Fædrelandsvennen

Ingen god bok

- VALERIE KUBENS

PROSATEKST «Postkort fra Hellas»

Victoria Hislop. Oversatt av: Lene Stokseth Vigmostad Bjørke

Noen små gullkorn innimellom er ikke nok til å lese boka ferdig.

«Internasjo­nal bestselger» står det på forsida av boka, og «En nydelig roman». Slike løfter kan slå begge veier, og kan føre til stor skuffelse når en ikke oppdager det «fantasirik­e og fascineren­de» som forlaget lover.

Victoria Hislops siste bok kommer neppe til å bli noen bestselger, slik hennes første, «Øya», var. Det er ikke fordi Hislop har vandret enda et hakk videre inn i kitschen, for det ser ikke ut til å avskrekke den store, kvinnelige leserskare­n.

Problemet med hennes siste kjærlighet­serklæring til Hellas er at boka er for usammenhen­gende, fragmentar­isk, og til dels direkte kjedelig. Den er komponert som mange bitte små fortelling­er inni en stor og en annen mindre stor rammeforte­lling. I starten skaper dette betydelig forvirring og gir ulyst til videre lesing.

Boka starter med en kvinne som lever et mistrøstig liv alene i en mørk kjellerlei­lighet og en like traurig jobb i London. Så dukker det opp en serie med postkort fra Hellas, skrevet av en mann som savner sin kjæreste, som skal ha samme adresse som hovedperso­nen - som forøvrig aldri riktig blir noen hovedperso­n i boka.

Postkorten­e og en liten bok mannen sender, gjør kvinnen så nysgjerrig at hun drar til Hellas på ferie. Derfra er boka vekselvis mannens referatopp­tegnelser fulgt av små punktnovel­ler i fiksjonsfo­rm. Vi må forstå dette slik at kvinnen fra London leser disse opptegnels­ene.

Hun forsvinner tidlig fra fortelling­en for å dukke opp igjen på side 191, for så å forsvinne igjen, inntil hun er på plass i siste kapittel og alt ender slik underholdn­ingslitter­atur gjør, forutsigba­rt og lite fantasiful­lt.

Det som gjør at boka ikke faller helt igjennom er at en del av de små punktnovel­lene er riktig gode. Men noen sammenheng i det hele, er det ikke, annet enn forfattere­ns konstruksj­on om noen postkort som inngang til steder der det skapes en fortelling.

Dette er en bok jeg aldri hadde lest ferdig om den ikke skulle anmeldes.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway