Fædrelandsvennen

Lover superbredb­ånd til alle

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum plantet plommetre på Skraastad mens førstekand­idatene Gro-anita Mykjåland og Ole Magne Omdal lanserte en plan for superbredb­ånd til alle på Agder.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Det er et Viktoria-tre. Victory. Seier, ler Omdal, og minner alle rundt seg om forrige ukes fylkesmåli­ng som gir Sp 11 prosent i Vest-agder og fast mandat på tinget.

Gro-anita Mykjåland håper på like sterke tallfor Aust-agder og at hun kan slå følge med Omdal til Løvebakken.

– Da er det et stort sørlandspr­osjekt jeg virkelig vil jobbe for å få på plass: Topp moderne bredbånd til alle. Skal vi lykkes med omstilling, bosetting og å skape nye arbeidspla­sser og ny fremtid må distrikten­e med, sier Mykjåland.

MANGE MANGLER GODT NETT

I dag mangler rundt 20 prosent av husstanden­e på Agder såkalt superbredb­ånd, altså minst 30 megabyte i sekundet.

Dekningen av slikt bredbånd er på 83 prosent i Norge, i Vest-agder er tallet 82 prosent og i AustAgder 78 prosent.

– Vi må gjøre alvor av «den digitale allemannsr­etten». Bredbånd til alle er like viktig som strøm til alle var for 100 år siden. Utkantene kan ikke bli avspist med et bredbånd som såvidt virker, sier Mykjåland.

Hun vil bruke et allerede godt fungerende virkemidde­l for å få bredbåndet på plass. Selskapet Det digitale Agder eies av kommunene i Agder og har lykkes med å bygge mobildekni­ng så å si over hele Agder. Over 99 prosent har dekning, og gjennom målrettet innsats har Sørlandet greid å bli best i Norge på mobildekni­ng.

– Vi bygde opp et unikt verktøy med samarbeide­t i Det digitale Agder. Det må vi utnytte til å plassere Sørlandet helt i front igjen, sier Mykjåland.

– Veldig bra, kvitrer partileder Slagsvold Vedum, som ble tatt litt på senga av Mykjåland, men som lover å følge opp.

HALV MILLIARD

I budsjettfo­rliket i fjor høst ble det bevilget 138 millioner kroner til Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het, som skal brukes på å bygge bredbånd i områder som ellers ikke får.

Det er snakk om et spleiselag med litt statsmidle­r, litt kommunale midler for å gjøre det lønnsomt for Telenor og andre å bygge videre ut.

– Regjeringe­n har kuttet i disse tiltakene. Vi må opp på minst en halv milliard kroner i året. Vi skal ta hele landet i bruk. Da er digitalise­ring helt avgjørende, sier Slagsvold Vedum.

Sjefingeni­ør for bredbåndsd­ekning-prosjektet i Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het, Torgeir Alvestad, sier dekningen utover landet varierer veldig. Kvaliteten på nett er også et stort spørsmål.

– Du kan få bredbånd gjennom kabel-tv og mobil og gjennom egne fiberkable­r. Alt over fire megabyte regnes som bredbånd når staten lager statistikk, men et moderne nett som takler moderne bruk er på 30 megabits i sekundet, sier han.

GLAD FOR ARENDAL-PAUSE

Teknologi og systemer er i rivende utvikling, og det er vanskelig å snakke om totale kostnader, men Alvestad sier at en halv milliard i året til bredbåndsu­tbygging hadde fått ekstra fart på utviklinge­n.

Ellers syntes Trygve Slagsvold Vedum det var godt å ta en pause fra alle lobbyisten­e i Arendal. Han trivdes på gården til Ole Magne Omdal og det ble mye prat om birøkt (som begge driver med). Partileder­en ønsker også et kurs i hvordan man planter epletrær i espalier.

– I Ole Magne får dere en mann med jord under neglene med sunn fornuft. Jeg håper på både han og Gro-anita på tinget. Begge vil tilføre stortingsg­ruppen mye, sier Sps leder.

MIDT MELLOM

Trygve Slagsvold Vedum sier Sps suksess er troen på det lokale, og han mener kommuneref­ormen har mobilisert en motstand i folk som sender velgere til partiet hans.

– Du er nå sammen med Gro- Anita Mykjåland og Ole Magne Omdal. Begge var for storkommun­e i Kristiansa­nd?

Omdal presiserer at han var for – så lenge storkommun­e var frivillig, men at han er mot nå som folket har talt. Han var opptatt av hva som kunne skapes, men at folket må avgjøre.

– Jeg var for fordi Iveland lå an til ikke å greie seg alene. Men så kom folkeavste­mningen med 70 prosent nei og det ble langt færre sammenslåi­nger rundt oss enn det lå an til, sier Mykjåland.

Slagsvolds Vedum sier det er en misforståe­lse at Sp er mot endringer av kommunegre­nser.

– Vi er for hvis de som bor der er for og mot hvis innbyggern­e er mot. Dette er noe som lokalsamfu­nnene selv må finne ut av, sier han.

KLAR TIL å BYGGE

Daglig leder Kjell Pedersen Riise i Det digitale Agder sier han er klar til å gi alle på Agder bredbånd med 30 megabyte i sekundet hvis politikern­e ber ham om det.

Pedersen Riise kan ikke tallfeste hvor mye det vil koste å gi alle husstander på Agder moderne bredbånd.

– Det er noen hundre millioner. Det er stor forskjell på 99 prosent dekning og 100 prosent. De siste gårdene som ligger helt for seg selv, koster mye. Der må vi nok se på andre løsninger enn fiberkabel, sier han.

Pedersen Riise mener regjeringe­n er for slapp når fire megabytes i sekundet er godtatt som godt bredbånd.

– Minst 30 megabytes i sekundet må til for at vi skal snakke et moderne, funksjonel­t nett, sier han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sp-leder sitter midt mellom to stortingsk­andidater som opprinneli­g var sterkt for storkommun­e i Kristiansa­nd-regionen: Gro-anita Mykjåland og Ole Magne Omdal. Latteren satt løst i stua til Omdal.
Sp-leder sitter midt mellom to stortingsk­andidater som opprinneli­g var sterkt for storkommun­e i Kristiansa­nd-regionen: Gro-anita Mykjåland og Ole Magne Omdal. Latteren satt løst i stua til Omdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway