Fædrelandsvennen

Må låse de dyre jakkene

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

med, og det de taper mest penger på.

Olav Thon Gruppen har 110 kjøpesentr­e i Norge og i Sverige. På generell basis ligger Olav Thon Gruppen sine sentre på graden «middels» i forhold til hvor gode de er på å forhindre tyverier. Det gjelder også Sørlandsse­nteret som i 2015 hadde en omsetning på omtrent 2,5 milliarder kroner.

– Det vil si at Sørlandsse­nteret taper omtrent 20 millioner i året på svinn, sier Stavnsborg.

Sandens har et litt større problem med butikktyve­rier enn Sørlandsse­nteret, noe Stavnsborg tror skyldes beliggenhe­ten. Amfi Vågsbygd har et litt lavere snitt, det vil si godt under én prosent svinn, enn resten av sentrene.

MANGE KOMMER SEG UNNA

Ifølge SSB er antall anmeldte eiendomsty­verier, som inkluderer butikktyve­rier, på vei nedover, men Ola Stavnsborg mener dette ikke gjelder i storbyene:

– Det som kanskje overrasker meg mest er at storbyene opplever et større problem med butikktyve­rier nå enn tidligere. Det overrasker fordi tallet på organisert­e kriminelle som går rundt og stjeler er færre enn før, sier han.

– Men det er helt klart store mørketall her. Hvor mange som blir tatt er helt tilfeldig. Jeg tror vi tar mellom tre og fem prosent av tyvene i et senter. De resterende kommer seg unna.

GJENGANGER­E

Vekter Gentian Shabanaj forteller at Nokas alltid er til stede og jobber forebyggen­de mot butikktyve­rier.

– Jeg blir ikke overrasket dersom det er en på 80 år som stjeler. Det er vanskelig å si noe konkret om typisk alder, men det er ikke kun ungdom, sier han.

– I tillegg er det jo ingen hemmelighe­t at vi kjenner igjen mange av dem som går på senteret, både enkeltfolk og ungdomsgru­pper, påpeker Bjørn Hagen, leder for Nokas i Aust-agder og Vest-agder.

Nokas sier at de opplever en økning i antall butikktyve­rier og avdekker daglig butikktyve­rier på Sørlandet og i resten av landet.

For å forhindre tyverier, har Vic i Markens sett seg nødt til å låse de dyreste jakkene sine, som koster mellom 5000 og 10.000 kroner.

– Grunnen til det er at de er så omsettelig­e. Det vil si at de er lett å selge videre. Vi regner med at det er en del bestilling­styverier på slike varer, forteller butikksjef Anne Grethe Bratland Austeid.

I vår opplevde butikken at en tyv hadde tatt med seg tre Parajumper­s-jakker. De anmeldte tyveriet til politiet, men saken ble henlagt.

Wenche Klami, butikkmeda­rbeider på Vic, begriper ikke hvordan jakketyven­e fikk med seg varene ubemerket ut av butikken.

Hun forteller at hun selv har tatt en gutt på fersk gjerning.

– Jeg hørte han klipte av alarmer i prøveromme­t, og hadde telt hvor mange plagg han tok med seg inn. Da han kom ut måtte jeg spørre om han hadde på seg to bukser. Det hadde han, forteller hun.

På Match i Markens har de i tre år hatt et problem med en fast kunde som systematis­k fjernet alarmer på dyre Jean Paulklær i prøveromme­ne.

– Det var helt vanvittig! Vi fant 15 alarmer i lommene på andre klær i butikken, sier butikksjef Lana Andersen.

Butikken jobbet lenge systematis­k for å finne tyven. Hvem det dreide seg om fant de ut av på egenhånd. Andersen forteller at det dreier seg om en 28 år gammel dame som nå er tatt. Nå ønsker butikksjef­en seg kame- raer i butikkloka­let.

Ganni i Markens har fire overvåknin­gskameraer i lokalet som er på omtrent 60 kvadratmet­er.

– Vi har ingen blindsoner. Vi hatt ett tyveri så langt, og det ble anmeldt til politiet med en gang, sier butikksjef Kari Helene Borch.

Mandana Goodarzian, butikksjef på Bianco i Markens, forteller at det er småting det naskes mest av.

– Det er bare å snu ryggen til én gang eller blunke, så har de dyktigste tyvene fått med seg noe i butikken.

Goodarzian forteller at det er middelaldr­ende kvinner som utmerker seg.

– Det skulle man kanskje ikke tro, men det er snakk om godt voksne damer.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Wenche Klami, butikkmeda­rbeider på Vic, må låse opp jakkene for at kunder skal få ta med seg varen i prøveromme­t.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Wenche Klami, butikkmeda­rbeider på Vic, må låse opp jakkene for at kunder skal få ta med seg varen i prøveromme­t.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Mandana Goodarzian, butikksjef på Bianco, har god oversikt i butikken og følger nøye med på kundene.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Mandana Goodarzian, butikksjef på Bianco, har god oversikt i butikken og følger nøye med på kundene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway