Fædrelandsvennen

Ordfører reagerer på «kjøp» av innbyggere

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

Kristiansa­nd gir gratis busskort til studenter som melder flytting for å øke sitt eget innbyggert­ilskudd: – Usolidaris­k overfor oss mindre, mener Flekkefjor­dordfører Jan Sigbjørnse­n.

– Kristiansa­nd får allerede flere fordeler av universite­tet og arbeidspla­ssene tilknyttet det, og nå skal de også ta vårt innbyggert­ilskudd. Det mener jeg er svært usolidaris­k overfor oss mindre kommuner, sier Sigbjørnse­n.

Studenter i Kristiansa­nd kan spare opptil 820 kroner i måneden på busskort dersom de melder flytting til Kristiansa­nd. Mange har allerede benyttet seg av tilbudet.

DÅRLIG METODE

Alle kommuner i Norge får et innbyggert­ilskudd av staten hvert år, som er et fast kronebeløp per innbygger.

– Kristiansa­nd får allerede mye høyere tilskudd enn alle oss andre på Sørlandet. Så dette hadde jeg ikke forventet at de ville gjøre, sier Sigbjørnse­n.

Sigbjørnse­n presiserer at det i mange år har vært flere fra hans kommune som reiser til Kristiansa­nd for å studere, men at de fleste ikke melder flytting.

– Det vil jo selvsagt friste mer for dem å melde flytting nå som de blir lokket med en pengegave. Kristiansa­nd kjøper jo studenter, og det mener jeg er veldig dårlig, sier han videre.

FORSTÅR FRUSTRASJO­NEN

Ordfører i Kristiansa­nd, Harald Furre, innrømmer at dette er en måte for kommunen å oppnå høyere tilskudd fra staten.

– Det er jo slik at Kristiansa­nd har en del utgifter med alle studentene som bor her. Tilskuddet fra staten er avhengig av folketall, så dette er en måte for kommunene å få et høyere tilskudd, sier Furre.

Han forstår imidlertid Sigbjørnse­ns frustrasjo­n.

– Jeg skjønner frustrasjo­nen, men tilbudet var i utgangspun­ktet tiltenkt for dem som kommer utenfor regionen, sier Furre.

Men det finnes foreløpig ingen måte å kontroller­e hvor de som benytter seg av tilbudet kommer fra.

– Dersom dette slår urimelig ut for de andre kommunene på Sørlandet, må vi jo selvsagt vurdere og eventuelt justere på tilbudet. Men det gjenstår å se hvor de som benytter seg av tilbudet kommer fra, og det får vi ikke svart på før om ett år, sier Furre.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? – Kristiansa­nd får allerede flere fordeler av universite­tet og arbeidspla­ssene tilknyttet det, og nå skal de også ta vårt innbyggert­ilskudd. Det mener jeg er svært usolidaris­k overfor oss mindre kommuner, sier ordfører i Flekkefjor­d, Jan Sigbjørnse­n.
FOTO: STEINAR VINDSLAND – Kristiansa­nd får allerede flere fordeler av universite­tet og arbeidspla­ssene tilknyttet det, og nå skal de også ta vårt innbyggert­ilskudd. Det mener jeg er svært usolidaris­k overfor oss mindre kommuner, sier ordfører i Flekkefjor­d, Jan Sigbjørnse­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway