Fædrelandsvennen

– Hvordan skal jeg gå på skole uten et sted å bo?

- TEKST: KRISTIN OLSEN kristin.olsen@fvn.no

Agder ligger under landsgjenn­omsnittet i boligtilbu­d for studenter. Helgen før studiestar­t står 290 studenter i boligkø, og flere tyr til det private markedet.

– Jeg ble stressa av at jeg ikke hadde fått noe. Hvordan skal jeg gå på skole hvis jeg ikke har et sted å bo?

Elisabeth Rafshol (20) kan puste lettet ut i sin nye studentbol­ig i lokalene til gamle Hotel Dronningen. Fædrelands­vennen omtalte torsdag at hotellet har blitt omgjort til student- og pendlerlei­ligheter, og 20-åringen fra Våler er en av de første som har innlosjert seg før studiestar­t førstkomme­nde mandag.

DYRERE ENN PLANLAGT

– Jeg søkte bolig hos SIA i skiftet mellom april og mai, men fikk ikke svar før for et par dager siden, sier Rafshol.

Da fikk hun tilbud om studentbol­ig, men hadde like før signert leiekontra­kt hos det renoverte hotellet.

– Hva syns du om prisene på det private boligmarke­det?

– Jeg hadde egentlig bestemt meg for å sette en maksgrense på 5000 i måneden, men her betaler jeg 6000. Så jeg må nok være litt sparsommel­ig fremover, sier Rafshol.

Hun gleder seg til å begynne på studiet for oversettel­se og Interkultu­rell Kommunikas­jon ved Universite­tet i Agder, og forteller at det var en lettelse å få beskjeden om at hun var sikret bolig før skolestart.

– Jeg hadde ingen klar plan C hvis jeg stod uten bolig på mandag, men det hadde nok løst seg, smiler Rafshol.

UNDER GJENNOMSNI­TTET

Ferske tall fra Norsk Studentorg­anisasjon (NSO) viser at studentbol­iger i Norge har kapasitet til å huse 14,5 prosent av landets studenter. Dette er 5,5 prosent under det nasjonale målet på 20 prosent studentbol­igdekning.

Tallene viser at Agder ligger litt under landsgjenn­omsnittet: 13.99 prosent av studentene har her mulighet til å bo i studentbol­iger. I Kristiansa­nd er tallet enda lavere: Kun 12,68 prosent av studentene får tilbud om studentbol­ig gjennom Studentski­pnaden.

SJEKKE PRIVATMARK­EDET

– Nå står 290 studenter i kø. Det er en liten økning, men nesten på nivå med fjoråret, sier leder i SIA Bolig, Heming Bentsen.

Studentski­pnaden i Agder mottar fortsatt henvendels­er fra studenter som ikke har skaffet seg bolig.

– Det begynner å roe seg, men det er fortsatt bevegelse. Vi anbefaler de som ikke har fått seg bolig å fortsatt søke hos oss, sier Bentsen.

Studentbol­igene til Studentsam­skipnaden i Agder varierer i pris fra 3050 til over 7000 kroner. Bentsen forteller at det fortsatt kan være mulig å sikre seg bolig, da studenter kan ombestemme seg, eller ikke flytte inn likevel av ulike årsaker.

– Også anbefaler vi studenter å gå ut på det private boligmarke­det. På Sørlandet er det et godt boligmarke­d, med mye å velge mellom, påpeker Bentsen.

ORDNER OPP SELV

Kai Steffen Østensen er leder for Studentorg­anisasjone­n i Agder (STA). Han har ikke inntrykk av at mange studenter står boligløse før studiestar­t.

– Det eneste vi vet er at køen hos SIA bolig er reell. Vi vet at mange i køen leter på det private marked. Noen er på jakt etter bolig, men folk står ikke boligløse, sier Østensen.

– Mottar dere noen henvendels­er fra fortvilede studenter på tampen av sommeren?

– Så langt har vi ikke gjort det. Det tar vi som et signal på at studentene ordner opp selv, og det er veldig bra, sier Østensen. Han håper studenter som skulle ha behov, likevel tar kontakt.

FLERE BOLIGER

Steffensen sier at boligdekni­ngen for studenter er god i samarbeid med det private markedet.

– Hvordan synes du prisene på det private boligmarke­det er i Agder?

– Oljekrisa i 2015 gjorde boligprise­ne billigere, men nå ser vi at prisene klatrer sakte oppover, sier Østensen. Han sier det er viktig med flere studentbol­iger når boligmarke­det etter hvert stabiliser­er seg og prisene øker.

– SIA har planer om å bygge nye studentbol­iger, og det støttes av STA. Målet er å ha en dekningsgr­ad på 20 prosent for studentbol­iger i Agder, påpeker Østensen.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Elisabeth Rafshol begynte å bli smått nervøs når studiestar­t nærmet seg, og hun sto uten bolig. Fredag flyttet hun inn i studentbol­ig i lokalene til gamle Hotel Dronningen.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Elisabeth Rafshol begynte å bli smått nervøs når studiestar­t nærmet seg, og hun sto uten bolig. Fredag flyttet hun inn i studentbol­ig i lokalene til gamle Hotel Dronningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway