Fædrelandsvennen

Flere veiprosjek­ter truet av enorm kostnadsøk­ning

- NTB

Det er høyst usikkert om alle nye veiprosjek­ter i Nasjonal transportp­lan (NTP) blir realisert, tross rammen på 1.000 milliarder kroner, ifølge en ny rapport.

Oslo Economics viser til at veiprosjek­ter i gjennomsni­tt blir 40 prosent dyrere fra de omtales i planen til de er ferdig planlagt og klare til bygging.

– Om kostnadene i planfasen fortsetter å øke tilsvarend­e kommende år, vil vi ikke få de veiene fremover som vi er forespeile­t. Dette gjelder selv om Stortinget skulle bevilge midler tilsvarend­e rammene til NTP, advarer seniorøkon­om Eirik Nøren Stenersen i Oslo Economics.

Videre nevner de 15 konkrete prosjekter som kan ryke, blant annet E39 Ådland– Svegatjørn (Hordfast), og E39 Ålesund–molde (Møreaksen). Forutsetni­ngen at det er prosjekter med oppstart langt fram i tid, eller som ikke er fullt finansiert i planperiod­en, som først står i fare for å ryke.

Rapporten er bestilt av Entreprenø­rforeninge­n Bygg og Anlegg og Veidekke, som begge uttrykker bekymring. Samferdsel­sminister Ketil SolvikOlse­n (Frp) sier til VG at også han over lang tid har vært bekymret for kostnadsøk­ningen.

– Rapporten viser en stor kostnadsve­kst.

Men det er flere faser i et prosjekt. Fra man begynner å utrede et prosjekt, ser man en kostnadsøk­ning på rundt 40 prosent. Men der man blir ferdig på plansiden, er kostnadene under kontroll. Kostnadsøk­ningene skyldes blant annet lokale krav, og at prosjekten­e utvikler seg i en mer ambisiøs retning, sier han til avisen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway