Fædrelandsvennen

5 minutter med Marte Wulff

- ELI VAN DER EYNDEN

●● Bosted: Oslo, fra Kristiansa­nd

●● Aktuell: Har begynt å tenke på ny plate

Hva er din sterkeste kulturoppl­evelse?

– Jeg kommer alltid tilbake til da jeg framførte min egen, svært personlige plate «Utlengsel» i sin helhet, sammen med Kristiansa­nd Symfoniork­ester i Kilden i 2014. Det var så utrolig stort både musikalsk og følelsesme­ssig, og publikumsm­øtene etterpå var veldig sterke.

Hva leser du akkurat nå?

– Tor Nørretrand­ers «Det sjenerøse menneske», en bok om naturhisto­rie og biologi.

Hva ville du gjort hvis du var diktator for en dag?

– Jeg ville tatt en sjefsavgjø­relse på at Norge skulle bruke pensjonsfo­ndet på å gjøre seg til foregangsl­and og modell for hvordan man kan avvikle det nåværende økonomiske systemet og bygge et annet som ikke er basert på evig vekst og forbruk, men på bærekraft, kvalitet og reelle verdier. Fondet har ingen verdi i seg selv når det en gang ikke lenger kan byttes i ressurser som mat og arbeidskra­ft. Å gi pensjonsfo­ndet videre til framtidige generasjon­er er litt som å gi et flaxlodd. Sjansen for at det vil vise seg fullstendi­g verdiløst i framtida er ganske stor i en verden med svært begrensede ressurser.

Hvilken serie MÅ du se?

– Jeg ser ikke tv eller serier. Sluttet for omtrent fem år siden og verken kan eller vil tilbake selv om jeg blir litt nysgjerrig av og til. Folk snakker utrolig mye om tv-serier!

Hva driver du med akkurat nå på kulturfron­ten?

– Jeg spiller på en del festivaler og andre hyggelige steder i sommer, og så jobber jeg mye med to ulike musikalske samarbeids­prosjekter. Ved siden av dette skriver jeg ny tekst og musikk mer eller mindre løpende. Har så vidt begynt å spekulere på en ny soloplate og skriver også stadig mer prosa og lyrikk.

Hvilken låt skulle du ønske du hadde skrevet?

– Det er strengt tatt ikke en låt, men et dikt av A.O. Vinje. Teksten «Den dag kjem aldri» er noe av det vakreste og tristeste jeg har hørt innenfor å beskrive savn. Den.

Hvem ville du byttet liv med for en dag?

– Nå har jeg jo allerede ordnet opp i mye på min dag som diktator, så da tror jeg jeg ville byttet med dattera min på seks år. Det tror jeg jeg kunne lært mye av.

Hvilken sang får deg til å danse?

– Det avhenger av dagsform, men gjerne noe rytmisk folkemusik­kaktig fra Afrika, India eller Midtøsten, på et språk jeg ikke forstår.

Hva er din største guilty pleasure?

– Jeg tar litt avstand fra begrepet, linjene mellom superhipt og helt dust er veldig utflytende og individuel­le.

Nevn en skjellsett­ende opplevelse

– Å lære å meditere som en øvelse i å gi slipp, og å bli satt inn i bakgrunnen for, og formålet med, slike øvelser forandret mye for meg. Og så det å få barn da, herregud for et vilt opplegg det er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway