Fædrelandsvennen

Verktøy mot ekstremism­e

Ekstremism­en blomstrer stadig opp, i nye former og i nye kanaler. Vi må aldri tro at vi har vunnet kampen.

-

Nazist-demonstras­jonen som fikk toge gjennom Markens gate i Kristiansa­nd tidligere i sommer var en vekker for oss alle. Og kanskje denne påminnelse­n, og debatten i etterkant, er noe av grunnen til at temaet engasjerer: Da Arkivet arrangerte debatt i Arendalsuk­a onsdag om globale hatideolog­ier ville en fullsatt sal lære mer og drøfte hvordan vi skal forholde oss til dette, blant annet med innspill fra Pst-sjefen Benedicte Bjørnland.

Det er bra og en riktig respons på det vi i sommer har erfart lokalt, og det vi ser skjer internasjo­nalt. Terror kjenner vi til gjennom stadige anslag. Den forskrekke­r oss, men overrasker oss dessverre ikke lenger. Men hele verden rystes nå av at den amerikansk­e presidente­n Donald Trump likestilte nazister og antinazist­er da han skulle kommentere demonstras­jonene i Charlottes­ville i Virginia. Det gjør denne debatten bekymrings­fullt aktuelt. For hva gjør vi når ikke engang verdensled­ere klarer å trekke grensene for hva som bør være legitime ytringer vi skal tolerere – og ikke?

Temaet ekstremism­e vever seg inn seg i et annet tema som har vært mye drøftet i alle de ulike foraene i Arendalsuk­a. Nemlig utenforska-

Terror kjenner vi til gjennom stadige anslag. Den forskrekke­r oss, men overrasker oss dessverre ikke lenger.

pet. Det handler om både de høyreekstr­eme strømninge­ne og de islamistis­ke. Begge bevegelsen­e har fått ny energi av tilstrømni­ngen av flyktninge­r, av at verden globaliser­es, at konflikter i land langt borte kan påvirke den politiske diskusjone­n hos oss.

Derfor var også overskrift­en på debatten «Globale hatideolog­ier – lokalt ansvar». Pst-sjefen Benedicte Bjørnland er ikke uten håp. Hun mener godt forebyggen­de arbeid overfor sårbare grupper allerede er etablert og at det er effektivt. For målgruppen for denne forebyggin­gen vet vi ganske mye om hvem er – mistilpass­ede unge.

Pst-sjefen holdt frem et annet viktig verktøy for bekjempels­en mot ekstremism­e - den åpne, frie debatten. I Sverige er situasjone­n annerledes. Nynazismen der har fått vokse i fred uten av offentligh­eten har våget diskutere det. Det må vi ta lærdom av. Vi må ikke gi ekstremism­en et øyeblikks ro og inkluderin­g og debatt er våre viktigste verktøy.

 ??  ?? Under Arendalsuk­a arrangerte Stiftelsen Arkivet debatt om ekstremism­en, og en fullsatt sal ville høre debatten om hvordan situasjone­n er og hvordan bekjempe den.
Under Arendalsuk­a arrangerte Stiftelsen Arkivet debatt om ekstremism­en, og en fullsatt sal ville høre debatten om hvordan situasjone­n er og hvordan bekjempe den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway