Fædrelandsvennen

Venstreled­eren henger i repene

Trine Skei Grande kunne glede seg over at fersk måling tok partiet over sperregren­sen for første gang på lenge. Nå skal hun få de borgerlig liberale til valgurnene.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Venstre har slitt i motvind, og trusselen om at partiet skal havne under sperregren­sen har vært så stor at partileder Trine Skei Grande avblåste ferien for å redde valget. Tirsdag morgen kunne TV 2 presentere oppløftend­e lesning for Venstre, hvor Gallupunde­rsøkelsen viste at partiet lå på 4,4 prosent.

I Pollen tirsdag fortalte partileder­en i Fædrelands­vennens podkast «Udjus & Blågis» at partiet har forventet en oppsving:

– Vi har merket utviklinge­n lenge. Både jeg og partiet har banket på dører for å snakke med velgerne, og rapportene fra grunnplane­t er at det løsner nå, sier Skei Grande.

BORGERLIGE LIBERALE

Skei Grande har besøkt rundt 300 små- og mellomstor­e bedrifter i sin iherdige valgkamptu­rné, og hun sier mange av hennes velgere sitter på gjerde.

– Vi har velgere som har sittet på gjerdet og som ikke har vært sikker på hvor vi ligger på skalaen og som kommer ned når de er tryggere på hvor vi er. Det er et kjennetegn på Venstre-velgere. De er litt kravstore, tenker gjennom hva de skal velge og så må vi vinne dem, sier partileder­en.

– Men det er borgerlig innstilte liberale Høyre-velgere som er en viktig målgruppe for dere? spør politisk redaktør Vidar Udjus i Fædrelands­vennen.

– I går møtte noen ungdommer som vokste opp i Høyre, men som ikke synte de var grønne nok. De mente Høyre ble mye grønnere når de hadde Venstre med seg. Mange gjør slike vurderinge­r, sier Skei Grande.

STILLE OM EGEN POSISJON

Politisk redaktør Udjus konfron- terte Skei Grande med at tidligere leder i Venstre Lars Sponheim trakk seg for åtte år siden da partiet ikke kom over fire prosent ved stortingsv­alget.

– Jeg planlegger for at det går bra. Alt tyder på det gjør det. Både de lokale målingene - og endelig fikk vi en nasjonal måling. Det er viktig for statsminis­tervalget og for miljøet at noen står på for de tradisjone­lle liberale verdiene. Det handler ikke om meg, det handler om hvordan Norge skal bli, sier Skei Grande.

GRØNT SKIFTE I AGDER

– Hvordan skal dere vinne velgere i Agder? spurte Udjus.

– Dette er et av de fylkeslage­ne som har jobbet best med å banke dører. Vi har gjort en kjempebra valgkamp og har to veldig gode første- og andrekandi­dater. I går da jeg fikk den store ære å åpne studiestar­ten på Universite­tet i Agder. De hadde hatt betrakteli­g trangere kår hvis det ikke var for at Venstre har kjempet for det universite­tet, sier Skei Grande.

Partileder­en mener Agder har potensial for å lede an i det grønne skiftet.

– Det er det området som har havnet i dumpa som oljeprisen har gitt oss, men har masse potensial til å konvertere kompetanse­n. Man kan lage nye næringer ut fra den gamle oljekompet­ansen, sier Skei Grande.

– Du mener Agder er en spesiell interessan­t målgruppe for Venstre ved at de er i kjernen for det grønne skiftet? spør kulturreda­ktør Karen Kristine Blågestad.

– Det gjør det. Agder ligger i kjernen for det grønne skiftet. Det er morsomt å se hvordan kunnskap kan løfte regioner og hvilken rolle universite­tet spiller for å utvikle hele Agder, sier Skei Grande.

Skei Grande har i elbilen fartet gjennom landet for å kapre velgere, og vil nok lade mange ganger før valglokale­ne åpner 11. september.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Partileder­en fortalte at partileder­debatten var som en tentamen, men fryktet debatten ble litt for kjeftete til å kunne nå de unge velgerne.
FOTO: JACOB BUCHARD Partileder­en fortalte at partileder­debatten var som en tentamen, men fryktet debatten ble litt for kjeftete til å kunne nå de unge velgerne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway