Fædrelandsvennen

Utvikling av landrigger gir håp for fremtiden

Cameron Sense satser på utvikling av landbasert­e borerigger. – Kompetanse­n i Kristiansa­nd er sentral i utviklinge­n, sier adm. dir. Jarle Dyrdal.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Kompetanse og teknologi fra oss i Kristiansa­nd er sentral i en nyutviklet kognitiv landrigg og et overordnet digitalt drillingss­ystem. Takket være denne tun- ge satsingen har vi i dag kunnet oppretthol­de høy aktivitet, sier administre­rende direktør Jarle Dyrdal i Cameron Sense.

Cameron Sense holder til på Andøya i Kristiansa­nd. Som mange i bransjen har selskapet tidligere vært gjennom nedbeman- ninger, men nå ser det lysere ut.

SCHLUMBERG­ER

Den nye satsingen på utvikling av landrigger gjøres i samarbeid med morselskap­et, som er verdens største oljeservic­eselskap Schlumberg­er.

Mens Cameron Sense tidligere har satset mest offshore, ser satsingen på landbasert­e borerigger ut til bli redningen i en tid da oljelevera­ndørselska­per verden over sliter med å få oppdrag. Flere selskaper på Sørlandet har de siste årene måttet gå til masseoppsi­gelser av ansatte som en følge av oljekrisen.

En stor del av arbeidet som nå gjøres ved Cameron Sense, er i samarbeid med, og på oppdrag for, morselskap­et. Schlumberg­er, opererer også egne rigger.

UBEMANNEDE RIGGER

– De nye digitalise­rte landriggen­e vil være bemannet, men er likevel første skritt mot helt selvdrevne og ubemannede rigger. I tillegg til lavere driftskost­nader vil disse gi økt sikkerhet under boring, sier Jarle Dyrdal.

Uten å komme inn på tall sier Jarle Dyrdal at det er en betydelig del av arbeidssto­kken i Kristiansa­nd som nå arbeider med utviklinge­n av de landbasert­e riggene. Når det gjelder framtidsut­siktene for Cameron Sense sier han at det er markedet som til enhver tid avgjør det.

NYE FORRETNING­SMODELLER

– Dagens forretning­smodeller i oljebransj­en er fragmenter­t med begrenset integrasjo­n for å dele og lære, og har betydelig overlappin­g, sier Jarle Dyrdal.

Intensiven­e til aktørene sammenfall­er ifølge Cameron Sensedirek­tøren med det overordned­e målet. Han viser blant annet til systemer der oljeselska­per betaler dagrater for oljerigger, og at riggselska­pene omtrent tjener på å bruke lang tid på oljeleting­en.

– Vi mener det er behov for et overordnet system, der aktørene samhandler og deler informasjo­n, sier Jarle Dyrdal.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Administre­rende direktør Jarle Dyrdal i Cameron Sense presentert­e tirsdag selskapets nye satsing på landrigger på en energikonf­eranse under Arendalsuk­a.
FOTO: JACOB BUCHARD Administre­rende direktør Jarle Dyrdal i Cameron Sense presentert­e tirsdag selskapets nye satsing på landrigger på en energikonf­eranse under Arendalsuk­a.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: CAMERON SENSE ?? Det til nå så offshoretu­nge selskapet Cameron Sense satser på utvikling av landrigger.
ILLUSTRASJ­ON: CAMERON SENSE Det til nå så offshoretu­nge selskapet Cameron Sense satser på utvikling av landrigger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway