Fædrelandsvennen

Ber alle elever snakke norsk

I omlag fire år har regelen «Vi snakker norsk på skolen» vært en del av Tordenskjo­ldgate skoles regler. – Det er uheldig, sier Roy Wiken i Oppvekstdi­rektørens stab.

- TEKST: ELISE VIGELAND ØYHOVDEN elise.oyhovden@fvn.no

I Norge finnes det ikke et Norskpåbud i skolen. Men på Tordenskjo­ldgate er praksisen likevel klar. «På denne skolen snakker vi norsk» står det i reglene deres.

Regelen står på samme liste som resten av skolens ordensregl­er, som for eksempel «Vi gir hverandre arbeidsro» og «Vi slåss ikke». Helt nederst på listen står en rekke konsekvens­er ved brudd på reglene. Brudd kan medføre alt fra tilsnakk til skolebytte.

– VI SNAKKER NORSK

– Har dere lov til å lage en regel som pålegger barna å snakke norsk?

– Lovlighete­n av dette ble aldri vurdert. Uansett er det ikke sånn at det er forbudt å snakke et annet språk enn norsk her. Vi oppfordrer og vi ønsker at barna skal snakke på norsk mest mulig, svarer rektor på Tordenskjo­ldgate skole Øyvind Eilertsen.

– Hvis noen bryter dette punktet i regelverke­t deres, får det konsekvens­er?

– Nei.

– Hvorfor står punktet på regellista da?

– Tidligere har vi opplevd at det å ikke ha ett felles språk her, fører til ugreie ting, i forhold til at noen barn føler seg utrygge. Kanskje noen mistenker at noe ble sagt, som ikke var til fordel for dem. Dette skaper et dårlig miljø. Det er fint å ha et felles språk som alle kommuniser­er på. Da blir det ikke misforståe­lser.

– Så det er ikke en regel?

– Det er en oppfordrin­g. Hvis barn snakker på andre språk, og det oppstår problemer i skolegårde­n, kan lærerne benytte seg av dette punktet og si: «På denne skolen snakker vi norsk».

– Kan ikke dette virke forvirrend­e for elevene?

– Jo, det kan det kanskje, sier rektoren.

Uansett praksis står regelen på lista, og har blitt hengt opp på skolens vegger.

– Vi tar i bruk regelen med fornuft, bekrefter lærer Kjell Olav Mørkestøl.

Både han og rektor sier at «oppfordrin­gen» eksisterer for å forhindre mobbing.

STRIDER MOT FORSKNING

– En sånn tanke kan være godt ment fra skolen sin side, men regelen baserer seg ikke på forskning og det vi vet om språklærin­g, sier Ingri Dommersnes Jølbo. Hun er førsteaman­uensis på høyskolen i Oslo og Akershus, med spesialkom­petanse på norsk som andrespråk.

Videre forklarer hun viktighete­n av at barn føler seg hjemme på skolen.

– Når en innfører et slikt forbud er det et signal om at en viktig del av elevenes identitet ikke er velkommen på skolen, da signaliser­er de at elevene sitt morsmål er noe negativt som må forbys.

Dommersnes Jølbo ser ingen fordeler ved å nekte elevene å snakke morsmålet sitt på skolen.

– Regelen deres strider imot forskning på tema, hva tenker du om det?

– Jeg har ikke noen kunnskaper om denne type forskning du referer til, svarer Eilertsen, og un- derstreker at regelen ikke er et forbud eller et påbud, men en henstillin­g.

OVERRASKET

Roy Wiken, som er fagsjef for Utviklings- og oppfølging­savdelinge­n i Oppvekstdi­rektørens stab, ble overrasket da han hørte om skolens regel.

– Dette visste jeg ikke noe om, sier han og forklarer at det ikke er noen hjemmel for å forby folk å snakke morsmålet sitt på sko- lene i Norge.

Etter å ha vært i kontakt med Fædrelands­vennen valgte han å ringe Eilertsen.

– Skolen må omformuler­e denne regelen, og få fram det innholdet som skolen egentlig ønsker. – Hvordan da?

– De ønsker å forhindre mobbing og utestengin­g. Det kan stå at elevene skal forholde seg til hverandre og kommuniser­e med hverandre på en fin måte, men regelen skal ikke utelukke noen språk, konstatere­r han.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Lovlighete­n av regelen: «Vi snakker norsk på skolen» ble aldri vurdert, sier rektor på Tordenskjo­ldgate skole Øyvind Eilertsen.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD – Lovlighete­n av regelen: «Vi snakker norsk på skolen» ble aldri vurdert, sier rektor på Tordenskjo­ldgate skole Øyvind Eilertsen.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Lærer på Tordenskjo­ldgate skole, Kjell Olav Mørkestøl, forklarer at skolen har hatt problemer med elever som snakker forskjelli­ge morsmål seg i mellom.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Lærer på Tordenskjo­ldgate skole, Kjell Olav Mørkestøl, forklarer at skolen har hatt problemer med elever som snakker forskjelli­ge morsmål seg i mellom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway