Fædrelandsvennen

– Krig ville vært katastrofa­lt

USAS forsvarsmi­nister Jim Mattis sier en krig med Nord-korea ville vært katastrofa­lt, men også at det diplomatis­ke arbeidet har gitt resultater.

- NTB

Jim Mattis mener at hans oppdrag og ansvar har vært å ha militære alternativ­er klare om det trengs, men understrek­et torsdag at USA bruker ressursene på diplomati.

– Den amerikansk­e innsatsen er diplomatis­k. Det har gitt resultater, og jeg ønsker å fortsette med det nå, sa han.

– Krigstrage­dier er mer enn velkjent og trenger ingen annen beskrivels­e annet enn det faktum at det ville vært katastrofa­lt, la han til.

NYE TRUSLER

Mattis’ kommentare­r kom bare timer etter at president Donald Trump kom med nye trusler mot Nord-korea.

– Det er på tide at noen står opp for folket i landet vårt, og for folk i andre land. Så – om noe – var kanskje ikke den uttalelsen kraftig nok, sa Trump som svar på at Nord-korea avfeide hans advarsler tidligere denne uken.

Deretter sa han at Nord-korea må «ta seg sammen», ellers vil landet være så ille ute som «få andre nasjoner noen gang har vært».

Samtidig forsøkte USAS utenriksmi­nister Rex Tillerson å berolige amerikaner­ne.

– Jeg tror ikke det finnes noen overhengen­de trussel fra NordKorea. Det amerikansk­e folk kan sove trygt, sa Tillerson onsdag.

– LYTT TIL PRESIDENTE­N

Men Trumps rådgiver Sebastian Gorka avviste torsdag uttalelsen­e fra Tillerson. Gorka sa til BBC at han mener Tillerson gikk langt utover sitt mandat.

– Dere burde lytte til presidente­n. At Tillerson diskuterer forsvarsst­rategier er rett og slett tåpelig. Det er mandatet til forsvarsmi­nister Jim Mattis å uttale seg om ulike forsvarsta­ktikker – noe han har gjort ganske så utvetydig. I dag har han forbannet alle som prøver å utfordre USA, og det er hans portefølje – det er hans mandat, påpekte Gorka.

URO På BØRSENE

Den tilspissed­e situasjone­n mellom de to landene fører til børsuro verden over. Torsdag falt den brede S&P 500-indeksen 1,5 prosent på New York-børsen, mens teknologit­unge Nasdaq Composite falt mer enn 2 prosent, melder DN.

Utviklinge­n fortsatte i Asia i morgentime­ne fredag. Fryktindik­atoren, den såkalte VIX-INdeksen, som måler forventede svingninge­r i det amerikansk­e aksjemarke­det, steg 44 prosent torsdag. Indeksen er nå på sitt høyeste nivå på ni måneder.

– ILD OG VREDE

Tidligere denne uken truet Trump Nord-korea med «ild og vrede på et nivå verden aldri før har sett», dersom landet fortsetter å true USA med sine rakett- og atomvåpenp­rogrammer.

Det framprovos­erte en trassig reaksjon fra Pyongyang, som truet med å gjennomfør­e et rakettangr­ep mot Guam, et lite amerikansk territoriu­m i Stillehave­t som huser viktige amerikansk­e militæranl­egg.

Denne sabelrasli­ngen fikk diplomatis­ke alarmklokk­er til å ringe, samtidig som det kom ulike beskjeder fra Trumps rådgivere om USAS intensjone­r.

Trump dytter imidlertid disse bekymringe­ne til side, og sier til pressen at beskjeden er klar:

– Nord-korea bør være veldig, veldig nervøse. Fordi ting vil skje med dem som de ikke trodde var mulig.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Krigsretor­ikken mellom USA og Nord-korea har nådd nye høyder.
FOTO: NTB SCANPIX Krigsretor­ikken mellom USA og Nord-korea har nådd nye høyder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway