sleike imamer oppetter ryggen». Hva hensikten med dette er, er ikke lett for andre å se logikken i. Rett nok ønsker Frp, som alle andre partier, å være i samfunnsde­battens sentrum. Det kan både mobilisere tidligere velgere og gi tilsig av nye. Samtidig presentert­e VG en interessan­t meningsmål­ing fra Vest-agder torsdag. Den viste at 60 prosent av velgerne her mener Hareide represente­rer såkalte kristne verdier bedre enn Listhaug, bare 20 prosent mener det motsatte. Og hva gjelder oppslutnin­g: Hvis konsekvens­en av Listhaugs krasse angrep er at det borgerlige samarbeide­t, og Frps regjerings­makt ryker, skulle man tro at dette ikke er i Fremskritt­spartiets interesse.

Allerede for flere måneder siden vedtok KRF å ikke stille opp på felles borgerlige valgkampar­rangemente­r, slik Erna Solberg forsøkte å få til hos Nye Veier i Kristiansa­nd. Den beslutning­en er nok Hareides partifelle­r ekstra glade for etter de siste utfallene fra Listhaug.

 ??  ?? Sylvi Listhaug har den siste uka rettet flere krasse angrep mot samarbeids­partner KRF.
Sylvi Listhaug har den siste uka rettet flere krasse angrep mot samarbeids­partner KRF.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway