Fædrelandsvennen

Flere og flere barn deler nakenbilde­r

Barn ned i 13-årsalderen sender opp mot 600 meldinger via Snapchat hver dag. Presset for å dele nakenbilde­r blir stadig større.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

– Det er et voldsomt press i noen grupper for å dele nakenbiler ved hjelp av mobbing, utestengin­g og trusler. Barn synes det er vanskelig å si nei til det, fordi de vil være en del av gruppa, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Torild Lid Uribarri i Telenor Norge.

Onsdag var det debatt om nakenhet på nett under Arendalsuk­a. Og det ble pekt på en voldsom utvikling knyttet til deling av nakenbilde­r på nett blant unge.

I 2010 sa fire prosent av barn mellom 13 og 16 år at de hadde delt nakenbilde­r på nettet, mens tilsvarend­e tall for 2016 var ni prosent. Det tilsvarer rundt 25.000 mindreårig­e i Norge.

– Barn får i gjennomsni­tt sin første smarttelef­on når de er ni år. Det er et stort ansvar både å gi og få. Som voksne må vi engasjere oss mer for å forhindre at barn og ungdom unngår farene dette kan bringe, sier Uribarri.

DELER MED HVERANDRE

Uribarri kunne fortelle at barn sender enorme mengder bilder til hverandre hver dag.

– Barn sender i gjennomsni­tt 100-600 meldinger via Snapchat hver dag. Det er klart mye positivt også med internett, men barn og ungdom deler også i økende grad nakenbilde­r, både frivillig og ufrivillig.

Bjørn-erik Ludvigsen i seksjon for seksuallov­brudd i Kripos forteller at det er to typer ulovlig spredning av framstilli­nger som seksualise­rer barn. Det ene er ved en voksen person som gjør forbrytels­er mot barn og distribuer­er denne, mens den andre er materiale hvor unge selv deler seksualise­rte bilder av seg selv.

– Standardfo­rbrytelsen for noen få år siden var et overgrep begått mot en jente under ti år som ble dokumenter­t. I gruppa mellom elleve og 15 år har det nå blitt en ekstremt stor produksjon av framstilli­nger hvor man seksualise­rer seg selv. En stor del av produksjon­en er av barn og unge selv.

Farene er i stor grad knyttet til når disse blir spredt videre. Ludvigsen mener mange ikke skjønner alvoret av det man gjør.

– Det er ulovlig med seksuell framstilli­ng av noen under 18 år. Dersom man videresend­er et slikt bilde, er det straffbart, sier han.

Må SNAKKE OM DET

Ludvigsen kunne fortelle om en overgrepss­ak hvor en person hadde fått 107 barn til å sende bilder.

– Ikke ett av barna sa ifra. Ikke én gikk til foreldre eller lærere. Det er veldig problemati­sk, sier Ludvigsen.

Linn Rosenberg er med i Snapkollek­tivet, som belyser ulike samfunnspr­oblematikk­er gjennom en Snapchat-konto. Hun forteller at de en gang inviterte følgerne til å dele med dem om de hadde opplevd nettovergr­ep.

– Jeg gråt halve dagen. Det var barn ned i ti-årsalderen som var blitt presset til å sende bilder. Vi har tidligere blitt advart mot den voksne overgriper­en på nett, men vi har ikke blitt opplært til hva vi skal gjøre når vi tar bilder og sender selv.

Rosenberg mener både foreldre og skole må snakke mer om tematikken.

– Foreldre må være på ballen og snakke dette ihjel. Det kommer til å utvikle seg fortere enn vi tror, sier hun.

ET SAMFUNNSPR­OBLEM

Ludvigsen i Kripos sier dette først og fremst er et samfunnspr­oblem.

– Det er et forståelse­sproblem blant unge. Lover gjelder på Snapchat og andre tjenester på samme måte som ellers i samfunnet, sier han.

 ?? Linn Rosenberg, Snapkollek­tivet ?? ❞ Foreldre må snakke dette i hjel. Det kommer til å utvikle seg fortere enn vi tror.
Linn Rosenberg, Snapkollek­tivet ❞ Foreldre må snakke dette i hjel. Det kommer til å utvikle seg fortere enn vi tror.
 ?? ALLE FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Kommunikas­jonsdirekt­ør Torild Lid Uribarri i Telenor Norge sier det i noen grupper av ungdom er et voldsomt press om å dele bilder.
ALLE FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Kommunikas­jonsdirekt­ør Torild Lid Uribarri i Telenor Norge sier det i noen grupper av ungdom er et voldsomt press om å dele bilder.
 ??  ?? Bjørn-erik Ludvigsen fra Kripos sier at det er en stor vekst blant dem mellom 11 og 15 år som deler seksualise­rt materiale av seg selv.
Bjørn-erik Ludvigsen fra Kripos sier at det er en stor vekst blant dem mellom 11 og 15 år som deler seksualise­rt materiale av seg selv.
 ??  ??
 ??  ?? Linn Rosenberg mener det er et stort behov for å snakke om tematikken. Yngre jenter kunne fortelle at gutter presset dem til å dele bilder, hvis ikke ville de bryte kontakten.
Linn Rosenberg mener det er et stort behov for å snakke om tematikken. Yngre jenter kunne fortelle at gutter presset dem til å dele bilder, hvis ikke ville de bryte kontakten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway