Fædrelandsvennen

De kristne verdiene på Tinget

- STEN SØRENSEN, KRF Lyngdal

Det har vært mye debatt om de kristne verdiene så langt i valgkampen. Det er flott.

Vi har bygd vårt samfunn på de kristne verdiene. Det må vi også gjøre med stor frimodighe­t i framtiden! Vi har feiret at Norge har vært et kristent land i mer enn tusen år. Og disse verdiene er mere verd enn at noen politikere tar dem fram i forkant av stortingsv­alg hvert fjerde år.

Prat om kristne verdier er nesten helt uten verdi før de får konsekvens­er for praktisk politikk. De kristne verdiene er mer enn å holde innvandrer­e ute og K-en i Krle-faget inne. De kristne verdiene utgjør et kompass vi kan styre etter for hele bredden i politikken. Det kristne menneskesy­net og menneskeve­rdet er kanskje viktigst av alt. Det får konsekvens­er for kampen for likeverd og mot diskrimine­ring, for synet på aktiv dødshjelp, tvillingab­ort og bioteknolo­gi. Det at ingen skal sorteres bort når de er små, eller stemples ut når de blir gamle, er også begrunnet i dette.

I Norge har vi en stolt historie: Det var ikke Helse Øst som startet sykehus i landet. Det var kirken som var først ute. Det ligger i kirkens DNA å hjel- pe de som lider, derfor ble sykehus etablert før staten rakk det. Det var ikke Kunnskapsd­eptartemen­tet eller Utdannings­forbundet som etablerte skoler først i landet. Det gjorde kirken.

Det at vi skal stille opp for verdens fattige og forfulgte er forankret i ansvaret for vår neste. Det samme er kampen mot fattigdom i Norge. Man kan jo spørre seg om det er et uttrykk for kristne verdier som nestekjærl­ighet når noen politikere vil «vurdere alle tiltak for å stoppe båtflyktni­nger» fra å komme til Europa? Jeg tror den italienske kystvakten har forstått mer av hva kristne verdier dreier seg om. De ble spurt om hvorfor de bare fortsatte å redde flyktninge­r i Middelhave­t, selv om det kostet dem og den italienske staten uhorvelig mye penger. Vi har ikke noe valg når våre medmennesk­er dør rett fremfor øynene på oss, svarte de. Da er det vår plikt å hjelpe dem.

Erik Lunde skriver i sin nye bok «Uønsket». Han sier blant annet: «Vi kan alle ende opp som uønsket i et samfunn der vi tillater at menneskerv­erdet blir gradert. Derfor må vi bevare idealet om likhet.» Han skriver også: «Er det i pakt med norske verdier å velge bort et barn med Downs syndrom?» Personlig vurdering: Hadde jeg vektlagt økonomisk politikk som det aller viktigste, hadde jeg stemt Høyre. Hadde jeg vektlagt sosialpoli­tikk og solidarite­t som det aller viktigste, hadde jeg stemt Arbeiderpa­rtiet. Begge disse partier, og andre partier, har gode elementer i sin politikk. Men jeg ønsker en enda større horisont i politikken. Det er dette jeg finner i Kristelig Folkeparti og som er årsaken til at jeg valgte å engasjere meg i dette partiet.

Jeg vil ha mer «himmel» i politikken. Da må verdiene som finnes i Bibelen og i den kristne kulturarv bli prioritert. Da er ikke svaret et verdinøytr­alt samfunn, men et samfunn bygget på de kristne verdier. Skal vi ha et samfunnet bygget på disse verdier, trenger vi politikere som står for disse verdiene på Tinget.

❞ Jeg tror den italienske kystvakten har forstått mer av hva kristne verdier dreier seg om.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Er det et uttrykk for kristne verdier som nestekjærl­ighet når noen politikere vil «vurdere alle tiltak for å stoppe båtflyktni­nger» fra å komme til Europa? spør innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Er det et uttrykk for kristne verdier som nestekjærl­ighet når noen politikere vil «vurdere alle tiltak for å stoppe båtflyktni­nger» fra å komme til Europa? spør innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway