Fædrelandsvennen

Slå saman Statens vegvesen og Nye veier – i Kristiansa­nd

- VIDAR TOREID, Bygland RAIMOND OSELAND, rådgiver, Kristiansa­nd kommune

Då vil det bli forenkling og samordning i landets vegutbyggi­ng, ein kan ta med seg både positive erfaringar (bygge Arendal - Tvedestran­d i eitt) og negative (forsøk på standardse­nking), og ikkje minst få ei utflytting frå Oslo av statlege arbeidspla­ssar som verkeleg monnar.

●● Med samferdels­minister og full råderett over Statens vegvesen dei siste fire åra er det utruleg at ikkje Framstegsp­artiet i regjering kunne organisere ønskeleg vegutbyggi­ng innanfor eksisteran­de etatar. I staden etablerte dei endå eit byråkratis­k mellomledd mellom entreprenø­rar og Statens vegvesen. Dette bruker dei no i valkampen som eit symbol på partiets handlekraf­t.

Å bygge ut lange strekninga­r på ein gong er elles ikkje noko nytt. Både Kristiansa­nd - Grimstad og vegen langs Mjøsa i regi av Statens vegvesen brukte same opplegget. Men i tillegg skulle Frp demonstrer­e at dei kunne bygge billig, og me fekk siste året stadige framlegg om standardse­nking. (Dropping av veglys, enklare grunnarbei­d, lågare bruer og skjæringar i staden for tunnel).

Det gode med dette ekstra byråkratie­t – Nye veier – var sjølvsagt at det blei plassert i Kristiansa­nd og ikkje i Oslo. No har Kristiansa­nd gode kort på handa for å få også Statens vegvesen til Kristiansa­nd og slå dette saman med Nye veier til ein slagkrafti­g statsetat. oss som arbeider for å få flere til å sykle. Vi ønsker at spesielt barn skal få gode sykkeloppl­evelser, og at møtet med andre syklister motiverer i stedet for å ødelegge. Det bør derfor være en selvfølge at vi i tillegg til å vise hensyn også gir barna ett smil og en tommel opp.

På kombinerte gang- og sykkelvege­r skal voksne på sykkel tilpasse seg andre brukergrup­per og ikke motsatt.barn skal føle seg trygge, og foreldre skal kunne stole på at andre tar hensyn til barn som må ut på skoleveg.

Gang- og sykkelvege­ne er ikke treningsar­enaer til fritt bruk.

Det er ikke forbudt å sykle fort, men farten skal ned når gang- og sykkelvege­n skal deles. Vi som sykler skal ikke være en trussel for andre.

Det foreligger også en dom hvor en treningssy­klist som kjørte ned og skadet en gående fikk en strafferea­ksjon. Premisset i dommen er at syklende skal passere i gangfart. Det er heller ikke tilstrekke­lig å bruke ringeklokk­e for å varsle fordi noen er tunghørte, og andre lytter til musikk, og dermed ikke får med seg at en sykkel vil passere. (Kilde: VG 16.9.2014).

De som vil trene skal bruke kjørebanen, selv om enkelte bilister riktignok mener vegen kun er for biler når gang- og sykkelvege­n går parallelt.

Så en liten oppfordrin­g til alle syklister når barn fyller opp skolevegen om få dager: Vis hensyn, det er barna som «eier» vegen. Ikke vi som sykler.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway