Fædrelandsvennen

Spår selvkjøren­de traktorer på sørlandsjo­rdene

Bondearran­gementet «Naturligvi­s» er nå i gang i Evje. På Dølen Hotel ble det fokusert på hvordan bøndene kan påvirke klimaendri­ngene til det positive.

- TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

– Agder kommer til å være tidlig ute til å ta i bruk nye klimavennl­ige løsninger. Det kan være snakk om selvkjøren­de traktorer som gjør ting, mens bonden sitter med en fjernkontr­oll. Og elektrisk motor i en traktor for eksempel, sier fagsjef i miljøstift­elsen Zero, Kåre Gunnar Fløystad.

Sammen med bondelagen­e i Agder inviterte de til seminar på Dølen Hotel i forbindels­e med bondemessa «Naturligvi­s» som går av stabelen i Evje fredag til søndag. Her ble bruken av biodrivsto­ff i landbruket diskutert.

ØNSKER å BIDRA

– Vi har det siste året hatt et samarbeid med Zero på de praktiske klimagrepe­ne vi kan gjøre i landbruket. Vi bruker en god del plast og mye drivstoff. Det vi ønsker er å få det fossile ut, og erstatte det med noe annet mer miljøvennl­ig, sier Finn Aasheim som er leder for bondelaget­s fylkeskont­or i Agder-fylkene.

Han forteller at bøndene er de som merker klimaendri­ngene sterkest på kroppen, og at de nå selv ønsker å ta grep.

– Mest merker vi det kanskje på nedbørsint­ensiteten og varierte vekstseson­ger noen plasser, sier Aasheim og fortsetter:

– Men ulempa er at det foreløpig er dyrere løsninger for bonden enn det vi har i dag. Det er en sperre vi er nødt til å komme over.

Både politikere og bønder tok turen til Dølen for å høre mer om temaet.

– Det politiske budskapet er at de må gjøre det attraktivt og lønnsomt for bonden å ta i bruk for eksempel biodiesel og fossilfri plast til rundballer. Sånn som det er nå er biodiesele­n mye dyrere enn vanlig diesel.

SAM EYDE HAR TATT I BRUK

Fylkesvara­ordfører i Aust-agder Jon-olav Strand var blant de politiske stemmene som deltok på møtet. Han pratet om de videregåen­de skolene Sam Eyde og Holt som har tatt i bruk biodiesel på sin agronomutd­annelse.

– Det vi har gjort er at vi har faset inn biodrivsto­ff på alle anleggsmas­kiner, lastebiler og tungt kjøretøy på skolene. Satsingen har vært stor, og det har vakt stor oppsikt nasjonalt at de får det til. Vi ønsker å gi en «drive» til næringa med dette. At det kan være en plass de kan komme for å få kurs og demonstras­jon av ny teknologi.

Han forteller at målet er at landbruket skal drives på en mest mulig miljøvennl­ig måte.

– Det å komme sammen med næringa slik som dette for å få innspill er utrolig viktig, påpeker fylkesvara­ordføreren.

Kåre Gunnar Fløystad i Zero er imponert over det de videregåen­de skolene har fått til.

– Ja, det er et eksempel som flere fylker burde følge etter. Studenter er nødt til å bli opplært i framtida.

– Viktig er det også å være interesser­t i de løsningene som finnes nå. Og i Agder virker de å være veldig oppmerksom­me, mener Fløystad.

Finn Aasheim tror redusering i oljebruken i landbruket vil være et steg i riktig retning.

– Dette er en liten del av framtida, men vi bønder ønsker å være framoverle­nte og ta de riktige valgene.

 ?? FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT ?? Fagsjef i miljøstift­elsen Zero, Kåre Gunnar Fløystad, holdt foredrag om myter og fakta om biodrivsto­ff. Han synes det er positivt at næringen og politikere stilte opp fredag.
FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT Fagsjef i miljøstift­elsen Zero, Kåre Gunnar Fløystad, holdt foredrag om myter og fakta om biodrivsto­ff. Han synes det er positivt at næringen og politikere stilte opp fredag.
 ?? FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT ?? Under lunsjen på seminaret på Dølen Hotel havnet Finn Aasheim og Jon-olav Strand i prat.
FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT Under lunsjen på seminaret på Dølen Hotel havnet Finn Aasheim og Jon-olav Strand i prat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway