Fædrelandsvennen

Mange gode råd – hvordan skal man oppføre seg i tordenvær?

- KILDER: METEOROLOG­ISK INSTITUTT, AP.NO, BT.NO, YR.NO, STORE NORSKE LEKSIKON, IF.NO OG ABC NYHETER.

●● Ikke svøm! Hodet stikker opp av vannet som det høyeste punktet. Og vann leder elektrisit­et.

●● Er det tryggere i bilen enn i huset? Nja, uansett regnes det for trygt begge deler. Bilens karosseri fungerer som et metallbur der strømmen ledes på utsiden.

●● Badekaret – er det et farlig sted? Ja, om lynet slår ned, vil overspenni­ngen følge vannlednin­gen.

●● Er det farlig å se på TV? Nei, men slå av fjernsynet i tordenvær! Det kan risikere skader.

●● Hva med å snakke i telefonen? Fasttelefo­nen frarådes. Overspenni­ng fra et lynnedslag kan følge ledningen. Mobil er bedre. Men ring innendørs. Mange liker mobilte- lefoner og mp3-spillere når de jogger. Men en 37-åring fra Canada ble brent på brystet, i nakken og i ansiktet etter at lynet slo ned i et tre og inn i mannens Ipod. Strømmen ble ledet direkte inn i hodet gjennom ørepluggen­e.

●● Er det farlig å stå under et tre? Ja! Lynet leter etter høye punkter. I 2006 ble en utveksling­sstudent i Follo drept av lynet mens han søkte ly under et høyt tre. Det største antall dyr som er blitt drept at ett lyn, er 68. Kuene hadde søkt ly under et tre i Australia. Dyr er utsatt i tordenvær fordi de har så stor avstand mellom beina. Så stå med samlete bein!

●● Golf – er det farlig? Ja! En golfkølle i luften er strømføren­de. I 2009 ble tre tyske kvin- ner drept av lyn som slo ned i et skur på en golfbane.

●● På åpen mark? Det beste er å legge seg flatt ned. Eller søke til groper eller dypere lende. Så får det heller stå til at man blir våt. Faktisk kan det være en fordel. Slår lynet ned, følger lynet fukten utenpå deg i stedet for å gå gjennom kroppen.

●● På fjell- og bakketoppe­r? Farlig! I 2006 døde en 21-åring som var på fottur med familien i Sør Fron-fjellet i Gudbrandsd­alen. Alle fem i følget ble slått i bakken. 21-åringen ble truffet og døde momentant.

●● Ute i båt? Farlig! I en liten båt har du ingen beskyttels­e. Kom deg i land!

●● Innendørs? Det tryggeste! Men hold deg unna elektriske apparater. En svensk mann ble drept etter å ha blitt truffet av lynet mens han lå og sov på en oppblåsbar madrass med el-drevne luftpumper.

– Mitt råd til folk? Tja. Jeg må jo si at det kan være flott å se på et tordenvær, men vi skal ha respekt for dette, det er sterke krefter ute og går! Ta vare på deg selv – og ikke oppsøk de høyeste stedene, sier Laila Fodnes Sidselrud, seniorrådg­iver ved Meteorolog­isk institutt.

Og legger til:

– Det ser ut til å gå mot våtere og varmere vær. Og det betyr mer lyn og torden!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway