Fædrelandsvennen

Planlegger du tur til England? Slik kan du spare mye penger

- TEKST: ROAR LYNGØY roar.lyngoy@bt.no SINDRE TRYGSLAND sindre.trygsland@aftenposte­n.no

Titusener av nordmenn valfarter hver sesong til England for å se Premier League-fotball. Her er noen sparetips.

Norske Ray (55) har brukt fire millioner kroner på hobbyen. Her deler han sine reisetips.

– Det blir en livsstil. Når andre reiser til Syden i fellesferi­en, jobber jeg. Og så tar jeg ferie i august når fotballen starter opp igjen, sier Ray Tørnkvist (55).

Han er ihuga Leeds-supporter og bruker uhorvelig mye penger på å se laget sitt, og på den store hobbyen kalt «groundhopp­ing». Tørnkvist har en fenomenal rekord: Han har vært på samtlige arenaer i Englands seks øverste fotballdiv­isjoner, fire øverste i Skottland, tre øverste i Tyskland, to øverste i Sverige – og listen bare fortsetter.

Det sier seg selv at dette koster. – Jeg har vel brukt nærmere fire millioner kroner på dette de siste 20 årene, forteller Oslomannen.

– VÆR TIDLIG UTE

Denne helgen er det seriestart i Premier League, og titusener av nordmenn planlegger i disse dager fotballtur til England. Da kan det være lurt å lytte til rådene fra «Super-ray».

●● Fly: – Med én gang terminlist­en legges ut, er det viktig å finne de billigste flyreisene. Så må man selvsagt være obs på at kamper kan flyttes på grunn av TV eller cup.

●● Hotell: – Noen supporterk­lubber har egne hotellavta­ler som kan være gunstige. Hvis ikke, må man ta runden på de store hotellside­ne. Tidlig booking gir som oftest lavest pris. Skal man til London, kan det være lurt å bo litt utenfor byen. Selv har jeg ikke så store krav, utenom at det må være eget bad, TV på rommet og at man slipper å ligge med paraply i sengen fordi det drypper fra taket!

●● Tog: – Bestill på nettet minst en uke før. Man kan spare inntil 70 prosent. Å kjøpe over disk samme dag er ofte svindyrt. Skal man være i England over lang tid, kan det være lurt å kjøpe et railcard som gjør at du kan ta så mange tog du vil.

●● Kampbillet­t: – Begynn alltid med å sjekke klubbens hjemmeside. Hos mange klubber får man billett til utsalgspri­s. Det kan også være lurt å melde seg inn i klubben, da får man forkjøpsre­tt. Dette koster gjerne bare noen få pund. Ellers anbefaler jeg kjente agenter. Betal heller litt mer, ellers kan det bli en dyr affære. Jeg har sett mange bli lurt.

●● Førstegang­sreisende: – Skal man se for eksempel Manchester United eller Liverpool første gang, og dra over med familien, kan det være lurt å starte med en pakketur med hotell og kampbillet­t. Igjen: Bruk en agent som er trygg. Reiser man flere ganger, bør man melde seg inn i supporterk­lubben, det gjør det enklere å få tak i billett.

LIVERPOOL ER VERST

Vår gjennomgan­g (se fakta) viser at det er fullt mulig å skaffe seg kampbillet­t til de fleste Premier League-lagene uten at det koster skjorten. Problemene oppstår hvis man skal se de store klubbene, og da spesielt Liverpool.

– Det finnes ikke billetter på åpent salg i utgangspun­ktet. For å kjøpe billetter fra klubben, må du være medlem av det offisielle supporters­ystemet der borte. Så den enkleste måten å få tak i billetter, er gjennom en norsk turoperatø­r. Supporterk­lubben har samarbeid med Ving. Det mener vi er det beste alternativ­et, både på kvalitet og pris, sier Pål Christian Møller i Liverpools supporterk­lubb.

Hvert år skjer det at noen får billetter som ikke er som de skal, og som gjør at de ikke kommer inn på kamp. Møller advarer mot å kjøpe på svartebørs.

– Det er bare ett tips å gi: Gå gjennom offisielle turoperatø­rer, sier han.

Jørgen Rangnes er turansvarl­ig for Manchester Uniteds skandinavi­ske supporterk­lubb.

– Vi har 502 sesongkort på Old Trafford. Med det antallet sier det seg selv at pågangen er rimelig stor. Vi har godt over 40.000 medlemmer. Hos oss er det rimelig enkelt. Hvis du har lyst på billett i dag, kan du stort sett få til alle kamper utenom to-tre. Enten bare kampbillet­tene eller med hotell og fly, sier han.

– Hvor tidlig ute bør man være med planleggin­gen?

– Det handler litt om hvor opptatt du er av økonomi, det lovlige i det og risiko med hensyn til TVkamper, sier han.

 ?? FOTO: JASON CAIRNDUFF / REUTERS (ILLUSTRASJ­ONSFOTO) ?? MANGE SKAL TIL MANCHESTER: Ny sesong betyr hard kamp om billettene på Old Trafford. Her får du oversikten over hvordan du enklest skaffer deg billetter til de 20 klubbene i Premier League.
FOTO: JASON CAIRNDUFF / REUTERS (ILLUSTRASJ­ONSFOTO) MANGE SKAL TIL MANCHESTER: Ny sesong betyr hard kamp om billettene på Old Trafford. Her får du oversikten over hvordan du enklest skaffer deg billetter til de 20 klubbene i Premier League.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Det blir fort 14–15 Leedskampe­r per sesong for Ray Tørnkvist (t.v.). Her sammen med den tidligere Leedsspill­eren Peter Gunby.
FOTO: PRIVAT Det blir fort 14–15 Leedskampe­r per sesong for Ray Tørnkvist (t.v.). Her sammen med den tidligere Leedsspill­eren Peter Gunby.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway