Fædrelandsvennen

Venezia for slanke lommebøker

- VIBEKE MONTERO

Få ting er vakrere på denne kloden enn et tåkelagt Venezia som står til anklene i lagunevann. Flaks for oss er det når byen er på sitt aller vakreste at den også er på sitt rimeligste.

Det er tre ting som kan ruinere en Venezia-turist raskere enn du rekker å si gondol. Det ene er hotell, det andre er restaurant­er og det tredje er transport.

Du har sikkert hørt ryktene om overpriset kaffe på Markusplas­sen, og vannbusser som koster sytti kroner for en fem minutters overfart? Glem det!

SLIK BOR DU BILLIG

Venezias hoteller er enten overdådige palass med pompøse priser, eller knøttsmå, dyre hotell som ikke har luktet nymalt på denne siden av tusenårssk­iftet.

I denne jungelen skal det litt til for å finne de ærlige hotellpris­ene, men Hotel San Samuele er et godt eksempel. Det har bare én stjerne, men den skinner.

Her er det rent, hyggelig og ikke minst er beliggenhe­ten sentral bare ti minutter fra Markusplas­sen. Slå kloa i et dobbeltrom for en femhundrel­app pr. natt, og da snakker vi kroner, ikke euro.

Oddsen for å spare noen kroner på overnattin­g stiger kraftig i november, desember og januar, når Venezia tar på seg vinterfrak­ken. Flaks for oss er det også på den tiden av året at lagunebyen åpenbarer seg på sitt mest autentiske.

150 KRONER FOR EN CAPPUCCINO?

Stakkars Venezia. Byen har fått matryktet sitt besudlet av turister som ikke vet hva de driver med. Slikt sårer stoltheten til en italiensk by som skulle ønske at flere valgte å spise lokale spesialite­ter fremfor å insistere på napolitans­ke retter som lasagna og pizza.

Men hovedsynde­ren som har plassert byen på spreng-reisekasse­n-kartet, er Caffè Florian på Markusplas­sen, også kjent som verdens eldste kafé.

Sitter du ved baren inne, koster cappuccino­en fem euro. Sitter du ute på terrassen, koster den ti. Spiller orkesteret, noe de gjør fra mars til november, legges det på et musikkgeby­r på seks euro pr. person på regningen.

Og vips, får du en cappuccino til hundre og femti kroner!

SPIS SMART OG BUDSJETTVE­NNLIG

Men det betyr selvsagt ikke at du må tømme bankkontoe­n hver gang du blir kaffetørst. På mindre kjente etablissem­ent koster kaffen femogtyve kroner, og et glass forfrisken­de spritz koster sjelden mer enn førti kroner glasset.

Når det gjelder mat, er det de små kneipene du skal se etter. Såkalte bacari. Her serveres det brødbasert fingermat kalt ciccetti, med deilige toppinger som kremet bacalao ( baccalà mantecato), stekt mozzarella ( mozzarella in carrozza), kjøttbolle­r ( polpette) og blekksprut ( seppioline). Disse serveres mens du står i baren med et glass prosecco.

De siste fem årene har det utviklet seg en ciccettiku­ltur i Venezia som ikke er så ulik tapaskultu­ren vi kjenner fra Spania, og du kommer langt med en hundrings.

SKAL, SKAL IKKE?

Det kommer et punkt i Veneziaopp­holdet, særlig for forelskede par, hvor man må ta stilling til om man skal ta en gondolferd eller ikke.

På dagtid koster det åtti euro for en halvtime, men vær på vakt når det gjelder gondolføre­rnes taktikker. De hevder gjerne at prisen er pr. person, og fyller helst gondolen til den er full. En gondoltur er derfor ikke for alle, og mange vil føle seg som en erketurist når andre turister fotografer­er dem fra broene.

Når det er sagt, så husk at gondolene har fraktet lokalbefol­kningen på kanalene siden 1200-tallet, og klarer du å fokusere på det, så er dette faktisk en veldig autentisk opplevelse.

 ?? ALLE FOTO: VIBEKE MONTERO ?? Dette er grunnen til at Venezia kalles verdens vakreste by.
ALLE FOTO: VIBEKE MONTERO Dette er grunnen til at Venezia kalles verdens vakreste by.
 ??  ??
 ??  ?? Pensione Seguso er et eksempel på hvordan det går an å overnatte til en rimelig pris i Venezia. Særlig utenfor høysesonge­n.
Pensione Seguso er et eksempel på hvordan det går an å overnatte til en rimelig pris i Venezia. Særlig utenfor høysesonge­n.
 ??  ?? Velger du å drikke cappuccino­en din et annet sted enn Markusplas­sen, koster den cirka tre euro, som her på Campo Santa Margherita.
Velger du å drikke cappuccino­en din et annet sted enn Markusplas­sen, koster den cirka tre euro, som her på Campo Santa Margherita.
 ??  ?? Den beste måten å se Canal Grande på er fra en vaporetto, eller vannbuss. Sørg for å kjøpe en periodebil­lett fremfor en enkeltbill­ett som koster femogsytti kroner.
Den beste måten å se Canal Grande på er fra en vaporetto, eller vannbuss. Sørg for å kjøpe en periodebil­lett fremfor en enkeltbill­ett som koster femogsytti kroner.
 ??  ?? Mange kaller gondolene for turistfell­er, men det er verdt å huske på at de har fraktet lokalbefol­kningen på kanalene siden 1200-tallet.
Mange kaller gondolene for turistfell­er, men det er verdt å huske på at de har fraktet lokalbefol­kningen på kanalene siden 1200-tallet.
 ??  ?? Små munnfuller som dette lar deg spare inn på matbudsjet­tet. De serveres i små kneiper, kalt «bacari».
Små munnfuller som dette lar deg spare inn på matbudsjet­tet. De serveres i små kneiper, kalt «bacari».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway