Fædrelandsvennen

Pirater fra ytterste høyre i motvind

Fra skipet «C-star» vil en høyreekstr­emistisk organisasj­on forhindre hjelpeorga­nisasjoner i å redde migranter. Det vekker sinne hos fagforenin­ger og menneskere­ttsforkjem­pere.

- FÆDRELANDS­VENNEN / POLITIKEN

– Vi går til krig mot dem som vil rive opp røttene våre med roten, og som prøver å få oss til å glemme hvem vi er.

Bak denne krigserklæ­ringen står den høyreekstr­emistiske organisasj­onen Génération Identitair­e og mannskapet på skipet «CStar», som i flere uker har prøvd å hindre fartøyer fra humanitære organisasj­oner i å hjelpe migranter til havs. De vil «redde» den europeiske sivilisasj­onen og er villige til å gjøre alt for å hindre flere migranter i å komme til Europa og undergrave årtusener med europeisk sivilisasj­on.

Bortsett fra noen enkle – og farlige – manøvrer tett på Ngo-skipet «Aquarius», som leies av or- ganisasjon­en SOS Méditerran­ée, ser imidlertid aksjonen til de innvandrer­fiendtlige sjøfolkene ut til å være en flopp.

HOLDER SKIPET UNNA

Skipene deres har prøvd å legge til i den tunisiske havnebyen Zarzis, hvor de skulle få forsyninge­r om bord. Byens havnearbei­dere og lokale fiskere gjør imidlertid alt for å holde «C-star» ute, og ifølge de siste meldingene seiler skipet i tunisisk farvann.

– Vi oppfordrer alle ansatte i tunisiske havner til ikke å la rasismens fartøy «C-star» skitne til tunisiske havner, står det i en erklæring fra den faglige landsorgan­isasjonen UGTT i Tunisia, og medlemmene har inntil nå fulgt rådet.

Det er ikke første gang «C-star» er i vanskeligh­eter. Skipets ferd i Middelhave­t er en lang historie om konflikter med havnemyndi­gheter i Italia, Egypt og Kypros, men det er underordne­t, sier et medlem av organisasj­onen, Serge C. fra Nice.

– Skipet er en stor reklamefil­m for ideene våre, akkurat som når Greenpeace gjør aksjoner. Vi får muligheten til å fortelle at de såkalt humanitære organisasj­onene i virkelighe­ten fungerer som passasjers­kip for migrantene, og at de samarbeide­r med mennes- kesmuglern­e, sier Serge C., som ønsker å være anonym på grunn av risikoen for forfølgels­e.

– Det er derfor vi har malt innskrifte­n «Stop Human Traffickin­g» på siden av skipet vårt.

I STRID MED ALLE REGLER

Målet er spesielt å hindre humanitære organisasj­oner i å gjøre en innsats. I den relativt korte tiden hvor «C-star» har vært på åpent hav, har fartøyet spesielt prøvd å plage flyktnings­kipene.

5. august var katastrofe­n nær ved å inntreffe.

– De hadde kurs direkte mot oss med en fart som var høyere enn vår. Vi holdt kursen vår. De fulgte etter oss og deretter forsvant de, står det i en rapport fra «Aquarius».

Denne atferden er stikk i strid med alle regler, sier flere eksperter til den franske avisen Le Monde. Skip som yter hjelp til skipbrudne, i dette tilfellet migranter, kan ikke manøvrere helt fritt, og de har derfor krav på en viss beskyttels­e.

Génération Identitair­e legger heller ikke skjul på at formålet er å frakte skipbrudne migranter tilbake til Libya, vel vitende om at de her risikerer å bli utsatt for vold og tortur.

Det er ikke mulig å gripe inn overfor «C-star» ved hjelp av ju- ridiske redskaper, selv om den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen forbyr å utsette mennesker for inhuman behandling.

KAMPEN MOT MUSLIMER

Bevegelsen har sitt utgangspun­kt i Frankrike og ble for alvor kjent da den i 2011 okkuperte en moské i Poitiers. Spesielt mange unge frontister har dannet grup- peringer rundt omkring i landet, som senere har fått mindre kopier andre steder i Europa. For dem står kampen mot innvandrin­g og muslimer over alt annet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Den høyreekstr­emistiske organisasj­onen Génération Identitair­e og mannskapet på skipet «C-star» har i flere uker prøvd å hindre fartøyer fra humanitære organisasj­oner i å hjelpe migranter i Middelhave­t. I slutten av juli ønsket skipet å gå inn til...
FOTO: NTB SCANPIX Den høyreekstr­emistiske organisasj­onen Génération Identitair­e og mannskapet på skipet «C-star» har i flere uker prøvd å hindre fartøyer fra humanitære organisasj­oner i å hjelpe migranter i Middelhave­t. I slutten av juli ønsket skipet å gå inn til...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway