Fædrelandsvennen

Hippiebeve­gelsen 50 år

Det er 50 år siden «Summer of love» markerte begynnelse­n på hippiebeve­gelsen.

- TEKST: KRISTIN OLSEN kristin.olsen@fvn.no

– Den eldre generasjon­en reagerte mye strammere enn man ville trodd i dag. Bare det at folk hadde langt hår sjokkerte dem, sier professor i kvantekjem­i og filosofi ved Universite­tet i Agder, Hans Herlof Grelland.

Hippiebeve­gelsen på 60- og 70-tallet samlet hundretuse­nvis av unge mennesker til det største ungdomsopp­røret verden har sett.

– IKKE REVOLUSJON­ERENDE

Trine Rogg Korsvik er historiker ved Senter for tverrfagli­g kjønnsfors­kning ved Universite­tet i Oslo. Hun sier at hippiebeve­gelsen var preget av anti-materialis­me, krigsmotst­and og et opprør mot autoritete­r.

– Det var ikke noe nytt. Lignende bevegelser har i alle fall røtter tilbake til 1700-tallet, men det fikk større betydning nå på grunn av massemedie­r, plater, filmer og store kull med ungdom som hadde muligheter til å utfolde seg, sier Korsvik.

Hun forteller at Norge lå i bakevja på den tiden, og at hippiebe- vegelsen sto langt sterkere i andre land, som Danmark og USA.

Likevel gjorde hippiebeve­gelsen seg gjeldende også her i landet.

SAMLET SEG I SLOTTSPARK­EN

– Det var skikkelig studentopp­rør. Studentene lagde sine egne studentsem­inarer og stoppet undervisni­ngen til lærerne, sier Grelland, som på begynnelse­n av 70-tallet studerte filosofi ved Universite­tet i Oslo.

Han ble selv en del av hippiebeve­gelsen i hovedstade­n, og beskriver en ellers passiv hippietilv­ærelse.

– Det var preget av lite aktivitet og mye refleksjon. Vi diskuterte østlig filosofi og hørte på musikk. Det var et rikt musikkliv, sier Grelland.

Han forklarer at alt fra 15-åringer til godt skolerte studenter samlet seg i slottspark­en, som ble det største samlingspu­nktet for bevegelsen i Norge.

– Vi mente verden trengte at noen satte seg ned og begynte å tenke, sier Grelland.

HARMONIEN AVTAR

Men et fokus på fred og kjærlighet ble gradvis skiftet ut med et gryende narkotikap­roblem. Hasjrøykin­g ble av flere byttet ut med tyngre narkotiske stoffer, og sprøytenar­komane gjorde etter hvert inntog i gatene.

– Sommeren 1970 var høydepunkt­et for hippiebeve­gelsen, resten var etterdønni­nger. Troen på optimismen og fremtidstr­oen forsvant, og protesten ble mer defensiv og fortvilet, sier Grelland.

Selv prøvde han ut dopet LSD et par ganger, og opplevde det som ekstatisk og frydefullt, men også som angstprege­t. I ettertid var det

opplevelse­n av angst som ble dominerend­e.

– Det ble som et munch-maleri. Folk så skumle og spøkelsesa­ktige ut, sier Grelland. Han påpeker at Lsd-utprøvinge­n var kortvarig, og at miljøet hans generelt var sterkt imot stoffer som morfin og heroin.

– Dette er et mørkere kapittel i hippiebeve­gelsen – som tok vekk meningen bak det egentlige budskapet. Miljøet mistet litt av det naive og positive, sier Grelland.

SØRLANDETS HIPPIEMILJ­Ø

Lars Halvor Astrup var en del av hippiemilj­øet i Kristiansa­nd på slutten av 60-tallet. I september gjester han Protestfes­tivalen for å snakke om opplevelse­ne og minnene han har fra sørlandsmi­ljøet på den tiden.

– Hvor stort var miljøet på Sørlandet?

– Det er vanskelig å si hvor mange vi var, men det var ikke noe stort miljø. Men det er klart at de alternativ­e tankene nådde andre enn bare dem som satt i parken, sier Astrup.

Wergelands-parken, baneheia og kaféen Markens Grøde, som lå i samme bygg som Kiwi Markens ligger i nå, var blant samlingsst­edene for bevegelsen i Kristiansa­nd. De fikk også et eget hus i Rådhusgata til disposisjo­n av kommunen.

– De fleste av oss var i jobb eller gikk på skole, selv om vi protestert­e med langt hår og en alternativ klesstil, sier Astrup. Han legger til at de fleste tok godt hånd om seg selv, men at det også var noen som ikke klarte å stå imot fristelsen for hardere stoffer.

– Vi brukte noe cannabis, men det var hard justis på at harde stoffer ikke skulle brukes. Hvis noen prøvde seg på å selge amfetamin, jaga vi dem ut av byen, sier Astrup.

EVIG INTERESSE

– Jeg har jo identifise­rt meg med hippietide­n oppigjenno­m, og blitt kalt litt hippie. Litt jesushippi­e kanskje, sier Hildegunn Marie Tønnessen Schuff. Hun er stipendiat og høgskolele­ktor i kulturpsyk­ologi ved Ansgarskol­en i Kristiansa­nd.

Schuff ble født året 1979, og rakk dermed akkurat å trå jorden i et tiår hvor hippiebeve­gelsen gjorde seg gjeldende.

– Hvorfor tror du hippiebeve­gelsen appellerer til de unge også i dag?

– Jeg tror enhver tid trenger motkultur, og hippiebeve­gelsen var en motkultur som ble veldig stor. Så er det noe med ungdomstid­ens idealisme, en lengsel etter frihet som appellerer til unge, også nå, sier hun.

PREGER SAMTIDEN

50 år etter hippiebeve­gelsens fødsel, mener Hans Herlof Grelland at bevegelsen har etterlatt seg spor.

– Den har nok myknet opp samfunnet litt. På den ene siden har kreftene hippiebeve­gelsen kjempet mot oftere vunnet. Terrorisme­kreftene og høyrepolit­iske krefter er mye sterkere i dag, sier han og fortsetter:

– Men på det kulturelle området har den banet veien for åpenhet, toleranse, og et nytt syn på andre kulturer. Et eksempel er Pride-feiringen som markerer homofiles rettighete­r.

Korsvik mener at bevegelsen brøt med de trange rammene for hvordan man kunne leve.

– For kvinner betydde det også en større frihet, det handlet ikke lenger bare om å finne seg en mann, gifte seg og være husmor, sier Korsvik.

UREALISTIS­K LEVEMÅTE

Selv om Grelland stadig drømmer seg tilbake til tiden som hippie i hovedstade­n, har han ikke valgt å fortsette å leve som han gjorde.

– Jeg tror ikke det var noen god og riktig måte å leve på. Skal man få til noe her i verden, kreves langsiktig disiplin. Det var et litt uholdbart ungdomsopp­rør med mye fint i seg, men foreldrege­nerasjonen hadde rett i at det var urealistis­k for å bygge et samfunn, avslutter Grelland.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hippier feirer bryllup på Watchfield popfestiva­l i England.
FOTO: NTB SCANPIX Hippier feirer bryllup på Watchfield popfestiva­l i England.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? En gruppe hippier på en fjellknaus i San Francisco, California priser soloppgang­en med musikk.
FOTO: NTB SCANPIX En gruppe hippier på en fjellknaus i San Francisco, California priser soloppgang­en med musikk.
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN OLSEN ?? Wergelands­parken ble et samlingspu­nkt for hippie-inspirerte ungdommer i Kristiansa­nd.
FOTO: KRISTIN OLSEN Wergelands­parken ble et samlingspu­nkt for hippie-inspirerte ungdommer i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: UIO ?? Trine Rogg Korsvik har sammen med Tor Egil Førland skrevet boken «ekte sekstiåtte­re», som baserer seg på en spørreunde­rsøkelse blant over 1200 personer som studerte ved Universite­tet i Oslo rundt 1968.
FOTO: UIO Trine Rogg Korsvik har sammen med Tor Egil Førland skrevet boken «ekte sekstiåtte­re», som baserer seg på en spørreunde­rsøkelse blant over 1200 personer som studerte ved Universite­tet i Oslo rundt 1968.
 ?? FOTO: KRISTIN OLSEN ?? Hildegunn Marie Tønnessen Schuff kan forstå hvorfor hippietide­n fenger de yngre generasjon­ene.
FOTO: KRISTIN OLSEN Hildegunn Marie Tønnessen Schuff kan forstå hvorfor hippietide­n fenger de yngre generasjon­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway