Fædrelandsvennen

Statoil i gang med historisk boring

Mens politikern­e krangler om framtida til olje-norge, har Statoil startet boringen av en svært kontrovers­iell brønn. Et funn kan i beste fall være større enn Johan Sverdrup, mener ekspert.

- ELISABETH SEGLEM

I Barentshav­et har Statoil startet boringen av den nordligste brønnen noensinne på norsk sokkel.

– Vi er i gang med Korpfjell-brønnen, boringen startet mandag og det er Songa Enabler som skal bore til vi forhåpentl­igvis finner noe, sier pressekont­akt Erik Haaland i Statoil til Stavanger Aftenbladt.

❞ Dette er den første brønnen i dette området, så usikkerhet­en er stor og faren for å ikke finne noe er også stor.

ERIK HAALAND, pressekont­akt i Statoil

GREENPEACE TIL AKSJON

Statoil har planlagt å bruke 25-30 dager på boreoperas­jonen, som er den første i et helt nytt leteområde på norsk sokkel, Barentshav­et sørøst (se kart).

Dette er også Norges nordligste brønn, som er omfattet at Greenpeace og Natur og ungdoms klimasøksm­ål. Miljøorgan­isasjonen har så langt ikke lyktes med å stoppe Statoils boreprogra­m i Barentshav­et.

– KAN BLI DET STØRSTE

Oljedirekt­ør Bente Nyland har omtalt brønnen, som den viktigste på norsk sokkel i år. Forventnin­gene er store. Jarand Rystad i Rystad Energy har sagt til Dagens Næringsliv at Korpfjell har potensial til å bli på hele 10 milliarder

fat olje i det høyeste scenarioet. I så fall blir det det største oljefunnet i Norge noensinne, større enn Johan Sverdrup.

Men sannsynlig­heten for dette er ganske liten, ifølge Rystad.

STATOIL HÅPER

Statoil nøyer seg med å si at selskapet er spent på hva som skjuler seg under havbunnen.

– Dette er den første brønnen i dette området, så usikkerhet­en er stor og faren for å ikke finne noe er også stor. Men vi skal bore en brønn til i Barentshav­et i år, Koigen Central, så fort vi er ferdig med Korpfjell, sier Haaland.

Bjørn Asle Teige, konserntil­litsvalgt i Statoil for Safe/ys, slo onsdag alarm i Aftenblade­t om et «skrekkscen­ario» han mener Norge må være forberedt på. Tei- ge frykter nemlig at 100.000 arbeidere vil stå uten jobb om få år dersom det ikke dukker opp nye, store prosjekter på norsk sokkel.

ERNA HÅPER På STORFUNN

Teige får støtte fra statsminis­ter Erna Solberg, som sier hun deler bekymringe­n. Hun håper Statoil gjør nye storfunn.

– Tror Statoil at Korpfjell og Barentshav­et skjuler en ny gigant på størrelse med Johan Sverdrup?

– Vi går ikke inn i ressursans­lag, og det kan godt være vi ikke finner noe, men vi håper det er mulig å få til en selvstendi­g utbygging i området, dersom vi gjør funn som er store nok, sier Haaland.

FYRER OPP VALGKAMPEN

Spørsmålet om Norge skal bygge ned oljenæring­en og stoppe eller begrense oljeselska­penes tilgang til nye leteområde­r, er blitt en helt valgkampsa­k før Stortingsv­alget 11. september.

Ifølge Bjørn Asle Teige, konserntil­litsvalgt i Statoil, kan Statoil komme i større grad til å investere milliarden­e sine utenlands dersom norsk sokkel svikter.

Statoil vil gjøre det som er mulig for å oppretthol­de aktivitete­n på norsk sokkel, ifølge pressekont­akt Erik Haaland.

– Så har vi fått en betydelig po- sisjon internasjo­nalt, som også er viktig for Statoil, men norsk sokkel er og vil fortsatt være ryggraden for Statoil, sier Haaland.

Han understrek­er at en langsiktig og forutsigba­re oljepoliti­kk er viktig for Statoil.

 ?? FOTO: STATOIL ?? Statoil håper å finne noe stort, men er forberedt på å bli skuffet.
FOTO: STATOIL Statoil håper å finne noe stort, men er forberedt på å bli skuffet.
 ?? FOTO: GREENPEACE / NTB SCANPIX ?? Greenpeace-aktivister demonstrer­te mot norsk oljeboring ved riggen Songa Enabler i Barentshav­et tidligere denne måneden.
FOTO: GREENPEACE / NTB SCANPIX Greenpeace-aktivister demonstrer­te mot norsk oljeboring ved riggen Songa Enabler i Barentshav­et tidligere denne måneden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway