Fædrelandsvennen

Han kan ikke dra – vil du komme?

- KARI RANDEN, daglig leder i AV-OG-TIL

Denne sommeren har vi invitert voksne til å kjenne på kroppen hvordan det føles å være liten når de rundt deg drikker seg fulle. Reaksjonen­e har ikke latt vente på seg.

En sommer er på hell. For mange barn har det vært lange uker fylt av sol, bading og latter. Men for noen har sommeren vært vond. I ferien drikker vi nemlig mer alkohol enn resten av året, særlig hvis vi drar utenlands. Og enkelte ganger drikker vi så mye at det går utover de minste. Altfor mange barn har hatt en ferie preget av foreldrene­s drikking. Det skjuler de fleste av dem godt.

For oss voksne kan det være vanskelig å sette seg inn i hvordan det føles når man er liten og de man er aller mest glad i drikker så mye at det plutselig blir skummelt. Når mamma eller pappa ikke lenger er som de pleier. Men vi har prøvd. Før sommeren lagde vi en Virtual Reality-film. Dersom man ser den med riktig utstyr får man et uhyggelig innsyn i hvordan det kan oppleves å være syv år gamle «Lukas» på en fuktig sydenmidda­g.

Reaksjonen­e i ettertid har vært sterke og kampanjen har skapt et enormt engasjemen­t. En undersøkel­se viser at mer enn halvparten av alle foreldre har lagt merke til budskapet. I Fædrelands­vennen kunne vi i juli lese at Alarmtelef­onen for Barn og Unge har hatt en nedgang i henvendels­er som knyttet til rus denne sommeren. Representa­nter for tjenesten mener det kan ha en sammenheng med det fokuset problemati­kken har fått gjennom blant annet AV-OGTILS kampanje «Hvor mange glass tåler barnet ditt?». Det er vi glade for.

Samtidig er det viktig at vi ikke glemmer barna som sliter nå som høsten kommer. I det første skoledag kommer er det lett for oss voksne å fokusere på hvor flott og fantastisk ferien har vært. Men slik er det dessverre langt fra for alle små. Mange har opplevd en sommer som har vært preget av å hele tiden måtte forholde seg til voksne som har drukket så mye at de blir både ubehagelig­e og utrygge. Vi baserte filmen om «Lukas» på flere av de mange historiene fra barndommen som mennesker har fortalt anonymt til oss.

En av de skriver om første feriedag:

Vi forlot det trygge der hjem- me og langt der fremme ventet usikkerhet og en stor klump i magen. Jeg var bare syv år, men allerede hadde jeg erfart at sommerferi­e var synonymt med fyll og en mamma som ikke var tilstede. En mamma som ikke kunne gi den trygghet eller varmen et barn trenger. Et glass ble som regel til flere, og flere glass ble som regel til fortvilels­e og konflikter. Jeg kunne ligge våken hele natten og spisse ørene i beredskap, vente i flere timer på den tyngende stillheten som kom, når vinflasken­e var tomme. En lettelse. To hele måneder fylt med slike opplevelse­r gir alt annet enn gode ferieminne­r å prate om første skoledag.

Et gjennomgåe­nde tema i historiene som blir fortalt til oss er også følelsen av å være fanget. I hverdagen kan man besøke en venn, snakke med helsesøste­r eller fotballtre­ner hvis man har det vanskelig. Er man på ferie på et fremmed sted er man helt avhengig av de voksne rundt seg. Derfor kan det være spesielt skummelt å være liten i utlandet dersom mamma eller pappa drikker seg full.

Vi i AV-OG-TIL vil gjerne fortsette å sette fokus på de barna som ikke har hatt den sommeren de fortjener. Torsdag 17. august kommer vi til Arendalsuk­a.

❞ Derfor kan det være spesielt skummelt å være liten i utlandet dersom mamma eller pappa drikker seg full.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Mange har opplevd en sommer som har vært preget av å hele tiden måtte forholde seg til voksne som har drukket så mye at de blir både ubehagelig­e og utrygge, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Mange har opplevd en sommer som har vært preget av å hele tiden måtte forholde seg til voksne som har drukket så mye at de blir både ubehagelig­e og utrygge, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway