Fædrelandsvennen

Tid for en smartere ringvei

- Professor, Kristiansa­nd

Verken ringveien rundt Kristiansa­nd eller ny Kjevik-vei er sikret utbygging. Skrinlegg dem og hent fram et gammelt, godt forslag som kombinerer dem.

●● Eilif Timenes støtter i et innlegg 16. mai mitt forslag fra 21. april om en bedre trasé for en framtidig ringvei rundt Kristiansa­nd. Han peker på utfordring­en med at traseen (i praksis en lang tunnel) fra Vige til Breimyr ikke avhjelper trafikkopp­hopningen mellom Sørlandspa­rken og Vige. Her vil kryssene ved Timenes, Hånes og Rona samt tunnelene under Søm bli flaskehals­er når trafikkøkn­ingen kommer fra de nye boligfelte­ne på Hamrevann, Rona, Strømme og Korsvik.

Det er også kommet fram at Nye Veier AS har denne ringveien langt nede på sin prioriteri­ngsliste. Der vil den nok forbli i flere tiår, for den gir ikke nok nytte for de mange milliarden­e den vil koste. Fædrelands­vennen har også (2. juni) avslørt at finansieri­ngen av ny Kjevik-vei er svært usikker. Ikke så rart kanskje; det er en vei som løser bare ett problem, nemlig trafikksik­kerheten på et 900 meter langt strekk ved Hamresande­n, men som til gjengjeld ødelegger idyllen på vestsiden av Hamresande­n der beboere, turister, badegjeste­r og fugler vil bli plaget med støyen fra og synet av en motorvei på den andre bredden av Topdalselv­a.

Tida er inne for at regionspol­itikerne tenker nytt om ringvei og Kjevik-vei. For en ringvei trengs, men den må altså gjøres smartere. Den må ha en nytte i tillegg til å lede gjennomgan­gstrafikke­n utenom Kristiansa­nd sentrum.

Min oppfordrin­g står derfor

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway