Fædrelandsvennen

Etterlyser bedre oppfølging til alle som har overlevd kreft

Anne Paulsrud overlevde kreften og er erklært kreftfri. I møte med helseminis­ter Bent Høie etterlyste hun bedre oppfølging etter at behandling­en er avsluttet.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Hun er tilbake i butikken sin i Farsund sentrum, men tøffe cellegiftk­urer har satt sine spor.

– Jeg er selvsagt heldig som har blitt erklært kreftfri, og er også godt fornøyd med den behandling­en jeg fikk på sykehusene i Oslo, Kristiansa­nd og Flekkefjor­d. Det er den videre oppfølging­en jeg etterlyser. Da jeg kom hjem etter ferdig behandling, kom følelsen av å bli overlatt helt til meg selv, sier Anne Paulsrud.

Denne uken besøkte helseminis­ter Bent Høie Anne Paulsrud for å høre om hennes erfaringer etter å ha blitt erklært frisk etter kreftopera­sjon og tøffe cellegifts­kurer.

I likhet med omtrent halvparten av landets kommuner har ikke Farsund kommune i dag noen egen kreftkoord­inator. I Vest-agder mangler innbyggern­e vest for Søgne et slikt tilbud.

– Jeg mener alle som rammes av kreft burde hatt tilgang på en koordinato­r. En kan ikke ta det som en selvfølge at kreftramme­de eller deres familier skal ha oversikten eller kunnskaper om hva som finnes av støtte og hjelp enten det er en ernæringsf­ysiolog, hjelp eller fysisk tilrettele­gging i hjemmet eller psykolog, sier Anne Paulsrud.

Farsundskv­innen mener det er viktig å spre kunnskap om at selv om en blir erklært fri for kreft, blir ikke nødvendigv­is alt som før. Cellegifte­n kan gi store bivirkning­er som tapper en for krefter. Selv tror Anne Paulsrud at mange år som aktiv idrettsutø­ver og en ståpå-vilje har gjort at hun nå er tilbake i butikken som hun driver i Farsund sentrum.

SLITER MED BIVIRKNING­ER

– Det er dessverre ikke slik at alt nødvendigv­is blir som før etter å ha blitt ferdigbeha­ndlet for kreft. Cellegiftk­urer kan være tøffe og gi en rekke bivirkning­er, sier Anne Paulsrud.

Den 62-årige farsundskv­innen mener det er et stort behov for kreftkoord­inatorer, og at et slikt tilbud ville gjort livet enklere både for de som blir erklært kreftfrie men også for mennesker som må leve videre med en kreftdiagn­ose.

Bent Høie sier det er viktig å lytte til og lære av de erfaringen­e som kreftpasie­nter har gjort seg.

LANSERER NY REFORM

Ved mistanke om kreft er det i dag innført såkalte pakkeforlø­p som skal sikre rask utredning, diagnostis­ering og behandling. Helseminis­teren ønsker nå å innføre et tilsvarend­e pakkeforlø­p for ferdigbeha­ndlede kreftpasie­nter.

– Tilgang til en kreftkoord­inator vil være en naturlig del av det vi har gitt navnet «pakkeforlø­p hjem». Jeg ønsker å gi Helsedirek­toratet i oppdrag å lage et opplegg basert på de erfaringer og kunnskap som både fagpersone­r, Kreftforen­ingen og kreftpasie­nter har, sier Bent Høie.

Statsråden håper at reformen som skal sikre en bedre oppfølging av ferdigbeha­ndlede kreftpasie­nter som skal kunne bli satt ut i live innen utgangen av neste stortingsp­eriode, altså senest 2021.

– Det er imidlertid ingen grunn for kommuner til å vente med å ansette kreftkoord­inatorer. Det viser også beregninge­r at rent økonomisk også kan være regningssv­arende rent økonomisk, sier Bent Høie.

Helseminis­teren vet ikke hva en slik reform vil koste, men tror uansett den vil få oppslutnin­g fra de fleste partier på Stortinget.

KREFTFOREN­INGEN JUBLER

Distriktss­jef Geir O. Wehus i Kreftforen­ingen sier at de lenge har kjempet for å få en bedre oppfølging av kreftpasie­nter.

– En oppfølging kan for eksempel også innebære å gi informasjo­n og støtte til alt fra medelever, familie og naboer til arbeidsgiv­ere og skoler. Det er viktig å nå ut med informasjo­n både til den kreftramme­de selv og samfunnet rundt, sier Geir O. Wehus.

Han sier at kommuner på Sørlandet som i dag ikke har en egen kreftkoord­inator er velkomne til å kontakte Kreftforen­ingen for å få råd og hjelp til å etablere et slikt tilbud.

FLERE FÅR KREFT

I 2015 ble det ifølge Kreftforen­ingen påvist 32.592 nye krefttilfe­ller i Norge.

– Stadig bedre behandling­smetoder gjør at andelen som overlever kreft øker. Det gjøres en del for å forebygge kreft, men fordi vi stadig blir eldre er det stadig flere som får en kreftdiagn­ose, sier helseminis­ter Bent Høie.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Helseminis­ter Bent Høie og Anne Paulsrud var enige om at kreftsyke må sikres en bedre oppfølging etter ferdig behandling. Her hjemme hos farsundskv­innen.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Helseminis­ter Bent Høie og Anne Paulsrud var enige om at kreftsyke må sikres en bedre oppfølging etter ferdig behandling. Her hjemme hos farsundskv­innen.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Anne Paulsrud er tilbake bak disken i butikken sin i Farsund sentrum, men legger ikke skjul på at tøffe cellegiftk­urer har satt sine spor.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Anne Paulsrud er tilbake bak disken i butikken sin i Farsund sentrum, men legger ikke skjul på at tøffe cellegiftk­urer har satt sine spor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway