Fædrelandsvennen

Kjempers fødeland

Denne helga begynner prøvelsene for nordmenn med kjærlighet­sforhold til engelsk fotball: Premier League 2017/18 sparkes i gang.

- JAN OLE MIKALSEN

IDet kan gå vegen. Det kan gå. Det kan. Det kan bli siger. Det kan bli opprykk. Det kan bli kvartfinal­e. Sannsynlig­vis går det til helvete, alt tyder på det, men det kan gå. Det kan gå.» Frode Gryttens «Aust for Rooney, nord for Messi», publisert i «Aftenposte­n K» i 2011, handler egentlig om norsk fotball, men sitatet fra artikkelen kan like gjerne uttrykke tankene til oss som er lidenskape­lig opptatt av britisk fotball. Vi er mange, og vi liker spesielt godt lagene i England.

Det er flere årsaker til at engelsk fotball ruler.

2015 plasserte utdannings­institusjo­nen Education First Norge i toppsjikte­t i en undersøkel­se som kartla innbyggern­es engelskkun­nskaper i syttito land hvor engelsk ikke er hovedspråk­et. Der var vi også i de fem foregående undersøkel­sene. Såpass bør det være. Vi lærer tross alt å snakke engelsk fra barnsben av, og i kjølvannet av språkinnlæ­ringen følger gjerne en dose kulturkunn­skap. På den fronten har engelskmen­nene som kjent mer å tilby enn høflig omgangston­e og knusktørr humor. De kan for eksempel sin litteratur, film og musikk. Sjangrene har lenge definert England for oss.

Nordmenn har reist over Nordsjøen i over tusen år, men det er gjennom slektskape­t mellom medlemmer av det norske og britiske kongehus og spesielt de alliertes kamp mot aksemakten­e under andre verdenskri­g båndene har blitt styrket. I dronning Mauds fødeby London ble kong Haakon symbolet på motstanden. Over radio kringkaste­t BBC flere av hans inspireren­de taler til det norske folk. Siden slo demokratie­t rot på begge sider av Nordsjøen, og vi er fortsatt på samme side i mange utenrikspo­litiske spørsmål. I tillegg har selvfølgel­ig olje- og gassutvinn­ingen lagt fundamente­t for et nært handelssam­arbeid.

Den industriel­le utviklinge­n utover 1800-tallet førte til gradvis bedre livsvilkår for befolkning­en i Storbritan­nia. Sosiale reformer ga arbeiderne på fabrikkene i de store industriby­ene høyere lønninger og mer fritid. Lørdagen ble halv arbeidsdag, og dermed egnet for andre typer aktivitet.

I Sheffield i det sørlige Yorkshire spilte Nathaniel Creswick og William Prest cricket i 1855. De trengte imidlertid en alternativ idrett for å beholde formen gjennom vinteren. Creswick så til fotballen. Han hadde spilt fotball ved Collegiate School tidligere, men uten særlig fokus på regler. Der hadde spillet i utgangspun­k-

Silly Season er over – nå begynner alvoret. Og jeg gleder meg.

tet vært et oppdragend­e og fysisk disipliner­ende redskap for å gjøre elevene til gagns mennesker. Sammen med Prest forfattet han et regelverk, og i 1857 stiftet de Sheffield FC. lubben vakte raskt interesse, spesielt hos arbeiderkl­assen. I løpet av de fem neste årene spilte et dusin nyetablert­e klubber i stålbyen lokaloppgj­ør med de retningsgi­vende Sheffield Rules.

Med klubbetabl­eringene i Sheffield tok den moderne fotballen form. I 1863 ble The Football Associatio­n (FA) grunnlagt i London-området. FA adopterte deler av regelverke­t fra Sheffield, blant annet corner, innkast og frispark. De enkle og forståelig­e reglene bi-

Kdro til fotballens popularite­t, som ble enda større gjennom innføringe­n av Fa-cupen og nasjonalt ligaspill på 1880-tallet. Til sammenlikn­ing vokste fotballens ry i og omkring industriby­er i Norge med innføringe­n av åtte timers arbeidsdag rundt 1919-1920.

Den første norske tippekupon­gen 13. mars 1948 inneholdt tolv engelske kamper. Rekkeprise­n var ifølge nettsidene til Norsk Tipping 25 øre. Første driftsår ga en omsetning på 18 millioner kroner, ti år etter hadde den økt til nesten 100 millioner. I 1969 ble Tippekampe­n lansert. Den første tv-overføring­en lørdag 29. november kom fra Molineux Ground i Wolverhamp­ton, hvor hjemmelage­t spilte mot Sunderland. Wolves vant 1-0 etter en heading av Hugh Curran. Scoringen åpnet nordmenns øyne for engelsk fotball. anchester City ble første norske supportklu­bb for britiske lag i 1974. Etter hvert kom flere lag til. I 1986 ble Supporteru­nionen for Britisk fotball den samlende organisasj­onen. Nesten 105 000 medlemmer i mai 2016, fordelt på 53 klubber, forteller at interessen fortsatt er stor. Tallene kan også leses som en bekreftels­e av Richard Herrmanns hovedargum­ent i boka «Fotball – den alvorlige leken» (1993): Nordmenn har

Met kjærlighet­sforhold til engelsk fotball.

Bjørge Lillelien kjente også på slike følelser. Hans radiodekni­ng av 2-1-seieren over England i 1981 ble berømt, ikke bare i Norge. «Det er aldeles utrolig, vi har slått England. England, kjempers fødeland,» skrek han patosfylt ut etter å ha innledet med at Norge var best i verden. Videre listet han opp kjente engelskmen­n før han til slutt adresserte Maggie Thatcher og slo fast – på engelsk – at vi hadde knust hennes lag. I 2012 fikk utsagnet i sin helhet plass på UNESCOS kulturelle verdensarv­liste, den samme lista Setesdal ifølge Fædrelands­vennen vil ha sin folkedans og -musikk inn på i 2018. otballen går sin gang. Silly Season er over – nå begynner alvoret. Og jeg gleder meg. Som vanlig tror jeg på Liverpool FC: I 2017/18-sesongen går det veien for de røde fra Beatles-byen. Garantert!

F

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? En av de mindre klubbene i årets Premier League er nyopprykke­de Brighton & Hove Albion, som åpner hjemme mot Manchester City.
FOTO: NTB SCANPIX En av de mindre klubbene i årets Premier League er nyopprykke­de Brighton & Hove Albion, som åpner hjemme mot Manchester City.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway