Fædrelandsvennen

– Sett deg inn i barnas digitale hverdag

-

Tone Foss Aspevoll, leder for kommunikas­jon og myndighets­kontakt ved Barneombud­et, sier barna har krav på beskyttels­e, og at Kripos trenger midler for å spore opp overgrep på nett. Samtidig må foreldrene ta ansvar.

●● – Man må sette seg inn i barnas digitale hverdag, og vise hvilke farer som er på nett. Er barna opptatt av fotball, setter du deg inn i det. Er de mye på sosiale medier, må du sette deg inn i det, sier Aspevoll.

Ludvigsen mener de voksne ikke må bli eksperter på Snapchat for å hjelpe barna.

– Man trenger ikke å forstå teknologie­n. Man må lære barna til forstå sin egenverdi, retten til å bestemme over egen kropp, hvilke deler av kroppen som er pri- vate. Da tar de med seg verdiene på de plattforme­ne der de er, sier Ludvigsen.

Aspevoll sier man må få til en åpen dialog med barna om tematikken.

– Det er mye skam for barna når de har gjort det. De kan være redde for at foreldrene skal bli sinte. Vi får spørsmål om pappa kommer til å slå. Vi trenger at foreldrene har en åpen dialog med barna for å veilede og beskytte dem, sier Aspevoll.

– Hvordan etablerer vi en slik dialog?

– Det finnes flere verktøy for å hjelpe med dette. Man må kunne noe om barnas hverdag. Prøv å skape tillit og dialog.

Hun kjenner ikke til beskrivels­en av press blant ungdommer.

– På skolene lærer barna om medievett, og dette må kanskje løftes opp. Hva kan konsekvens­ene være for deg seinere med tanke på utpressing, sier Aspevoll.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway