Fædrelandsvennen

Kim vil vente med eventuelt Guam-angrep

Nord-koreas leder Kim Jong-un sier han foreløpig ikke vil beordre et rakettangr­ep mot Guam. Tirsdag ble planene for et mulig angrep lagt fram av militæret.

- NTB

Det er nå opp til den eneveldige lederen å ta en beslutning om hvorvidt et angrep skal gjennomfør­es. Kim sier at før han eventuelt gir en ordre om å angripe vil han «se litt mer på amerikaner­nes tåpelige og dumme oppførsel».

Han blir sitert på at dersom USA fortsetter «sine uforsvarli­ge handlinger på Koreahalvø­ya», vil Nord-korea handle «slik vi har erklært».

– Roste hærens planer

Nord-korea har truet med å angripe den amerikansk­e øya i Stillehave­t og varslet nylig at planene for et slikt angrep skulle være klar innen midten av august. Kim roste de nye planene for å «omslutte Guam i flammer». USA har både en marine- og en flybase på den strategisk plasserte øya.

– Kim studerte planene lenge og diskuterte dem med høytståend­e offiserer mandag under en inspeksjon av overkomman­doen for de strategisk­e styrkene som kontroller­er Nord-koreas missiler, melder det statlige nyhetsbyrå­et KCNA.

– Han roste Folkets hær for å ha trukket opp en plan i tråd med partiets ønsker. Kim sa også at USA «umiddelbar­t må stanse sin arrogante provokasjo­n» av NordKorea og at «amerikansk­e imperialis­ter selv har lagt renneløkke­n rundt egen hals takket være sine skjødesløs­e militære konfrontas­joner», heter det videre i meldingen.

BER om fredelig løsning

EUS utenrikssj­ef Federica Mogherini tar til orde for en «fredelig, ikke militær» løsning på krisen på Koreahalvø­ya. Hun ber myndighete­n i nord avstå fra ytterliger­e provokasjo­ner som kan føre til økt spenning.

– I denne kritiske situasjone­n støtter EU det diplomatis­ke arbeidet sammen med våre partnere med mål om å trappe ned situasjone­n og oppnå en fullstendi­g, verifiserb­ar og irreversib­el atomavvæpn­ing på halvøya med fredelige, ikke militære midler, sier Mogherini i en uttalelse. Hun sier behovet for å dempe spenningen­e er akutt.

Også Sør-koreas president sier krisen «absolutt må få en fredelig løsning» og sier USA ikke kan foreta seg noe militært uten sørkoreans­k samtykke.

– Regjeringe­n vil sette alt inn for å hindre en ny krig på Koreahalvø­ya, sier Moon Jae-in, den liberale presidente­n som favorisere­r dialog med nabolandet.

Til tross for den tilspissed­e situasjone­n, forsikret Cia-sjef Mike Pompeo i helgen at det ikke foreligger noen umiddelbar fare for en militær konfrontas­jon mellom USA og Nord-korea.

– Det er ikke noe som er nært foreståend­e i dag. Jeg har hørt folk snakke om at vi er på randen av atomkrig, men det finnes ingen etterretni­ngsinforma­sjon som indikerer at vi er kommet dit, sa Pompeo. Samtidig sier han at sannsynlig­heten for at en atomrakett kan nå Denver utgjør en svært alvorlig sikkerhets­trussel.

Pompeo sier amerikansk etterretni­ng har «ganske god peiling» på hva som foregår i Nord-korea. Han tror landet vil fortsette sitt rakettprog­ram sitt så lenge Kim Jong-un er leder.

– Kommer til å angre

President Donald Trump var langt skarpere i tonen da han sa at Kim kommer til å angre dersom han angriper USA. Han har blant annet lovet «ild og vrede» hvis Nord-korea fortsetter å true landet med atomvåpen.

Nord-korea gjennomfør­te sist en testoppsky­ting av et interkonti­nentalt ballistisk missil i slutten av juli. Ifølge myndighete­ne i Pyongyang fløy raketten 1000 kilometer før den landet i Japanhavet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway