Fædrelandsvennen

Hun drev bistro på Frogner – nå driver hun i vakre Provence

Midt i Luberon har en norsk kokk skapt sin egen bistro. Maten er både norsk, fransk og amerikansk.

- TEKST: CAMILLA FLAATTEN camilla.flaatten@schibsted.no -

Det lukter jul idet døren går opp i den lille hjørnerest­auranten Bistro L’atelier i Saignon. Jul? – Franskmenn­ene elsker ribbe! Servert på den norske måten, sier Shannon Phillips (60) og smiler bredt.

Men hvorfor i alle dager serverer hun ribbe på den norske måten i Provence? Vel, svaret er enkelt. Shannon Phillips er så godt som norsk, etter 22 år i Oslo der hun drev bistroen L’accent på Frogner sammen med makker Vincent Cabrol.

Nå lager hun fransk husmannsko­st, gjerne med et snev av både norske og amerikansk­e mattradisj­oner. Det tas imot med glede av gjestene.

Den lille bistroen har fire bord inne og ett av dem er okkupert av fire franskmenn. De slurper i seg rubbel og bit av dagens rett. En stor brunsvart hund ligger og hviler under bordet.

Ved et annet bord sitter et norsk ektepar. – Vi er her minst to ganger i uken, sier Morten Brunvoll (64) fra Rykkinn.

Det er andre gang han og kona Annema (64) tilbringer fem uker i den lille landsbyen. De reiser ned mens det fortsatt er kaldt i Norge. Både Saignon og Shannons mat har de falt pladask for.

I den lille landsbyen er det meste vintersten­gt, utenom hennes restaurant og bakeriet.

Etter ti år i Provence har hun lært området og kysten godt å kjenne. Hun startet i Arles sammen med makkeren fra Oslo, før hun endte opp i Saignon for et par år siden.

– Jeg elsker Norge, men varmen og den blå himmelen her nede fristet veldig. Å være kokk i Frankrike er noe eget. Jeg har mange gode leverandør­er, og det å jobbe med grønnsaker som dyrkes her i Provence gir noe ekstra.

Hun forsvinner bak disken, kommer ut igjen med litt avskjær av lam. Glassdøren går opp, og en sulten border collie med sår på nesen får lunsj den også. Det er mange løshunder i de franske landsbyene, mange av dem blir mishandlet. Shannon forbarmer seg over dem og gir dem rester innimellom.

For de matglade har hun noen Provence råd:

– Styr unna restaurant­er med altfor store menyer, med mer enn ti til 15 forretter og like mange hovedrette­r, det er for mye.

I Provence er alt sesongbeto­nt, særlig på vinterstid. Lammet er i sesong når vårmåneden mars inntreffer, det samme er asparges. Langkokte gryter med okse, kalv eller lam er populært.

– April og mai er utrolig fine måneder å reise hit, da er det grønt, frodig og stabilt vær. Oktober er også utrolig flott med fortsatt god varme, sier hun.

MED UTSIKTEN På PLASS

Caseneuve er en annen liten landsby i Luberon – den kan ses ruvende fra «storbyen» Apt. Her ligger en restaurant med et svært godt rykte: Le Sanglier Paresseux (el-

ler «Det late villsvin» på norsk).

Navnet er ingen tilfeldigh­et, hvis det ett dyr det provençals­ke folket sliter med, så er det villsvinet. De spiser opp grønnsaksh­ager, trøfler og gjør store skader i naturen.

Det står fisk på menyen, «fattigmann­shummer», kveite og selvsagt asparges. Stemningen er lun, servitøren­e veldig hyggelige og effektive, og kokken hilser på når det nærmer seg dessert.

MICHELIN-HUSMANNSKO­ST

I vintermåne­dene er maten i Provence hovedsakel­ig basert på lokal husmannsko­st. Det gjelder for bistroer, så vel som stjerneres­tauranter.

I landsbyen Cucuron ligger La Petite Maison drevet av Eric Sapet. Han ligger heller ikke på latsiden. Hele menyen skiftes annenhver uke.

Beliggenhe­ten er ingenting å si på for restaurant­en med én Michelin-stjerne, den ligger på hjørnet rett ved et stort basseng omringer av store platantrær. Det var for øvrig her Russell Crowe og Marion Cotil- lard kysset for første gang i filmen «Et godt år».

Aspargesen er i sesong fra mars og utover våren. Står asparges på menyen, så gå for det. Hvit eller grønn. Den er så frisk og god at den knaser i munnen.

Til et glass champagne serveres den på tre ulike måter, med en frisk dipp, fritert og i kald suppeform med sopp. Det er små eksplosjon­er av smak.

De åtte rettene presentere­s på menykartet. Alle beskrives og historien bak valget forklares av kokken. En symfoni perfekt komponert med viner fra lokale produsente­r.

PIZZA MED UTSIKT

Utsikt er et stikkord i Provence. Hvis restaurant­en har vært så heldig å kare til seg en skråning eller bakketopp med utsikt over landsbyen eller de vakre fjellområd­ene rundt, så er det bare å håpe at maten smaker. I en bratt bakke i Bonnieux gjør den det.

Uteserveri­ngen på Las terrasses er i gang. Servitøren­e leker litt med livet hver gang de løper frem og tilbake mellom bordene på den andre siden av gaten og kjøkkenet. Syklister og biler suser forbi, ingen ser ut til å skjenke dem en tanke.

Ovnsstekt pizza står på menyen med et bredt utvalg av varianter. Men det tilbys også toretters til en god pris: 18 euro. Så kommer sneglene servert med butterdeig og hvit, kremet saus og salat. Det er en uvant og spennende måte å få det sleipe snadderet servert, men utrolig godt.

Kastrert okse er en lokal delikatess­e. Det er hovedrette­n og den kommer slik bestemoren din hadde laget den. Husmannsko­st på sitt beste – en diger porsjon med massevis av kjøtt langkokt i en mild, brun saus. Og selvsagt poteter.

Det blir ikke mer provençals­k enn det.

 ?? ALLE FOTO: CAMILLA FLAATTEN ?? Shannon Phillips er fra Minnesota i USA, men har bodd over 20 år i Norge der hun drev en bistro i Oslo. Nå driver hun sin egen i en bitte liten landsby i Provence.
ALLE FOTO: CAMILLA FLAATTEN Shannon Phillips er fra Minnesota i USA, men har bodd over 20 år i Norge der hun drev en bistro i Oslo. Nå driver hun sin egen i en bitte liten landsby i Provence.
 ??  ?? Det står vitterlig bouillabai­sse (fransk fiskesuppe) i menyen, men den serveres på en helt annen måte på La Petite Maison. Med andeegg og grønnsaker. Null fisk.
Det står vitterlig bouillabai­sse (fransk fiskesuppe) i menyen, men den serveres på en helt annen måte på La Petite Maison. Med andeegg og grønnsaker. Null fisk.
 ??  ??
 ??  ?? Grønnsaks- og fruktdiske­n forvandles til koldtbord på sommerstid. – Franskmenn er ikke vant med den type servering og synes det er veldig godt og spennende, forteller hun. På vinteren selger hun sesongens frukt og grønt til landsbyens innbyggere.
Grønnsaks- og fruktdiske­n forvandles til koldtbord på sommerstid. – Franskmenn er ikke vant med den type servering og synes det er veldig godt og spennende, forteller hun. På vinteren selger hun sesongens frukt og grønt til landsbyens innbyggere.
 ??  ?? I en bakke med utsikt mot Bonnieux ligger uteserveri­ngen på den ene siden av gaten og restaurant­en på den andre. Gå for pizza eller dagens to- eller treretter.
I en bakke med utsikt mot Bonnieux ligger uteserveri­ngen på den ene siden av gaten og restaurant­en på den andre. Gå for pizza eller dagens to- eller treretter.
 ??  ?? Morten og Annema Brunvoll fra Rykkinn nyter Shannons mat og lunsjer gjerne hos henne flere ganger i uken.
Morten og Annema Brunvoll fra Rykkinn nyter Shannons mat og lunsjer gjerne hos henne flere ganger i uken.
 ??  ?? Stjerneres­tauranten i Cucuron ligger rett ved bassenget på plassen der deler av filmen «Et godt år» med Russell Crowe ble spilt inn i 2006.
Stjerneres­tauranten i Cucuron ligger rett ved bassenget på plassen der deler av filmen «Et godt år» med Russell Crowe ble spilt inn i 2006.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway