Fædrelandsvennen

Europas grønne batteri

-

Norge har en unik posisjon med en energifors­yning som er tilnærmet utslippsfr­i.

●● God og effektiv utnyttelse av norsk vannkraft er derfor et av våre viktigste tiltak for en fremtidsre­ttet klimapolit­ikk.

Men klimagassu­tslipp kjenner ingen landegrens­er. Det spiller liten rolle for klimaet om Norges energimiks i all hovedsak er basert på vannkraft dersom resten av verden fortsatt har en høy andel av fossile energikild­er.

I tråd med EUS mål satses det stort på å øke andelen fornybarkr­aft i på det europeiske kontinente­t. Det investerer mer enn noen gang før i sol og vind, og i Tyskland er fornybare kraftkilde­r blir viktigere enn noen annen enkelt energibære­r. Samtidig er det fortsatt slik at sol og vind er varierende kraftkilde­r. Er det regn, og lite vind så blir det også minimalt med kraftprodu­ksjon. Den gode nyheten er at vi kan løse dette ved å videreutvi­kle det europeiske kraftmarke­det, og sørge for å investere i infrastruk­tur som gjør det mulig for Norge å være Europas grønne batteri i form av sikre leveranser av norsk vannkraft. Den dårlige nyheten er at Arbeiderpa­rtiet sier nei til nye kraftkable­r.

Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) har gjort beregninge­r som viser at det nordiske kraftovers­kuddet vil femdoble seg frem mot 2030. Likevel har altså Arbeiderpa­rtiet proklamert at de sier nei til nye kraftkable­r mellom Norge og Europa, og gitt et løfte om avslag på en foreliggen­de søknad om ny kraftkabel til Storbritan­nia. Miljøorgan­isasjonen Bellona har karakteris­ert det hele som en «elendig idè» fra Jonas Gahr Støre. Jeg

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway