Fædrelandsvennen

Start må stoppe 1. divisjons Jamie Vardy

I 2015 spilte Endre Kupen 4. divisjonsf­otball for Tornado Måløy. To år senere herjer han i 1. divisjon for sensasjons­laget Florø, og blir jaktet på av eliteserie­klubber.

- TEKST: HÅVARD KARLSEN havard.karlsen@fvn.no

– Han har en Jamie Vardy-historie, sier Florø-trener Terje Rognsø.

Kupen spilte på flere lag i lavere divisjoner i Sogn og Fjordane i starten av sin seniorkarr­iere. Da han meldte overgang fra Selje til Tornardo Måløy i 2010, ble han beskrevet som en «uslepen diamant».

I 2015 gikk veien videre til Florø og 2. divisjon for spissen som hadde bøttet inn mål i 3. og 4. divisjon.

– Dette er nok også min siste sjanse til å se hvor langt jeg kan komme med fotballen, sa Kupen da.

Han viste at han tok nivået også der, og scoret sju mål i siste del av sesongen. Året etter ble han toppscorer i 2. divisjon med sine 26 mål.

Denne sesongen slet han med en lyskeskade innledning­svis, men i de siste kampene har han herjet med motstander­ne i 1. di- visjon. Åtte mål har det blitt på de siste seks kampene, ni totalt.

Nå har klubber fra høyere nivå fått opp øynene for storscorer­en, som i likhet med Jamie Vardy, er en «late bloomer». Den engelske landlagssp­illeren Vardy spilte 7. divisjonsf­otball i 2010, mens han jobbet på en fabrikk.

I 2015/2016-sesongen scoret han 24 mål for Leicester-laget som vant Premier League.

– EN FLOTT HISTORIE

– Jeg ser sammenlign­ingen, og det er en morsom historie, sier Kupen selv, som ikke har tatt av til tross for merkelappe­r som «Norges mest effektive spiss», og «den beste spilleren i 1. divisjon» i år.

– Jeg kan ikke gjøre noe med hva folk skriver, men det er kjekt, sier Kupen.

– Det er en flott historie, og det er fint at det går an å få et gjennombru­dd sent i karrieren. Håpet er at han har flere år igjen på et høyere nivå, og at han ikke har brent alt kruttet, sier Rognsø.

Han innrømmer at han ikke trodde utviklinge­n til Kupen skulle gå så fort.

– Men han passer i opplegget vårt, sier Rognsø.

Også Steinar Pedersen er imponert av Kupen.

– Det er bra at spillere også kan slå til på toppnivå litt senere i karrieren. All honnør til både ham og Florø for det. Han er en uortodoks spiller med masse energi i spillet sitt, som også har fart, sier Pedersen.

– En spiller Start på spissjakt ønsker seg?

– Jeg kommentere­r ikke navn når det gjelder vår spillerlog­istikk, svarer Pedersen.

Roger Risholt skryter også av Florøs toppscorer.

– Kupen har – som Jamie Vardy – også masse energi i måten han spiller. Han løper på alt, er tøff i boksen, og uredd, sier Eurosports fotballeks­pert.

Ettertrakt­ede Kupen signerte nylig en ny kontrakt med Florø.

– Det var en kjempesign­ering, men jeg tror ikke han blir lenge i Florø om han fortsetter sånn. Da vil han bli snappet opp av en klubb på et høyere nivå, sier Risholt.

– Vi snakket om å forlenge lenge før han begynte å få nasjonal oppmerksom­het. Vi kan ikke nekte Kupen å ta steget videre om det er riktig for han og klubben, men

målet vårt er å etablere oss i 1. divisjon, og da kan vi ikke begynne å selge spillerne våre om sommeren, sier Rognsø.

27-åringen har blitt nedringt av klubber og agenter de siste ukene. Han understrek­er at det er greit å få litt ro framover.

– Det var ikke noen gode og konkrete tilbud, sier Kupen, som jakter nye nettkjenni­nger mot Start søndag.

VIL GI START KAMP

Gjestene fra Florø har vunnet sine seks siste kamper, og er i storslag før møtet i Kristiansa­nd.

– Vi går for seier, som vanlig, sier Kupen.

– Jeg håper vi klarer å gi Start kamp, og at vi takler belastning­en, sier Rognsø, som var på vei hjem fra cupkampen mot Kris- tiansund da Fædrelands­vennen ringte torsdag ettermidda­g.

Florø rekker så vidt å komme hjem, før turen går videre til Sørlandet. Laget håper å ha en trening på Sparebanke­n Sør Arena lørdag kveld.

– Hvordan har dere klart å snu ting?

– Det er mange faktorer som spiller inn. Mest av alt, at spillerne er blitt vant til nivået. Vi har også flere spillere tilgjengel­ig. Skadesitua­sjonen var ganske ekstrem, spesielt i april og mai, sier Rognsø.

– Er du overrasket over at dere har tatt nivået såpass bra?

– Ikke enormt overrasket. At vi har vunnet seks på rad, har nødvendigv­is ikke noe med nivået å gjøre. Å vinne kamper gir selvtillit, og nå har vi også marginer med oss som vi gjerne ikke hadde tidligere, sier Rognsø.

Risholt er imponert over hva Florø har fått til i årets 1. divisjon.

– Florø har et fantastisk samhold, mentalitet og engasjemen­t. Jeg kåret Endre Kupen til månedens spiller og Terje Rognsø til månedens trener i juni/juli. Det sier litt, sier han.

– Hva kan du si om styrkene til Florø?

– De tetter igjen bakover, og er gode til å kontre. I tillegg er de ekstremt farlige på dødballer, sier Risholt.

 ?? FOTO: KIM BØYUM ?? Endre Kupen, som her ferjer fjorårets opprykk til 1. divisjon, har litt av den samme historien som Jamie Vardy, spisstjern­en til Leicester.
FOTO: KIM BØYUM Endre Kupen, som her ferjer fjorårets opprykk til 1. divisjon, har litt av den samme historien som Jamie Vardy, spisstjern­en til Leicester.
 ?? FOTO: ANDREW BOYERS / X01095 ?? Jamie Vardy spilte for klubber som Stocksbrid­ge, Halifax og Fleetwood før han kom til Leicester i 2012.
FOTO: ANDREW BOYERS / X01095 Jamie Vardy spilte for klubber som Stocksbrid­ge, Halifax og Fleetwood før han kom til Leicester i 2012.
 ?? FOTO: TØSSE, ANDERS / NTB SCANPIX ?? Endre Kupen fikk ikke nettkjenni­ng da Florø røk ut av cupen mot Kristiansu­nd onsdag.
FOTO: TØSSE, ANDERS / NTB SCANPIX Endre Kupen fikk ikke nettkjenni­ng da Florø røk ut av cupen mot Kristiansu­nd onsdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway