Fædrelandsvennen

– Du får endelig en egen identitet

Hvorfor student i nettopp Kristiansa­nd? Vi har loddet stemningen blant nye Uia-studenter.

- TEKST: JULIE SØRENSEN MOLVIK julie@krsby.no

Flere tusen studenter hadde mandag sin første skoledag i campus på Gimlemoen på Universite­tet i Agder. For mange er det første gang man reiser bort for å studere. For andre blir det studier i hjembyen. Og hvorfor det?

HØRT OM BYEN OG MILJØET

Hilda Emilie Lyngås (21), Tuva Eia Vestad (21) og Carina Rønningen (19) er alle fra Tønsberg-regionen, og er studenter for første gang.

– Hvorfor valgte dere Kristiansa­nd som studieby?

Hilda: – For min del var det en spontan avgjørelse, men jeg hadde hørt mye bra om byen når det gjaldt det meste egentlig. Både studentmil­jøet, skolen og byen.

Tuva: – Ja, også er det passe langt hjemmefra. Jeg har jobb hjemme som jeg skal ha under studiet, så det er praktisk. Hvis man er fra Bergen eller Trondheim, så må man jo nesten ta fly.

Carina: – Broren min har studert her, og han anbefalte det, så da valgte jeg det.

Jentene forteller at de ikke var noe særlig kjent med byen før de flyttet hit.

Hilda: – Det eneste jeg visste om, var Kaptein Sabeltann.

Carina og Hilda havnet tilfel- digvis i samme kollektiv i sentrum, mens Hilda og Tuva tilfeldigv­is fant ut at de skulle studere det samme.

Tuva: – Vi møttes hjemme på en butikk i sommer, og fant ut at begge skulle studere religion, etikk og samfunn. Så det var veldig deilig å ha noen kjente her.

– FÅR EN EGEN IDENTITET

– Hva tenker dere er det beste med å flytte til en ny by og studere?

Hilda: – Nye muligheter! Jeg snakket med broren min som har studert i Trondheim, og han sa at det å flytte til en ny by er en erfaring som er tøff, men samtidig så utrolig viktig.

Tuva: – Du er ikke «søstera til» eller «venninna til» noen lenger. Du får endelig en egen identitet. Foreldrene mine er lærere på en skole hjemme, så alle vet hvem jeg er. Det blir veldig deilig å bare være Tuva.

– Denne uka er fadderuka. Hva skal dere få med dere?

Tuva: – Jeg er med på det resten vil!

Hilda: – Dyreparken!

– VI SLIPPER å FLYTTE

Guttegjeng­en Fouad Rouibet (19), Nikolai Rainaas (19), Robert Pepaj (19) og Albert Kamal (19) er alle fra Kristiansa­nd, og har foreløpig valgt å holde seg i hjembyen.

– Hvorfor har dere valgt å studere i hjembyen?

Robert: – Vi slipper å flytte, det er chill.

Resten av gjengen støtter Robert i utsagnet, som nå starter på bachelor i bioingeniø­r.

Robert: – Etter bacheloren her, er planen å ta master i Oslo.

Albert og Fouad skal studere årsstudium i historie, og vil eventuelt flytte på seg etter dette året. Foreløpig trives de godt i Kristiansa­nd.

Albert: – Vi valgte å studere her mest på grunn av byen, siden vi har mange venner her.

– Har dere gledet dere til å starte på høyere utdannelse?

Fouad: – Jeg har egentlig ikke gledet meg så mye, det var så chill på videregåen­de.

Albert: – Det blir digg med litt mer frihet, siden det ikke er så mye obligatori­sk her.

 ?? FOTO: JULIE SØRENSEN MOLVIK ?? Tuva Eia Vestad (21) (f.v.), Carina Rønningen (19) og Hilda Emilie Lyngås (21) er alle fra Tønsberg-området. To av dem skulle tilfeldigv­is studere det samme, og to av dem havnet tilfeldigv­is i samme kollektiv.
FOTO: JULIE SØRENSEN MOLVIK Tuva Eia Vestad (21) (f.v.), Carina Rønningen (19) og Hilda Emilie Lyngås (21) er alle fra Tønsberg-området. To av dem skulle tilfeldigv­is studere det samme, og to av dem havnet tilfeldigv­is i samme kollektiv.
 ?? FOTO: JULIE SØRENSEN MOLVIK ?? Fouad Rouibet (19), Nikolai Rainaas (19), Robert Pepaj (19) og Albert Kamal (19) fra Kristiansa­nd valgte å ikke forlate hjembyen for å studere.
FOTO: JULIE SØRENSEN MOLVIK Fouad Rouibet (19), Nikolai Rainaas (19), Robert Pepaj (19) og Albert Kamal (19) fra Kristiansa­nd valgte å ikke forlate hjembyen for å studere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway