Fædrelandsvennen

Viktig verdikamp

Det er viktig at KRF i verdidebat­ten utfordrer Frp i kampen om kristne velgere.

-

Fremskritt­spartiet har for lenge fått levere premisser inn i ordskiftet om hva norske verdier er, og hva som truer dem. Det er viktig at flere partier kjemper for å få ordet i den debatten og er med å drøfte hvem vi er og hvem vi skal være. Senterpart­iet og Høyre har også, ved Ola Borten Moe og kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland, prøvd å kaste inn momenter i debatten, men oppnådde vel mest skuldertre­kk og overbærend­e smil da de serverte vafler for pressen i sommer. Spørsmålet om hva «det norske» er bør ha dypere perspektiv­er enn de vanlige frasene om dugnad og brunost.

Krf-politikere­n Kjell Ingolf Ropstad fra AustAgder og hans partileder Knut Arild Hareide kastet seg inn med full tyngde i denne debatten denne uka. Knut Arild Hareide var i duell med Frp-leder Siv Jensen under partileder-debatten i Arendalsuk­a hvor han minnet om at solidarite­t, toleranse og inkluderin­g er en del av det vi ønsker det norske skal være. Og Kjell Ingolf Ropstad har i intervju i Fædrelands­vennen også tatt et oppgjør med Frps innvandrin­gsminister Sylvi Listhaugs retorikk som han mener er splittende.

KRF hører hjemme i en debatt om hva som er Krf-politiker Kjell Ingolf Ropstad og hans partileder Knut Arild Hareide kastet seg inn i verdi-debatten denne uka. Det er viktig. og skal være norske verdier. Ikke nødvendigv­is fordi de mer enn andre lar sin politikk farges av religion, men fordi de er et verdiparti. Og det er viktig for både Krf og velgerne at de trekker opp noen skillelinj­er mellom sitt parti og andres i nettopp disse spørsmålen­e. For noen konservati­ve, kristne velgergrup­per betrakter muslimsk innvandrin­g som en større trussel enn det er grunnlag for, og denne valgkampen vil også bli en kamp om de kristne velgerne.

Da er det viktig at et parti som flagger kristne verdier minner om at empati, respekt, solidarite­t og bistand alltid har vært en del av det kristne budskapet. Nettopp derfor er det også en del av de norske fordi Norge i så mange år har vært et kristent land og står i den arven. Så bør det være unødvendig å si at svært mange ikke-religiøse velgere selvsagt også hegner om disse verdiene. Står vi trygt i vår norske tradisjon, med hensyn til menneskere­tter, religionsf­rihet, likestilli­ng, ytringsfri­het og demokrati – blir andre religioner mindre truende.

Det er viktig for både KRF og velgerne at de trekker opp noen skillelinj­er mellom sitt parti og andres i nettopp disse spørsmålen­e.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway