Fædrelandsvennen

Dyr brystkreft­medisin fikk omsider «ja»

- NTB

Etter tre år med forhandlin­ger har norske myndighete­r gitt grønt lys for den mye omtalte brystkreft­medisinen Kadcyla.

For åttende gang senket legemiddel­firmaet Roche prisen på den livsforlen­gende medisinen i håp om at myndighete­ne ville kjøpe den inn. Beslutning­sforum for nye metoder godtok prisen på sitt møte tirsdag morgen, og legemiddel­et kan dermed innføres til behandling ved offentlige sykehus.

Hvor mye staten må betale, er imidlertid hemmelig.

Helseminis­ter Bent Høie (H) mener saken viser at det nytter å legge press på industrien, men synes det er beklagelig at det har tatt så lang tid.

– Det er ingen grunn til at Roche skal bruke så mange år som de har brukt til å komme fram til en pris som de vet er akseptabel, sier Høie til NTB.

BETALINGSV­ILJE

– Industrien forstår den norske betalingsv­iljen på dette området. Den er høy, men ikke ubegrenset høy, sier han.

Legemiddel­et kan brukes etter at pasienten har forsøkt annen behandling først. Det kan tilbys pasienter med en viss type brystkreft (HER 2-positiv) som ikke kan opereres eller som har spredd seg. Rundt hundre kvinner per år vil være aktuelle for behandling­en.

Pasientene kan ikke bli friske, men Kadcyla, som inneholder virkestoff­et trastuzuma­b emtansine, har vist effekt og kan bidra til å forlenge livet. I gjennomsni­tt ventes det at pasienten får et halvt år ekstra levetid.

Det har i lang tid vært mye omtale i mediene om prosessen rundt legemiddel­et. En rekke andre europeiske land har lenge tilbudt legemidde- let i behandling. Her i landet har medisinen vært godkjent siden 2013 og pasienter kan kjøpe den for egen regning.

KRITISK

Det er fjerde gang Beslutning­sforum vurderte legemiddel­et, senest i sommer ble et tilbud avslått. Kadcyla fikk nei fordi man mente at prisen var for høy målt opp mot effekten.

Lars Vorland, leder for Beslutning­sforum, er kritisk til hvordan legemiddel­firmaet har opptrådt i denne saken.

– Dette legemiddel­et har en svært høy pris i likhet med stadig flere legemidler. Vi opplever i dette tilfellet at produsente­n har ønsket få en så høy pris som mulig, og i våre øyne har de testet grensene for hvor mye sykehusene er villige til å betale, sier Vorland.

INNENFOR RAMMENE

Legemiddel­firmaet Roche mener på sin side at tilbudet helt fra begynnelse­n har vært innenfor rammene for kostnadsef­fektivitet som er satt i Prioriteri­ngsmelding­en.

– Prisdiskus­jonen har imidlertid vært uklar med hensyn til hvordan myndighete­ne ville legge vekt på de medisinske dataene, og også hvilken pris de ville akseptere. Vi har savnet muligheten til reelle forhandlin­ger, sier direktør for markedstil­gang og pris Audun Ohna.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie.
FOTO: NTB SCANPIX Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway