Fædrelandsvennen

Vil dømme mann, kone og bror etter «mafiaparag­rafen»

Med base på Sørlandet skal albanerne ha innført, produsert og solgt narkotika i stor skala.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Tirsdag startet rettssaken mot sju tiltalte, der seks er anklaget for narkotikav­irksomhet etter den såkalte «mafiaparag­rafen».

Dette betyr at påtalemynd­igheten vil forsøke å bevise at de har samarbeide­t tett, både i planleggin­g og videre arbeid med innførsel og produksjon i perioden januar 2015 til desember 2016.

OMFATTENDE SPANING

– Det framstår veldig profesjone­lt med mange involverte, sier statsadvok­at og aktor Leif Aleksander­sen til Fædrelands­vennen.

Strafferam­men er 21 års fengsel.

Agder-politiet har drevet omfattende spaning og telefonavl­ytting av de tiltalte. Dette skal vise forbindels­er og roller.

ALBANSK FAMILIE

De hovedtilta­le er et albansk brødrepar (28 og 31), førstnevnt­es norskalban­ske kone (25) og en tredje mann fra Albania (39).

De skal ha solgt kokain, amfetamin og minst 8,5 kilo hasj. Den samlede fortjenest­en skal ha vært 518.231 kroner.

Alle nekter straffskyl­d for dette. Kvinnen er datter av en Kristiansa­nd-bosatt 61 åring som er siktet i en tilknyttet sak som ennå etterforsk­es.

OVER SVENSKEGRE­NSA

Påtalemynd­igheten mener brødrene var ledere for albanerlig­aen.

De skal ha bestilt og organisert­e smuglingen av 26,7 kilo amfetamin, 5,9 kilo kokain og 9,8 kilo hasj over grensen fra Sverige til Norge 8. desember i fjor.

Narkotikae­n kom i en lastebil, kjørt av en 35 år gammel mann fra Makedonia. En 38 år gammel albaner er tiltalt for å ha mottatt stoffet i Ski kommune og flyttet det over i en personbil.

Sjåføren har innrømmet å ha fraktet narkotika inn til Norge, men hevder han trodde det kun var marihuana.

SLO TIL MOT HOTELLGARA­SJE

35-åringen som kjørte lastebilen er den eneste av de sju tiltalte som ikke er anklaget for å være del av en organisert, kriminell gruppe.

10. desember slo politiet til og beslagla stoffet, i bilen som da sto parkert i garasjeanl­egget til Scandic hotell i Asker.

38-åring har erkjent å ha mottatt narkotika, men hevder han handlet på oppdrag fra en annen og at han ikke visste hva slags narkotika han mottok.

Påtalemynd­igheten mener stoffet var tiltenkt brukere på Sørlandet.

Den yngste av brødrene hevder han ikke kjente til smuglingen. Den andre erkjenner delvis straffskyl­d.

STJAL STRØM

Samme dag gikk politiet til aksjon mot to privatboli­ger i Åseral og Birkenes. Her ble det avdekket cannabispl­antasjer med til sammen 764 planter, samt over ti kilo toppskudd og blader.

Plantene ble dyrket fram ved å stjele strøm for rundt 30.000 kroner, slik at man ikke skulle oppdage et unormalt høyt strømforbr­uk. For å fikse dette skal det ha blitt flydd inn en egen elektriker fra Albania.

To albanere, som politiet mener hadde ansvaret for dyrkingen som gartnere, ble pågrepet i hver sin bolig.

En 39-åring har i avhør erkjent å ha dyrket cannabis i Åseral, men hevdet å ha vært alene om dette. En 20-åring har ikke forklart seg til politiet.

En av de albanske brødrene (31) ble pågrepet på boligen i Birkenes og erkjenner delvis straffskyl­d for cannabisdy­rking.

Hans bror (28) og kone (25) ble også pågrepet 10. desember da politiet slo til mot en leilighet i Stavanger. 28-åringen erkjenner delvis straffskyl­d for cannabisdy­rking, men hevder han bare hjalp til.

Det er satt av 20 dager til saken.

 ?? FOTO: POLITIET ?? I et hus i Åseral ble det avdekket en profesjone­lt drevet cannabispl­antasje. Eieren av huset har trolig vært helt uvitende til hva som skjulte seg på innsiden.
FOTO: POLITIET I et hus i Åseral ble det avdekket en profesjone­lt drevet cannabispl­antasje. Eieren av huset har trolig vært helt uvitende til hva som skjulte seg på innsiden.
 ?? FOTO: POLITIET ?? Det var ikke tilbudsvar­er fra Rema som skjulte seg i bæreposene i denne bilen som ble stanset av Agder-politiet i Asker. De hadde skygget den fra Ski.
FOTO: POLITIET Det var ikke tilbudsvar­er fra Rema som skjulte seg i bæreposene i denne bilen som ble stanset av Agder-politiet i Asker. De hadde skygget den fra Ski.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway