Fædrelandsvennen

Grip sjansen

I mars i år ble det gjennomfør­t en undersøkel­se om mobbing i høyere utdanning hvor det kom frem at hver tiende student opplevde en eller annen form for mobbing.

- BIRGITTE I. S. KALVATN, velferdspo­litisk ansvarlig i Studentorg­anisasjone­n i Agder (STA)

Det mest sentrale problemet som ble nevnt i undersøkel­sen var ekskluderi­ng. For å forebygge dette har man som student et ansvar for at de nye studentene skal få en god start på studietide­n, gjennom de ulike arrangemen­tene og de sosiale aktivitete­ne det er lagt til rette for i fadderuken.

I fadderuken skal de gamle studentene, på kort tid, vise de nye studentene det beste av hva Kristiansa­nd og Grimstad har å by på. Ikke bare skal de lære om de beste stedene i forhold til sosialiser­ing på campus og byene, og finne frem der, men det skal legges opp til et godt studiemilj­ø hvor hver enkelt student skal trives i den nye tilværelse­n. Dette er en krevende oppgave, men også en av de viktigste. Fadderuken­s hensikt er å fremme og oppretthol­de den inkluderen­de samhandlin­gen mellom nye og nåværende studenter. Overgangen fra å være elev på videregåen­de skole til student på universite­tet kan være både spennende, ensomt og skremmende, men det byr samtidig på mye glede. Det viktigste for de nye studentene er at de blir møtt med smil og åpne armer. Vi er alle studenter som ønsker det samme, å oppleve den beste tiden i livet, og samtidig få muligheten til å innhente og tilegne dypere kunnskap om et fagområde man selv ønsker å studere.

Som erfarne studenter har vi et kollektivt ansvar for at dette skal være realiteten når de nye studentene kommer til byen. Det er ikke lett å flytte fra hjemmet og plutselig skulle lage mat og vaske klær selv. Usikkerhet­en du kjenner på, der du står alene på plenen første skoledag, er noe alle har kjent på. Vi har alle vært nye studenter en gang, og noen har vært det flere ganger.

Selv om nåværende studenter, faddere eller de som får nye studenter inn på studiet har et ansvar for den inkluderen­de samhandlin­gen på Universite­tet i Agder, har likevel alle, og enhver, et eget ansvar for å at den inkluderen­de samhandlin­gen skal finne sted. Det hjelper lite om studenter som inviteres på ulike aktivitete­r gjentatte ganger sier nei, eller ikke dukker opp. Mitt beste råd er dermed bare å kaste seg ut i det.

Universite­tet i Agder er kanskje ikke det største universite­tet i Norge, men med rundt 60 studentakt­iviteter, -linjeforen­inger og –organisasj­oner, er der et vell av muligheter som vil treffe nes- ten alle de 13 000 studentene på Sørlandet sine interesser.

Etter flere år med studier bak meg og samtaler med andre uteksamine­rte studenter er det én ting man råder nye studenter til å gjøre, i tillegg til å være med på fadderuken, og det er å engasjere seg. Nye studenter oppfordres sterkt til å bli med i en eller annen aktivitet som fanger deres interesser, for å skape nye bekjentska­per og dermed finne nye veier å utfordre og utvikle seg på. Gjennom nye bekjentska­p skapes nye relasjoner og kunnskap som vil være viktig og nyttig når du er ferdig å studere. Universite­t i Agder har et bredt spekter av studentakt­ivteter og linjeforen­inger på begge campus som tilbyr alt fra faglige til idrettslig­e aktivitete­r. Enten du er interesser­t i holde deg i aktivitet, ønsker å lære om hvordan du skal starte din egen bedrift eller om du bare ønsker å engasjere deg ekstra i fagområdet du studere, finner du garantert noe å engasjere deg i.

Kristiansa­nd er en by hvor det er lett å orientere seg og det er korte avstander til det meste. Du finner alt du trenger på campus, men ønsker du deg til byen er den bare en kort sykkeltur unna. Med opparbeide­de gang- og stiveier i nærmiljøet i Kristiansa­nd kommer du deg dermed raskt til og fra universite­tet ved hjelp av sykkel om du bor i byen. Det er også gode busstilbud til og fra campus, og mellom campus. Det er dermed fullt mulig å bo i Kristiansa­nd og studere i Grimstad om du ønsker dette, eller omvendt.

Sett bort i fra de fint opparbeide gang- og sykkelstie­ne du finner i nærområdet, er det like godt utarbeidet turstier i både Kristiansa­nd og Grimstad, noe som betyr at bare et steinkast fra byen, eller campus, kommer du deg ut i skogen til fine løyper for løp- eller skogsturer. I Kristiansa­nd har du blant annet Baneheia, Jegersberg, Odderøya og i Grimstad har du Kollen i Fjærheia, Dømmesmoen og Marivold. I Grimstad har man også muligheten til å gå fra hei til hei og nyte utsikten i Grimstad fra flere vinkler. Rundt om de ulike turstiene finnes det gapahuker og andre samlingsst­eder med bålplasser, hvor det er fullt mulig å samles for å grille pølser eller marshmallo­ws.

Muligheten­e er dermed mange for sosiale aktivitete­r som fenger alle og som ikke koster skjorta. For vi studenter vet at alt som er gratis er svært interessan­t for enhver student. Og er ikke studenthyb­elen stor nok til å samle de i klassen og litt andre nye bekjente, fordi du ønsker å bidra til den inkluderen­de samhandlin­gen, er det ikke verre enn å gå ut en plass og tenne et bål. Som gammel speider vet jeg at det er rundt et bål de gode samtalene skjer og bålet setter stemningen for kos, hygge og gode samtaler. Så bruk denne muligheten til å hjelpe å inkludere hverandre og på den måten bidra til at alle studentene i Agder får en like god studietid som du selv ønsket da du var ny.

Usikkerhet­en du kjenner på, der du står alene på plenen første skoledag, er noe alle har kjent på.

 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Overgangen fra å være elev på videregåen­de skole til student på universite­tet kan være både spennende, ensomt og skremmende, men det byr samtidig på mye glede, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Overgangen fra å være elev på videregåen­de skole til student på universite­tet kan være både spennende, ensomt og skremmende, men det byr samtidig på mye glede, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway