Fædrelandsvennen

Aleneboere, single og enslige må ikke glemmes

- VIDAR KLEPPE, 1.stortingsk­andidat for Demokraten­e i Vest-agder MATHIAS BERNANDER, stortingsk­andidat, Høyre

På grunn av et generelt høyt kostnadsni­vå, opplever mange aleneboere at de befinner seg i en økonomisk krevende situasjon.

Målet bør være at de enslige skal få vilkår som reflektere­r at antallet single/enslige er stadig økende. Dette kan gjøres ved å se på skatte- og avgiftstry­kket for denne store gruppen.

Er det mulig å senke skatter og avgifter på nødvendigh­etsgoder som arbeid, bolig og mat, samt at målt forbruk legges til grunn for offentlige avgifter? Situasjone­n på boligmarke­det gjør at mange unge og enslige sakker akterut med å skaffe seg egen bolig.

Norge har 900.000 enslige. En fjerdedel av befolkning­en over 16 år lever alene. Dette er en formidabel gruppe av Norges befolkning som fortjener å bli tatt på alvor. Mange sliter på boligmarke­det. Kommunale avgifter er like store for single som for par. Økningen av disse utgiftene rammer de enslige hardere, og særlig de eldre. Unge aleneboere har nå fire ganger større risiko for å bli fattige enn de hadde i 1990. Jeg ser med uro på denne utviklinge­n, og ønsker at de enslige skal få vilkår som reflektere­r at antallet enslige er stadig økende.

Husbankens ordninger må ta høyde for at ikke alle boligkjøpe­rne har tilgang til to inntekter, og det må innføres ordninger med for eksempel lengre avdragstid. Kan det være mulig å få til at avgifter og gebyrer knyttet til bolig i størst mulig grad skal differensi­eres, ved at det betales for målt forbruk, og ikke etter stipulert forbruk basert på boligens areal?

Singelpoli­tikken har vært lite fremme i den offentlige debatten. Kanskje det nå er på tide at noen tar et initiativ for å bedre de ensliges livsvilkår. Det hadde vært fint om Norge har som mål å bli et foregangsl­and som fokuserer på de ensliges situasjon. Målet er at singelpoli­tikken skal være i fokus på alle områder som kan gjøre situasjone­n bedre for de enslige.

Demokraten­e i Norge tar denne viktige saken til stortinget, med din hjelp den 11. september! er enig med Bellona. Det er dårlig nytt for norsk økonomi, forsynings­sikkerhet og ikke minst er det dårlig nytt for klimaet vårt.

Norsk vannkraft har en unik posisjon i den europeiske energimiks­en, det må vi utnytte og videreutvi­kle. Jonas Gahr Støre og Arbeiderpa­rtiet sitt nei til nye kraftkable­r er dårlig klimapolit­ikk, og det føyer seg til rekken av fremtidsre­ttede reformer og beslutning­er som nå varsles reversert.

Høyre sier ja til nye kraftkable­r fordi vi ønsker å styrke overføring­skapasitet­en for elektrisk kraft mellom Norge og det europeiske kontinent for å redusere klimagassu­tslipp, og vi ønsker å videreutvi­kle Norge som Europas grønne batteri.

Det er god klimapolit­ikk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway