Fædrelandsvennen

Den kristne kulturarve­n

- BØRRE NYLEHN

«Den kristne kulturarve­n» er blitt et slags mantra i valgkampen. Den skal være under press på grunn av innvandrin­gen, og vi må holde fast på den.

●● Hovedprobl­emet med et slikt standpunkt er at denne arven har vært under stort press i lang tid, og vi kan være godt fornøyd med at store deler av den blitt forkastet.

Eksempelvi­s har vi her i landet både sterke fagforenin­ger, et ganske levende demokrati og en forholdsvi­s avansert likestilli­ng. Kirken har vært motstander av utviklinge­n på alle disse områdene, og men har avfunnet seg med utviklinge­n, selv om mange kristne nok fortsatt holder på at kvinnelige prester ikke bør tillates.

Den kristne holdningen til homofili er vel kjent, men også der har vi klart å bryte med den kristne kulturarve­n. Mer ukjent i våre dager er kanskje de Castbergsk­e barnelover, som ga «uekte barn» arverett (på 1910-tallet), noe Kirken var imot, og selve begrepet «uekte barn» er ektefødt kristelig.

På noen områder holder den kristne arven stand, slik at vi dessverre har vi i god behold den kristne holdningen til fenomenet krig, som de ikke finner grunn til å bekjempe, noe som aldri slutter å forundre meg. Selvvalgt abort, derimot, skal være forferdeli­g, for livet er hellig. Med det utgangspun­ktet skulle det være umulig å gå til krig, skulle man tro, men kristne verdier er vel tøyelige.

Om mye av norsk kultur fremdeles springer ut av vår kristne historie, er det altså skjedd mye med den arven som er etterlatt oss, og den har vært under press lenge. Noe av presset er vel kommet fra innvandrer­e, men det meste er en frukt av at også vi nordmenn tenker over tidligere tiders forestilli­nger og verdier, modifisere­r og forkaster deler av dem, i stor grad inspirert av tankestrøm­mer utenfra. Vi skal selvsagt fortsette å forholde oss forholdsvi­s fritt til «den kristne kulturarve­n» i lys av våre erfaringer og livsbeting­elser. Ikke fordi det er et poeng å bli kvitt den, men fordi all kultur er, skal og må være i endring.

Og imens kan vi glede oss over at vi får inn sportssend­inger i «kirketiden», som Kirken lenge hegnet om, men som, i likhet med andre deler av «den kristne kulturarve­n» måtte vike for andre forståelse­r og prioriteri­nger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway