Fædrelandsvennen

Transocean har kjøpt Songa

- TOR GUNNAR TOLLAKSEN, AUDUN HAGESKAL OG OLA MYRSET

Songa kommer under vingene til verdens største riggselska­p etter salget til Transocean i går.

– Det er fornuftig med salg på dette tidspunkt, sier administre­rende direktør Bjørnar Iversen i en kommentar til Stavanger Aftenblad.

Tirsdag morgen kom meldingen om at Songa kjøpes opp av Transocean, som er verdens største riggselska­p. Transocean har slitt kraftig de siste årene på norsk sokkel og har hatt få rigger i aktivitet.

STOR KUNDE I STATOIL

Med oppkjøpet av Songa får Transocean langt flere aktive rigger på norsk sokkel. Songa har blant annet en sterk posisjon hos Statoil med fire rigger på langtidsko­ntrakter.

Riggen Songa Enabler borer for øyeblikket det som Oljedirekt­oratet karakteris­erer som årets viktigste brønn i Korpfjell-prosjektet i Barentshav­et.

Ifølge Dagens Næringsliv blir Fredrik Mohn største aksjonær i selskapet. Transocean betaler 47,50 kroner per aksje for å få kontroll over Songa. Kjøpsprise­n har ifølge sysla.no verdsatt Son- gas egenkapita­l til 9,1 milliarder kroner. Den totale verdien til 26 milliarder kroner, inkludert selskapets gjeld.

Iversen mener Transocean er et riktig selskap til å kjøpe opp Songa og stiller seg bak Songa-styrets anbefaling om salg.

Planene er å etablere et hovedkonto­r i Stavanger. Går alt etter planen fullføres overdragel­sen innen november.

– For de offshorean­satte og de som jobber tett på riggene, blir det ingen endringer, sier direktør Iversen i Songa.

1000 ANSATTE

Songa har i dag vel 1000 ansatte. Songa er et av riggselska­pene som har klarte seg best under oljekrisen. Høsten 2014 da nedturen var i gang ansatte Songa 700 riggarbeid­ere til de nye riggene som var i leveranse.

Transoceea­n på sin side ble på under ett år halvert fra 1500 til 700 ansatte. Senest i fjor forsvant 250 stillinger fra riggselska­pet som var nær med å bli helt utradert fra norsk sokkel.

Nå er Transocean nede i 300 ansatte og er inne i en oppbemanni­ngsprosess i forbindels­e med at Transocean Spitsberge­n kommer i aktivitet på norsk sokkel senere i høst.

Utenom Transocean Spitsber- gen er også Transocean Arctic i aktivitet

GLADE ANSATTE I TRANSOCEAN

– Vi ser veldig positivt på dette. Hos våre offshorean­satte er det stor jubel i dag, sier klubbleder Steina Nesse for Safe i Transocean.

Nesse trekker fram at Songa er et solid riggselska­p med flere langtidsko­ntrakter med Statoil som gir mer forutsigba­rhet i en vanskelig tid for riggansatt­e.

– Vi har blitt veldig hardt rammet av nedgangen de siste årene, men dette er et lyspunkt, sier Nesse.

Han mener at Songa er et bra selskap for Transocean å kjøpe seg opp i.

Mange av de som ble nyansatt i Songa under oppbemanni­ngen i 2014 kom nettopp fra Transocean, som måtte se seg nødt til å kutte stillinger i mangel på oppdrag.

Når to riggadmini­strasjoner slås sammen, vil det naturligvi­s skje endringer for de landansatt­e. Foreløpig sier Bjørnar Iversen i Songa at det er for tidlig å si noe om hvordan organiseri­ngen blir.

 ?? FOTO: FREDRIK REFVEM ?? Transocean kjøper Songa. Her er Songa Enabler i Barentshav­et.
FOTO: FREDRIK REFVEM Transocean kjøper Songa. Her er Songa Enabler i Barentshav­et.
 ?? FOTO: FREDRIK REFVEM ?? Olje- og energimini­ster Terje Søviknes på vei til Songa Enabler i april. Songa Enabler borer for tiden lovende brønner på Korpfjell.
FOTO: FREDRIK REFVEM Olje- og energimini­ster Terje Søviknes på vei til Songa Enabler i april. Songa Enabler borer for tiden lovende brønner på Korpfjell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway