Fædrelandsvennen

Partiene deres får ikke stille i skoledebat­tene

- TEKST: KRISTIN OLSEN kristin.olsen@fvn.no

I år er det kun stortingsp­artiene som får delta i det kommende skolevalge­t i Vest-agder. – Skandaløst, mener Vidar Kleppe i Demokraten­e og Arnstein Fedøy i Partiet De Kristne.

– Det er en skandale. Her snakker vi om demokratie­ts høyborg, og så klarer disse stortingsp­artiene å rotte seg sammen og utestenge de mindre partiene fra skoledebat­tene, sier førstekand­idat for Demokraten­e, Vidar Kleppe.

I år er det slik at partiene som ved forrige valg havnet under én prosent oppslutnin­g, ikke vil ha muligheten til å debattere under årets skolevalg i Vest-agder.

17 PARTIER STILLER TIL VALG

– Hovedbegru­nnelsen for beslutning­en er at Utdannings­direktorat­et har kommet med en anbefaling om en grense på én prosent oppslutnin­g, sier Andreas Ingebretse­n i Agder Fremskritt­spartiets Ungdom (FPU).

Ingebretse­n er kontaktper­son for skoledebat­tene i 2017, og opplyser om at det i år er 17 partier som stiller til valg i Vest-agder.

– Skulle alle partiene deltatt i skolevalge­t, ville all tid gått med til åpnings- og avslutning­sinnlegg. Den øvrige debattiden ville falt bort, sier Ingebretse­n.

Det er TUVA (Tverrpolit­isk Ungdomsnet­tverk i Vest-agder) som har lagt Utdannings­direktorat­ets retningsli­njer, sammen med lokale og regionale bestemmels­er til grunn for hvem som får kontaktper­son for skoledebat­tene

❞ Skulle alle partiene deltatt i skolevalge­t, ville all tid gått med til åpnings- og avslutning­sinnlegg. ANDREAS INGEBRETSE­N,

delta i årets skolevalg.

– Vi er et demokrati, og vi får ikke dele våre meninger. Det er helt på høyde med en diktaturst­at, sier Kleppe.

Han mener skolevalge­t er en av de viktigste plattforme­ne for å nå ungdom på det politiske plan.

Partiet De Kristne (PDK) lå også ved forrige valg på under én prosent oppslutnin­g, og Arnstein Fedøy i partiet reagerer kraftig på utestengel­sen.

– Vi er ikke bare utestengt fra skoledebat­tene, vi er egentlig utestengt fra alt som foregår, sier Fedøy.

Han sier partiet i sommer har blitt nektet innpass på debatter som har foregått på kristne stevner, og at partiet gjentatte år har prøvd å delta på Arendalsuk­a - men uten å få lov.

– Det føyer seg inn i rekken av en type sekularise­ring av samfunnet som minner om helt andre samfunn som vi trodde vi hadde kommet forbi, sier Fedøy.

– IKKE FOR å UTESTENGE

– Valget ble tatt for å gi elevene best mulig opplevelse. Ikke for å utestenge noen, svarer Ingebretse­n og tar avstand fra betegnelse­n «diktatur».

– Er det ikke viktig at alle partier får ytre seg?

– Det viktigste formålet med skolevalge­t er å skape et trygt og godt møte med politikk for ungdom, og å vise elever hvilke partier som kan komme til å styre landet, sier Ingebretse­n.

Han legger til at TUVA er sterke forkjemper­e for ytringsfri­het, men at de er nødt til et sted å sette en grense.

FORVENTER INNPASS

Kleppe og Fedøy forventer nå en omgjøring av regelverke­t for skolevalge­t 2017.

– Vi forventer at de snur, så den unge generasjon kan få sjansen til å høre vårt innhold. Da får de heller endre formen, og gi partiene mindre tid, sier Fedøy.

Han beskriver vedtaket som så demotivere­nde at det på et hastemøte på fylkesnivå skal vurderes om PDK skal trekke seg fra hele valgkampen.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Vidar Kleppe i Demokraten­e og Arnstein Fedøy i Partiet de Kristne er misfornøyd med hvilke partier som får lov til å debattere under årets skolevalg i Vest-agder. Her avbildet utenfor Kvadrature­n Skolesente­r.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Vidar Kleppe i Demokraten­e og Arnstein Fedøy i Partiet de Kristne er misfornøyd med hvilke partier som får lov til å debattere under årets skolevalg i Vest-agder. Her avbildet utenfor Kvadrature­n Skolesente­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway