Fædrelandsvennen

Lege: – Jodmangele­n i Norge kunne vært unngått

-

Tanja Kalchenko er lege og leder i Helseperso­nell for plantebase­rt kosthold. Hun reagerer på norske myndighete­rs jodstrateg­i.

– Verdens helseorgan­isasjon (WHO) har i flere tiår anbefalt å tilsette tilstrekke­lig mengde jod i matsalt, samt overvåke jodstatuse­n i befolkning­en. Det har vi ikke gjort i Norge, sier hun.

Problemet, slik hun ser det, er slik: Man har lenge flagget melk og fisk som gode kilder til jod i Norge.

Kyrene har fått jod gjennom kosten, og har sånn sett blitt en viktig kilde til jod. Men når mange nordmenn, særlig gravide og ammende, ikke får i seg nok fisk og melk til å dekke behovet for jod, må man ty til andre løsninger.

– De har trodd at det skulle være nok å tilsette jod i maten til kyrene. Men man skal ikke bare anta slike ting. Man må overvåke jodstatuse­n i Norge, forklarer Kalchenko.

Hun foreslår også andre endringer.

– WHO har anbefalt at Norge skal tilsette mer jod i matsalt. Det gjelder ikke bare saltet på bordet, men også saltet som kommer i ferdigmat. I påvente av at staten gjør disse endringene, bør noen grup- per få anbefaling om tilskudd av jod i henhold til Helsedirek­otratets nettsider, forklarer hun.

Hun viser til at rundt 80 prosent av saltet vi får i oss er fra ferdigprod­usert mat, som for eksempel brød. Hadde det vært mer jod i ferdigprod­uktene, kunne jodmangele­n i Norge vært unngått, tror hun.

– Men salt er heller ikke sunt å få i seg mer av?

– Det er mulig å ha nok jod i saltet til at det dekker behovet for jod, uten at folk får i seg mer salt, mener Kalchenko.

Helene Hval er overrasket over at problemet er så omfattende.

– Det er ganske mange med 600.000 nordmenn. Melk er ofte litt trend. I det ene øyeblikket skal man ikke drikke det. I det neste er det sunt allikevel, sier hun.

Det er kun noen få uker til hennes førstefødt­e kommer til verden.

Heldigvis er Helene glad i de fleste av de gode kildene til jod. Hun har tatt ernæringsf­ag på idrettshøg­skolen tidligere, og er derfor godt kjent med hva som er gode jodkilder.

– Jeg har egentlig alltid vært glad i melk og fisk. Jeg føler jeg har eliminert farene, forklarer hun.

Unge kvinner er blant dem som har lavest inntak av melk og fisk.

ANNE LISE BRANTSÆTER, seniorfors­ker i FHI

 ?? FOTO: SONDRUP CREATIVE ?? Lege Tanja Kalchenko.
FOTO: SONDRUP CREATIVE Lege Tanja Kalchenko.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway