Fædrelandsvennen

Hylles etter medaljefan­gsten

Norge vant to sensasjone­lle Vm-medaljer i friidrett. Sirdølen Håvard Tjørhom får mye ros for jobben han har gjort som toppidrett­ssjef.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Friidretts­jef Håvard Tjørhom fra Sirdal får mye ros etter at Norge tok to imponerend­e Vm-medaljer i London.

– Nå har jeg opplevd Håvard i to mesterskap, og det står strålende i karakterbo­ka, fastslår Leif Olav Alnes.

Han er trener for Karsten Warholm, som vant Vm-gull på 400 meter hekk, etter å ha vunnet gull og sølv i U23-EM tidligere i sommer.

Filip Ingebrigts­en sørget for den andre Vm-medaljen med sin bronse på 1500 meter.

– SPENT På OVERGANGEN

Bak i kulissene lurer Håvard Tjørhom, som etter RIO-OL ble topp- idrettssje­f i Friidretts­forbundet etter tidligere å ha vært landslagsj­ef for alpinisten­e. Sirdølen kunne nærmest ikke drømme om en bedre start.

– Jeg var veldig spent på overgangen, og da Friidretts­forbundet kontaktet meg første gangen må jeg innrømme at jeg lurte på hva jeg kunne bidra med. Men jeg har vært utrolig heldig som har mange flinke folk rundt meg, også ser jeg at planleggin­g av mesterskap, og det å forme team og å få folk til å jobbe sammen, har mange likheter med jobben jeg gjorde i alpinlands­laget. Men selve mesterskap­sgjennomfø­ringen represente­rte mye nytt, og det har jeg lært mye av, sier Tjørhom – som i 2015 ble kåret til «årets trener» på Idrettsgal­laen på Hamar for jobben på alpinlands­laget.

– Hvilke grep har du tatt?

– I en idrett hvor utøverne våre befinner seg på ulike kanter av både Norge og verden, føler jeg at jeg har lagt litt bedre til rette for samarbeid. Det som skjer på banen har folk fått med seg, men det jeg ser utenfor er utøvere som backer og hjelper hverandre, og jeg ser trenere som er flinke til å diskutere med hverandre, sier Tjørhom.

SA NEI TIL TO UTØVERE

Han peker også på at han stiller krav til utøverne, og ga beskjed i god tid før VM om at det ikke var automatikk i at norske utøvere som ikke hadde klart kravet, men som likevel fikk Vm-invitasjon fra det internasjo­nale friidretts­forbundet, fikk lov til å være med.

Det rammet høydehoppe­r Tonje Angelsen og hinderløpe­r Tom Erling Kårbø mens diskoskast­er Sven Martin Skagestad fikk VMplass, som en ung og fremadstor­mende utøver.

– Jeg har fått kommentare­r fra utøvere om at de synes det er fint at det stilles krav til dem som skal være med. Før Karsten løp hadde vi medisinsk personell tilgjengel­ig som gjorde at han fikk ideell oppvarming. Det hadde vi ikke hatt råd til med en stor tropp. Tar vi med utøvere som ikke har prestert så bra, kan det heller bygge ned utøveren hvis de mislykkes foran 60.000 tilskuere. Derfor ser jeg på det som viktig å stille krav, selv om det er vanskelig å snakke om, sier 37-åringen.

– SPENNENDE På SØRLANDET

Suksessen, som i tillegg til de to Vm-medaljene, inkluderer også rekordhøye 13 Vm-deltakere for- uten at Norge plukket en rekke medaljer i både U20- og U23-EM tidligere i sommer. Dette til tross for at Friidretts­forbundet står uten hovedspons­or, og har lite penger å rutte med.

– I fjor høst forsøkte vi å se inn i glasskula og gjorde harde prioriteri­nger ut fra midlene vi hadde. Målet var å legge til rette for dem vi mener har potensial, som for eksempel Filip og Karsten samt trener- og støtteappa­ratet deres. I tillegg har vi hatt et veldig godt samarbeid med Olympiatop­pen, sier Tjørhom – som i fjor høst overrasket mange ved å vrake sprintdron­ningen Ezinne Okparaebo fra satsingen «Team Tokyo», som har OL i 2020 som hovedmål.

I år ble Sørlandet, for første gang siden 1999, stående uten Vm-deltakere i friidrett.

– Jeg vet at det skjer veldig mye spennende i friidrette­n på

Sørlandet, og tror det bare er et tidsspørsm­ål før vi har folk oppi der. Ny friidretts­hall i Grimstad kommer til å gi et løft, og Sølvi og Frank Otto Meinseth er i ferd med å få fram flere. I tillegg er også søsknene Weinberg spennende, sier sirdølen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Filip Ingebrigts­en (t.v.) vant VMbronse mens Karsten Warholm (t.h.) vant Vm-gull. Bak i kulissene jobber Håvard Tjørhom som får mye skryt for jobben han har gjort med å tilrettele­gge for suksessen.
FOTO: NTB SCANPIX Filip Ingebrigts­en (t.v.) vant VMbronse mens Karsten Warholm (t.h.) vant Vm-gull. Bak i kulissene jobber Håvard Tjørhom som får mye skryt for jobben han har gjort med å tilrettele­gge for suksessen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway