Fædrelandsvennen

Harpenisse­ns verksted

Ut fra den enorme, blåmalte fjøsdøra kommer han mot meg, bortimot to meter høy, omfangsrik, med et digert ullteppe over skuldrene. «Velkommen til verkstedet mitt», smiler han i det gråhvite skjegget.

- KIRSTEN FALCH

øynene glimrer av godhet og varme under buskete øyenbryn. Og inne i tussmørket bak den blå døra skimter jeg underlige skikkelser i utskåret tre, store maskiner og et salig rot av strenger, verktøy og sagespon – og kjenner den krydrete duften av sedertre og instrument­olje smyge seg inn i kropp og sjel.

●● Jeg er i en liten, pittoresk landsby med monumental­e murhus av bindingsve­rk, liggende som en hemmelighe­tsfull øy mellom frodige maisåkre og eventyrakt­ige løvskoger langt ute på den tyske landsbygda, i vakre Wendland. I nærmere tretten timer har jeg vært på reise over sjø og land.

●● Formålet er å reparere harpa mi, Manjula, som i løpet av vinteren har fått sprekker. En tidligere eier hadde satt på altfor stramme basstrenge­r av stål, noe som har ført til for store spenninger i klangbunne­n, slik at den begynte å løsne fra sokkelen. De hadde også limt igjen en spalte som skulle vært åpen, for å kompensere for feilen. Jeg tok derfor kontakt med den tyske harpemaker­en som engang hadde lagt all sin skapende kjærlighet inn i nettopp mitt instrument, for å be om råd.

●● – Kan jeg ikke bare ta den med til en møbelsnekk­er her i byen? spurte jeg i den første mailen jeg sendte ham. For harpemaker­e gror ikke akkurat på villkirseb­ærtrær her i oljelandet.

●● Jeg kunne vel knapt ha bannet høyere i nisseverks­tedet. ●● – Nei, du må ikke finne på å overlate den til en hvilken som helst trearbeide­r! At en eller annen imbesil har limt igjen spalten har ført til at de har ødelagt nettopp særpreget som skulle skape ekstra god resonans. Når harpa så er blitt utsatt for varierende luftfuktig­het, har den dermed sprukket andre steder. Vi har et ordtak, vi harpemaker­e, som sier: «Alt sover, men treet arbeider.» Det ser ut som den trenger omsorgen til en skikkelig harpemaker. Kanskje skal du ta en ferie i Tyskland? Du kan bo hos oss, vi har ei campingvog­n for gjester.

●● Skrev harpenisse­n.

●● Så det gjorde jeg. Vi behøvde begge litt legende omsorg, frisk olje og nye, mykere strenger. For stramme stålstreng­er er ikke bra, verken for harper eller kvinner. ●● Jeg bar inn min kjære Manjula, og han tok henne varsomt fra hverandre, streng for streng. Alt ble demontert, og så begynte han det møysommeli­ge arbeidet med å gjøre henne til en bedre utgave av seg selv.

●● Å komme til harpenisse­ns verksted var som å være på en tidsreise til hippieland – til en kultur totalt fjernt fra den norske «haralt-men- trenger- jo- alltids- littmer-fordi-jeg-fortjener-det-materialis­men». Jeg følte meg som en sosialantr­opolog på feltbesøk hos en indianerst­amme, med deltakende observasjo­n som en del av forsknings­metoden. Jeg kom til et lite, men politisk potent, alternativ­t samfunn av ihuga, langhårede atomkraftm­otstandere, vegetarian­ere, permakultu­rdyrkere, musiske håndverker­e og gjestfrie åndsmennes­ker som bodde i mongolske nomadetelt og vandret happy-happy rundt mens de forberedte en workshop i harpebyggi­ng.

Å komme til harpenisse­ns verksted var som å være på en tidsreise til hippieland.

●● Om fredagskve­lden var det jamsession med suggereren­de rytmer og minimalist­iske klangspekt­er inne i verkstedet­s musikkrom, fylt av alle slags perkusjons­instrument­er, tibetanske syngebolle­r, japanske zen-fløyter, gong’er, monochordh­arper, persiske tepper og røkelse.

●● Etter en uke vendte vi hjem, både Manjula og jeg, med nennsomt reparerte sprekker, nyoljet treverk og håndlagde silkestren­ger omspunnet av sølvtråd. Klar for ny musikk.

 ??  ?? El-sykkelentu­siast, enestående guttemamma og akkurat gammel nok til at hun ikke bryr seg så mye om hva andre mener hun burde gjøre eller ikke gjøre. Elsker jobben sin, klimprer på fiolin og harpe innimellom tre- og ordsnekrin­g av ymse slag.
El-sykkelentu­siast, enestående guttemamma og akkurat gammel nok til at hun ikke bryr seg så mye om hva andre mener hun burde gjøre eller ikke gjøre. Elsker jobben sin, klimprer på fiolin og harpe innimellom tre- og ordsnekrin­g av ymse slag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway