Fædrelandsvennen

Krangler videre om bredbånd

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Slutt å kalle det bredbånd. Si sannheten. Det er noe gammelt søppel, tordnet Bulk-eier Peder Nærbø til Høyres Ingunn Foss.

Debatten har gått i flere år, og ble en varm valgkampsa­k da næringsmin­ister Monica Mæland var hos Peder Nærbø på Støleheia og sa til Fædrelands­vennen at fiberavkla­ring tidligst kommer i statsbudsj­ettet og at det slett ikke er sikkert at staten skal bygge noe private kan ordne selv.

Atle Haga er programdir­ektør for datasentre i Statkraft. De har etablert flere sentre på Østlandet.

– Fibersitua­sjonen handler om definisjon­en av hva som er bra. Vi mener Norge har tilstrekke­lig fiberkapas­itet til at de store som Facebook og Google kan etablere seg her. Og særlig fra Østlandet mener vi det er et godt utbygd fibernettv­erk til de store internasjo­nale kommunikas­jonsknutep­unktene, sier han til Fædrelands­vennen.

Ingunn Foss sa at IKT Norge også melder om godt fibernett, men Sps Geir Pollestad ba regjeringe­n slutte å legge for mye vekt på eierene av dagens nett.

– IKT Norge vil jo ikke ha kon- kurrenter, sa han.

Det var de to fylkeskomm­unene på Agder som kalte inn til kraft og datadebatt under Arendalsuk­a. Deres mål nå er «Ta den grønne kraften i bruk».

EIENDOMSSK­ATT

Ett viktig spørsmål ble avklart: Både Sp, Ap, Høyre og KRF sa klart at Nærbø og hans kolleger skal slippe å betale eiendomssk­att på serverne inne i datasentre­ne.

– Dette er jo for et driftsmidd­el å regne, og jeg forutsette­r at vi finner løsninger, sa Aps Odd Omland og fikk støtte av de andre.

Debatten handlet mye om hvordan vi skal omstille Norge, og temaet var hvordan vi skal bruke all overskudds­kraften som i dag selges ut av landet.

Norsk Industris Stein Lier Hansen og Bulks Peder Nærbø tegnet sammen med Bellonas fagsjef Runa Haug Khoury et optimistis­k bilde av enorme muligheter hvis staten våger å vedde på de beste hestene.

– Kraftovers­kuddet er nøkkelen til nye næringer og omstilling, sa Haug Khoury.

– GRØNNVASKI­NG

Politikere og industrinæ­ring er også enige om at ordningen med grønne opprinnels­esgarantie­r må vurderes på nytt.

Den går ut på at kraftnærin­gen selger grønne bevis til utlandet for noen tidels ører, uten at kraften følger med. Norge tjener opp mot milliarder i året på dette.

– Det er grønnvaski­ng, sa Bellonas representa­nt.

– Vi selger ut vårt beste konkurrans­efortrinn, ren energi. Det er meningsløs­t, sa Lier Hansen.

Politikern­e er enig om at ordningen må gjennomgås innen 2020 – og helst sammen med EU. Kraftbrans­jen mener det er viktig at produsente­ne har denne inntektsmu­ligheten.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Investor Peder Nærbø ga klar beskjed, og Ingunn Foss (H), Kjell Ingolf Ropstad (KRF), Odd Omland (Ap) og Sps Geir Pollestad lyttet og lovet null eiendomssk­att på dataserver­e.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Investor Peder Nærbø ga klar beskjed, og Ingunn Foss (H), Kjell Ingolf Ropstad (KRF), Odd Omland (Ap) og Sps Geir Pollestad lyttet og lovet null eiendomssk­att på dataserver­e.
 ??  ?? Fædrelands­vennen 3. august.
Fædrelands­vennen 3. august.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway