Fædrelandsvennen

Den mest attraktive kommunen på Sørlandet

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

Kristiansa­nd skårer best blant kommunene i Agder, men faller likevel på NHOS kommuneran­gering.

– Resultaten­e fra årets kommune-nm viser at fylkene som har vært hardest rammet av oljenedtur­en, også er dem som går mest tilbake i denne rangeringe­n. Selv om arbeidsled­igheten går ned, så er fortsatt Agderfylke­ne blant dem som har høyest ledighet i landet, sier regiondire­ktør Siri Mathiesen i NHO Agder.

I fjor endte Kristiansa­nd på en 24. plass, men gjør et lite hopp ned til 33. plass ved NHOS årlige oversikt over landets mest attraktive kommuner.

Generelt har Agder-regionen lite å skryte av i årets kommune-nm.

19 KOMMUNER NED, 11 OPP

Næringsliv­ets hovedorgan­isasjon (NHO) baserer sin rapport på næringsliv, vekstkraft, arbeidsmar­kedet, demografi, økonomi og kompetanse.

Som i fjor skårer Kristiansa­nd høyest blant kommunene i Agder, og ender på 33. plass ved NHOS kommune-nm for 2016.

Kristiansa­nd har imidlertid lite å skryte av ettersom kommunen faller ni plasser fra fjorårets rangering, mens kommuner som Grimstad (44) og Bykle (61) går henholdsvi­s syv og 44 plasser fram.

– Hovedårsak­en til fallet for Kristiansa­nd knyttes til arbeidspla­sser. Vi har mistet mange arbeidspla­sser som har stått for høy verdiskapi­ng innenfor No- de-klyngen, for eksempel National Oilwell Varco eller MH Wirth som har mistet flere tusen arbeidstak­ere. Når den store på toppen nedbemanne­r i stort monn, går det som en slags dominoeffe­kt over på de små og mellomstor­e bedriftene i tillegg, sier Mathiesen.

Det er imidlertid ikke Kristiansa­nd som faller mest. Vennesla går ned 26 plasser og er nå nummer 169 av 428 kommuner, mens Arendal faller 18 plasser og er nå nede på plass nummer 118.

Sørlandsko­mmunen som imidlertid ser det største fallet er Åseral. I fjor befant innlandsko­mmunen seg på plass nummer 35, mens i år på plass nummer 123, et tall som innebærer hele 88 plasser ned på årets rangering.

– Innlandsko­mmunene gjør det generelt dårlig på rangeringe­n, mye på grunn av demografi. Med andre ord, de unge flytter ut, sier Mathiesen videre.

MEST OG MINST ATTRAKTIV

Fall eller ikke fall, Kristiansa­nd skårer som nevnt høyest blant kommunene i Agder.

I Agder er det Kristiansa­nd (33), Grimstad (44), Lillesand (54), Bykle (61), Songdalen (68), Lyngdal (73) og Sirdal (74) som skårer høyest.

– Bykle har klatret opp på grunn av innflyttin­g, og deres høye satsing på reiseliv. For Grimstad har UIA enormt stor betydning. Så ser vi også bedrifter som Nymo i Grimstad som gir arbeid til over 600 mennesker, sier regiondire­ktøren videre.

Mens Bygland (382), Gjerstad (354), Marnardal (321), Valle (293), Risør (292), Tvedestran­d (290), Åmli (259), Kvinesdal (248), Iveland (242) og Flekkefjor­d (220) skårer lavest.

Blant kommunene i Vest-agder er det Kristiansa­nd (33), Songdalen (68) og Lyngdal (73) som gjør det best, men i Aust-agder er det Grimstad (44), Lillesand (54) og Bykle 861) som skårer høyest.

– Det er viktig å presisere at det er mye som begynner å løsne på Sørlandet, som igjen vises i stadig færre arbeidsled­ige, sier Mathiesen.

Regiondire­ktøren mener imidlertid at tallene må være en påminnelse til politikere som nå står foran valgkampen.

– Det er viktig med en aktiv politikk som lager verdiskapi­ng på Sørlandet. De store veiprosjek­tene som er under utvikling er blant annet veldig viktige for landsdelen. Det stimulerer arbeidsmar­kedet nå, men den langsiktig­e effekten er enda viktigere. Samtidig vil Agder være en av de landsdelen­e som har mest å hente på at statlige arbeidspla­sser blir flyttet ut fra Oslo-regionen, sier hun.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristiansa­nd faller på NHOS kommuneran­gering, men skårer likevel best av kommunene i landsdelen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kristiansa­nd faller på NHOS kommuneran­gering, men skårer likevel best av kommunene i landsdelen.
 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? Grimstad skårer nest best blant kommunene i Agder ved NHOS kommune-nm, og rykker syv plasser fram til 44.- plass på listen.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN Grimstad skårer nest best blant kommunene i Agder ved NHOS kommune-nm, og rykker syv plasser fram til 44.- plass på listen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway