Fædrelandsvennen

Nå tappes julebrusen

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

En halv million liter julebrus skal tappes for å fylle opp lagerhylle­ne i butikkene. Tappekrane­ne åpnet allerede på tirsdag.

– Enorme mengder julebrus skal ut. Da må vi begynne tidlig, sier fabrikksje­f Øystein Føreland til Fædrelands­vennen.

I løpet av julesesong­en forventer Føreland å selge en hel million liter av den kjære brusen. Men i første omgang er det en halv million liter som skal ut til grossisten­es lagerhylle­r.

TIDLIG FOR JULESTEMNI­NG

Med mandagens solfylte sommervær og tirsdagens regntunge skyer er likevel ikke julestemni­ngen helt på plass ved tappekrane­ne.

– Det er for tidlig. Det er en ren praktisk årsak til at vi begynner så tidlig, sier Føreland, og legger til at CB tapper julebrusen en uke tidligere enn fjoråret. Det er likevel helt tilfeldig.

Julebrusen vil være på plass i butikkhyll­ene fra uke 42, i god tid før Halloween.

– Vi er ikke så tidlig ute med julebrusen. En del juleting kommer jo forferdeli­g tidlig, allerede i september, sier han.

Det florerer sterke meninger om hvilken farge en julebrus skal ha: skal den være rød eller brun? CB sin julebrus har en dyp brunfarge, og det er ifølge Føreland den riktige fargenyans­en.

– Det er ikke populært med rød julebrus i Kristiansa­nd. Det er viktig å holde på tradisjone­ne, sier han.

Fabrikksje­fen forteller at CBjulebrus­en blir solgt ut hvert eneste år. Den er, naturlig nok, mest populær i Agder-fylkene, men den selger også godt i Rogaland og litt på Østlandet.

– Men så er vi også flinke til å tilpasse produksjon­en i løpet av sesongen, sier han.

Nøkkelen til den brune fargen og smaken av jul holder han hemmelig.

– Men jeg kan røpe at det er kildevann i den. Ellers liker vi å si at julebrusen blir litt bedre hvert år, selv om den er helt lik, ler han.

ØLET På VENT

Mens julebrusen tappes i enorme mengder, er det derimot bare 100.000 liter juleøl som skal ut i butikkene. Tappingen av ølet starter derfor ikke før i siste halvdel av oktober.

– Det ligger på gjær, ler Føreland, før han poengterer at det er tradisjon å vente lenger med juleølet enn med julebrusen.

I fjor kom juleølet til butikkene i uke 44, men fabrikksje­fen poengterer at det er grossisten­e som styrer når salget starter.

– Julebrusen selges i kolossale menger, men noen er patriotisk­e på juleølet også, sier han.

Salget av Cb-øl har gått opp med fem prosent i juni og juli, til tross for en noe laber sommer. Mange sverger til pilsen året rundt, også rundt juletider. Føreland forventer derfor ikke en lignende økning i salg av juleøl.

 ?? ARKIVFOTO: LARS HOLLERUD ?? En million liter av denne brusen skal selges i løpet av sesongen. Derfor må tappingen begynne tidlig.
ARKIVFOTO: LARS HOLLERUD En million liter av denne brusen skal selges i løpet av sesongen. Derfor må tappingen begynne tidlig.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Fabrikksje­f Øystein Føreland har allerede begynt å tappe julebrus, men julestemni­ngen er enda ikke helt på plass, og juleølet tappes først mot slutten av oktober.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Fabrikksje­f Øystein Føreland har allerede begynt å tappe julebrus, men julestemni­ngen er enda ikke helt på plass, og juleølet tappes først mot slutten av oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway