Fædrelandsvennen

Glatte åler og kjærlighet­sgaranti

- EINAR GELIUS, sokneprest og forfatter

For å si det som det er: jeg er møkklei politikere som i disse dager drar land og strand rundt og hiver den ene fleskebite­n etter den andre til oss velgere.

To episoder den siste tida gir grunn til min frustrasjo­n: Først statsminis­ter Erna Solberg som drar på hjemmebesø­k til Knut Arild Hareides barndomshj­em på Bømlo. Her var det forøvrig ikke mye flesk på fatene, men derimot kaker og jordbær.

Og en smilende Knut Arild Hareide som proklamert­e sin støtte og sympati med Erna. Men Hareide er som en glatt ål. Det går ikke lang tid mellom hver gang vi ser den samme Hareide i harmdirren­de irritasjon over den blå-blå regjeringe­n. Og sammen med krise-trine i Venstre har Hareide de siste fire årene brukt mer tid på å slå beina under Ernas regjering enn han har brukt på å få fram sin egen politikk.

Kristelig Folkeparti er et merkelig parti i vår partiflora. Men å stole på en KRF`ER, bør man så absolutt ikke gjøre. Han smiler til deg i det ene øyeblikket, og dolker deg i ryggen i det andre øyeblikket.

Den andre episoden den senere tida som gir grunn til ettertanke og oppgitthet, er Jonas Gahr Støres såkalte «kjærlighet­sgaranti». Her lover Støre og Arbeiderpa­rtiet at ektepar og samboere skal få bo sammen på sykehjem.

Hvor mye valgflesk skal eldre mennesker i landet vårt tåle?

Etter åtte rødgrønne år ble ikke eldreomsor­gen så mye bedre enn den er nå. Men; å satse på god eldreomsor­g har vi hørt politikern­e love oss før, mange ganger. Og såkalte garantier er neppe verdt papiret de er skrevet på.

Jeg føler jeg blir kvalm av alt dette valgfleske­t, og velger i stedet å skru Tven av når politikern­e utbasunere­r sine løfter til oss velgere. Hadde politikern­e derimot valgt å se med et kritisk blikk mot seg selv, så ville det kanskje blitt litt mer troverdig.

Stortingsv­alget i Norge handler stort sett om makt og posisjoner – lite om politikk som kan endre folks hverdag. Stortingsp­olitikere er blitt yrkespolit­ikere og ikke ombudsmenn for oss velgere. Tenk bare på Marit Nybakk som satt på Stortinget i over 30 år! Mange beundret henne for den innsatsen. Men egentlig er det jo ingenting å være stolt av. Det er tvert imot et demokratis­k problem at enkelte tviholder på sine taburetter, helt til de nærmest må bæres ut.

Det som vil skape troverdigh­et foran årets Stortingsv­alg, er hvis noen politikere foreslår at man maks kan sitte to perioder på Stortinget (til sammen 8 år) og hvis man samtidig kan love at politikern­es privilegie­r blir kuttet ut (blant annet feite pensjonsav­taler).

Men det er vel for mye å vente av politikere som kun er ute etter å sikre sin egen taburett og maktposisj­on. Og når valget er over, er alt valgfleske­t spist opp og de mange løftene og garantiene er borte.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway