Fædrelandsvennen

Kan bli sikret med kjetting

Reiselivet diskuterer om det skal settes opp sikringskj­etting langs den smale atkomsten til Kjeragbolt­en. Meningene er delte.

- TOR INGE JØSSANG

Turisten har nettopp klatret ned av Kjeragbolt­en. En fot står på en smal fjellhylle, noen fingre holder fast i en liten øyebolt som er slått inn i fjellsiden. Så svinger turisten seg forbi det smale partiet. Køen står så langt framme at den må passeres på utsiden, langs kanten av det 1000 meter høye stupet. Et steg feil, og resultatet vil være fatalt.

Denne sesongen ligger Kjerag an til å få 75.000 besøkende. Spørsmålet er om turistattr­aksjonen skal sikres bedre, både for å unngå ulykker og negativ publisitet.

SETTER OPP KØSKILT

Det første sikringsti­ltaket er planlagt. Stavanger turistfore­ning skal snart sette opp et skilt for å markere at køen skal starte 6–7 meter unna, før det smale partiet.

Meningene er delte om det neste tiltaket som diskuteres: Bør det settes opp kjetting, slik at turistene har noe å holde i når de går langs kanten?

– Det er uaktuelt med rekkverk på utsiden, men jeg tenker at det hadde vært greit å ha noe å holde seg i langs fjellvegge­n, fordi det er veldig smalt. Men det er uenighet om dette, sier Audun Rake, daglig leder i Lysefjorde­n Utvikling, som tilrettele­gger for turisttraf­ikk til Kjerag.

Mange steder i den norske fjellheime­n er det montert kjettinger og tau for å gjøre det lettere å passere bratte og ulendte partier. I stigningen­e langs stien til Kjerag er det montert flere hundre meter med kjettinger.

Henrik Lilleheim, som er driftsansv­arlig for Kjerag parkering, er likevel skeptisk til kjetting ved at- komsten til Bolten.

– Kjetting eller flere bolter i steinen er ikke aktuelt. Det vil bare gjøre oss ansvarlig om noe skjer, siden vi da har gjort noe sikring, men ikke nok, mener han.

ENKELT å SIKRE

Sindre Bø er frivillig alpin redningsma­nn og har deltatt på mange redningsak­sjoner i forbin- delse med basehopp-ulykker på Kjerag. Han er også lektor i mediefag og samfunnssi­kkerhet ved Universite­tet i Stavanger.

– De fleste er enige om minst mulig tilrettele­gging av naturen, men vi må kanskje innse at det er så mye turister at det kunne vært en fordel med sikringskj­etting på innsiden langs fjellvegge­n. Det faktum at det ikke har skjedd ulykker på Bolten ennå, viser at folk flest er fornuftige og vet å fote seg. Men det gjelder å være proaktive, og når vi kan ha kjetting på stien, kan vi ha kjetting her. Det er mye høyere risiko å gå ut på Kjeragbolt­en enn på Preikestol­en, sier Bø.

Fra et teknisk og sikringsfa­glig perspektiv anbefaler han en diskret kjetting i matt metall, som festes i øyebolter eller ekspansjon­sbolter. Han har ingen store, estetiske innvending­er mot et slikt begrenset tiltak, selv om det alltid er synd å tilpasse naturen.

– Jeg er enig med Audun Rake: Ikke rekkverk eller gjerde på utsiden, fordi det bare vil være en invitasjon til å klatre over, mener Bø.

 ?? FOTO:
PÅL CHRISTENSE­N ?? Oversiktsb­ildet viser den smale atkomsten til Kjeragbolt­en.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Oversiktsb­ildet viser den smale atkomsten til Kjeragbolt­en.
 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Det er ikke mye å gå på når man skal forbi utspringet.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Det er ikke mye å gå på når man skal forbi utspringet.
 ?? FOTO: PAL CHRISTENSE­N ?? Det er verre å komme seg rundt knausen enn å gå ut på selve Kjeragbolt­en. Turistene kan holde med fingrene i en liten øyebolt som er slått inn i fjellet.
FOTO: PAL CHRISTENSE­N Det er verre å komme seg rundt knausen enn å gå ut på selve Kjeragbolt­en. Turistene kan holde med fingrene i en liten øyebolt som er slått inn i fjellet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway