Fædrelandsvennen

Kan politiets oppgaver til sjøs utføres på en bedre måte?

- GEIR GIÆVER, kommunikas­jonsjef, Kongelig Norsk Båtforbund STEFAN AVILA, fylkeslede­r Vest-agder KRFU PREBEN AAVITSLAND

Vi har i løpet av denne sommeren fått mange bekymrings­meldinger om at politiets innsats på sjøen går ned.

Kontrollak­tiviteten til sjøs på fart og promille er den laveste på ni år. Til tross for at politiet er tilført betydelige ressurser går aktivitete­n ned. Ifølge Politiets Fellesforb­und Vest er det i Hordaland, et område med stor tetthet av fritidsbåt­er, kun satt av to båtoperatø­rer denne sommeren som utelukkend­e skal drive med sjøtjenest­e, mot 12 tidligere. Og i flere politidist­rikt har de ikke egne politibåte­r og er nødt til å låne fartøy om det skjer en alvorlig ulykke til sjøs.

Fra 2015 til 2016 gikk antall kontroller til sjøs ned fra 10.800 til vel 6.700, som er en nedgang på 43%. Også politikere har pekt på at beredskape­n fra politiets side er for dårlig. I dag er det politimest­eren i hvert politidist­rikt som beslutter om de skal prioritere sjøtjenest­e.

Hvorfor er det viktig at vi har et sjøpoliti? Sjøpolitie­ts samfunnsop­pgaver er sjøsikkerh­etsinnsats, kriminalit­etsbekjemp­else, bistand og be- redskap. Med politiet til stede blir det tryggere å ferdes på sjøen, farten går ned og adferd endres. Noe som klart kommer til uttrykk når politiet er synlig på veien.

Renate Klev, som har fast vakt på politibåte­n i Mandal gjennom denne sommeren, sier i et intervju på nettsiden til Politiets Fellesforb­und: «Det er viktig at politiet er på sjøen for å forebygge at det skjer alvorlige hendelser. Det er stor båttrafikk her i sommermåne­dene. Hvis vi ikke er tilstede der folk ferdes så gjør det noe med oppdagelse­srisikoen og holdningen­e til folk. Vi har hatt en rekke ulykker med tragisk utfall her i regionen tidligere, og det vil vi prøve å unngå.»

Hun sier videre: «I fjor var vi bare ute med båten et par vakter, og da tok vi to personer med over to i promille. Det er høyt. Når de nå igjen sier at vi ikke skulle ha vært der, fordi vi ikke har penger å ha vakt på sjøen, så sier det noe om signalene vi sender ut.»

Polititjen­este på sjøen er et godt forebyggen­de tiltak for å unngå ulykker til sjøs. Uønsket og farlig adferd dempes, samt at sikkerhete­n for det brede publikum blir ivaretatt på en god måte.

Vi må tenke annerledes og få på plass et UP med egne ressurser, slik at dette samfunnsop­pdraget kan løses på en bedre måte, der politimest­eren i hvert politidist­rikt ikke kan prioritere vekk denne viktige tjenesten, og at vi får båter og mannskaper som er tilpasset en nødvendig kontroll og beredskap på sjøen.

KNBF er opptatt å få ned antall dødsfall til sjøs. Rundt 30 personer dør på sjøen hvert år. Dette er altfor høyt. Antall dødsfall er seks ganger så høyt som i nyttetrafi­kken. Antall dødsfall på sjøen holder seg stabilt, og har ikke den halveringe­n som vi har sett på veien.

KNBF ønsker en politibått­jeneste som styrer seg selv, uavhengig av regionale prioriteri­nger. Vær forsiktig og vis hensyn når du ferdes på sjøen. Fortsatt god båtsommer! også funksjon. I praksis betyr dette at dersom du har Downs syndrom har du en mindre verdi før fødsel. Fosterredu­ksjon er også lovlig og åpner opp for at den ene tvillingen kan velges bort. Har sorterings­samfunnet allerede startet i Norge?

Dette er ikke et innlegg for å ta opp igjen abortkampe­n, men for å sette lys på etiske utfordring­er samfunnet står overfor. Som samfunn må vi være der for dem som er svake. Både for det ufødte liv, og for foreldre som står overfor vanskelige beslutning­er. Ikke enten eller. ved lag: Utred skikkelig – med fordeler, ulemper og kostnader – det gamle forslaget til ringvei, nemlig veien fra Ikea-krysset til Ryen (med avstikker til Kjevik) og derfra til Ålefjær, så i tunnel til Vikeland, derfra til Mosby, tunnel derfra til Nodeland og så rett ned til E39 ved Volleberg.

Dette er en ringvei med tilleggsny­tte: Den lager bedre adkomster til Kjevik uansett om man kommer kjørende fra byen, fra Setesdalen, fra vestfylket eller fra Aust-agder. Og den binder sammen bo-, arbeids- og handelssen­trene rundt Kristiansa­nd, altså Tangvall, Nodeland, Vikeland/ Vennesla sentrum, Tveit/kjevik og Sørlandsse­nteret/dyreparken.

I denne stortingpe­rioden har regionspol­itikerne konkurrert om å ta æren for å få sørlandske veistrekni­nger inn i utbyggings­planene. Det virker som om det har vært viktigere å få løfter om en vei enn å sikre fornuftig bruk av pengene. Nå har man muligheten til å tenke nytt.

❞ Vi må tenke annerledes og få på plass et UP med egne ressurser.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Innsendere­n tar på vegne av KNBF til orde for et eget UP på sjøen.
FOTO: NTB SCANPIX Innsendere­n tar på vegne av KNBF til orde for et eget UP på sjøen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway